Süte yapılan zam üreticiyi memnun etmedi

Ulusal Süt Konseyi tarafından çiğ süte litre başına yapılan 9 kuruşluk zam besicileri memnun etmedi. 

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ulusal Süt Konseyi tarafından çiğ sütte litre başına yapılan 9 kuruşluk zammı yetersiz bulan Manyas Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Karaman üreticinin bu durumdan memnun olmadığını dile getirdi.

Çiğ sütün 2015 yılında 1 lira 15 kuruştan sanayici tarafından satın alınırken, ağustos ayı başı itibariyle yapılan dokuz kuruşluk zammın üreticiyi memnun etmesinin mümkün olmadığını söyleyan Karaman, başta yem olmak üzere birçok girdi maliyetinin yükseldiğini, sütün fiyatının istenilen oranda değişmediğini belirtti.

"Ancak soğutma tankı olmayan köylerde ki üreticinin eline geçecek rakam işletme bedelleri düştükten sonra litre başına 1 lira.25 kuruş parayı zor alırlar" diye konuşan Karaman, "Süt soğutma tankı olan işletmelerin eline geçecek rakam ise litre bazında 1 lira 28 kuruştur. Bu nedenle çiğ sütün litre fiyatı 1.40 kuruşun altında kalmamalıydı" dedi.

Hava sıcaklıklarının artması ile beraber sütteki verim düşüklüğünün de yaşanmaya başladığını açıklayan Karaman, "Haziran ayı ortalarında ortalama 25 kilodur süt veren bir ineğin sıcaklar ile birlikte süt veriminin 17 kilograma kadar düştüğünü söyledi. Karaman "Nisan, mayıs aylarında Manyas'ta günlük üretilen süt 90-92 ton arası iken bu rakam hava sıcaklıkları ile beraber 80 ton civarına düşmüştür, sütteki üretim artışı eylül ayı sonları ile birlikte tekrar başlar" şeklinde açıklamalarda bulundu.

Bu konularda ilginizi çekebilir