Tekirdağ'da 600 bin dekar arazi hasar gördü

Geçen ay etkili olan şiddetli sağanak ve dolu yağışı, meyve bahçelerinin yanı sıra ayçiçeği ve üretim aşamasındaki kanola, buğday ve arpa ekili yaklaşık 600 bin dekar arazide büyük kayıplara neden oldu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TEKİRDAĞ - Tekirdağ'da, geçen ay etkili olan şiddetli sağanak ve dolu yağışının, ekili alanlarda önemli kayıplara neden olduğu bildirildi.

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Tekirdağ Şube Başkanı Cemal Polat, Tekirdağ'da, hava muhalefeti nedeniyle çiftçilerin sık sık çeşitli zararlarla karşı karşıya kaldığını söyledi.

Özellikle bu yıl, yağışların geç yağması ve uzun süreli olmasının bazı hastalıkların, özellikle de mantarlı hastalıkların artmasına ve çeşitli kayıplara neden olduğunu belirten Polat, şöyle konuştu:

"Şiddetli sağanak ve dolu yağışı, meyve bahçelerinin yanı sıra ayçiçeği ve üretim aşamasındaki kanola, buğday ve arpa ekili yaklaşık 600 bin dekar arazide büyük kayıplara neden oldu. Bu afet sonrası tarım sigortası yaptıran 12 bin poliçe sahibi TARSİM'e başvurarak arazilerindeki hasarın tespitini istedi. Geçen hafta TARSİM yetkilileriyle görüştüğümüzde, 3 bin sigortalının hasar tespitinin ancak yapılabildiğini, kalan 9 bin tanesinin de salı gününe kadar bitirileceğini söylemişlerdi. Yetkililerin hala tespit yapmadığı araziler olduğunu öğrendik."  

Polat, devletin bu tip afet bölgelerinde hasarın tespit edilmesi için daha çok çalışan görevlendirmesi gerektiğini, bunun çiftçinin mağduriyetinin zamanında giderilmesi açısından önemli olduğunu vurguladı.

Son yıllarda iklimlerdeki değişkenliğin tarıma zarar vermeye başlaması nedeniyle, Türkiye'deki çiftçilerin sigorta yaptırma oranının gün geçtikçe arttığını ifade eden Polat, bu konuda Trakya ve Ege bölgesindeki çiftçilerin önder konumda olduğunu kaydetti.