Türkiye'den Rusya'ya domates için yeni teklif

Türkiye, Rusya'ya domates üretimi yapamadıkları mevsimlerde ihracat yasağının kaldırılması önerisini sundu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye, Rusya'nın uyguladığı domates yasağı için çıkış yolu arıyor. Türk ekonomi yetkilileri Rusya'nın, domates üretimi yapamayacağı mevsimlerde ihracat yapılabilmesinin önünün açılmasını teklif etti..

Yetkililerin verdiği bilgiye göre Türkiye Rusya'nın kendi domates üretimini yapabildiği bir kaç ay olarak görülen dönemde ihracat yapılamamasını, üretim yapılamadığı dönemde ise ihracatın önünü açılmasını istiyor.

Rusya jeopolitik konumunun da etkisiyle domates üretimine sadece yaz döneminde bir ya da bir kaç ay elverişli.

Konu hakkında Reuters'a bilgi veren bir Türk ekonomi yetkilisi, "Türkiye Rusya'nın iç üretimini engelleyecek bir ihracat istemiyor. Sadece Rusya'nın üretim yapamadığı dönemde ihracatı kabul ediyoruz. Buna ilişkin teklifimizi de ilettik" dedi.

'Eski duruma dönüş kolay değil'

Rusya'ya yapılan teklifi doğrulayan bir başka üst düzey ekonomi yetkilisi ise Türkiye'nin tekrar domates ihracatı gerçekleştirmek istediğini ancak burada kısa vadede eski duruma dönüşün kolay gözükmediğini belirtti. Yetkili "Diğer hususlarda sorun görünmüyor" dedi.

Rusya ile uçak krizi ardından bozulan ekonomik ilişkilerin yeniden tesisi süreci devam ederken domates ihracatının yeniden başlamasına ilişkin ise henüz bir ilerleme tam olarak gerçekleştirilemedi.

İki ramazan arası ete yüzde 12,6 zamİki ramazan arası ete yüzde 12,6 zam

Engellerin kalkması için ortak bildiriEngellerin kalkması için ortak bildiri