Tütün ekmekten vazgeçmediler

Bitlis'te yıllardır tütün ekimi yapan vatandaşlar, sigara fabrikasının kapanmasının ardından ürettikleri tütünü el makineleriyle kıymaktan vazgeçemiyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BİTLİS - Bitlis'te yıllardır tütün ekimi yapan vatandaşlar, Bitlis Tekel Sigara Fabrikası'nın kapanmasına rağmen, tütün ekmekten ve ektikleri tütünü el makineleriyle kıymaktan vazgeçemiyor. Merkez Arıdağ Köyü'nde yaşayan vatandaşlar, Tekel Sigara Fabrikası'nın kapatılmasıyla ürettikleri tütünü satmakta sıkıntı yaşadıklarını, ancak buna rağmen yine de tütün ektiklerini söyledi.

Geçimini tütüncülükle sağlayan köylüler, yaşadıkları sıkıntılara rağmen elde ettikleri tütünleri el makineleriyle kıyarak, piyasaya sunmaya çalışıyor. Arıdağ Köyü'ndeki tütün ekicisi Lezgin Çelik, köylerinde yıllardır tütün ekildiğini ve köydeki 150 hanenin geçimini tütüncülükle sağladığını söyledi. Bitlis Tekel Sigara Fabrikası'nın kapatılmasının ardından, tütünlerini satamadıkları ifade eden Çelik, şöyle konuştu: "Yıllardır köyümüzde tütün ekiliyor. Gelirimizi tütünden sağlıyoruz. Tekel kapandığından beri tütünlerimizi satamıyoruz. Gelen tüccarlarsa tütünün kilosuna 5 lira vermiyor. Yıllık 500 kilo tütün elde ediyorum. Bu da 2 bin 500 lira yapıyor. Bu para geçimimizi sağlamaya yetmiyor. Tütünden başka gelirimiz yok. Tütün kilosunu 5 ile 50 lira arasında satıyoruz."

Elde ettikleri tütünleri Diyarbakır'dan getirdikleri makinede kıydıklarını anlatan Çelik, "Köyümüz 150 hane ve herkes tütün ekimi yapıyor. Köydeki herkes tütünle geçimini sağlamaya çalışıyor. 2 dönüm tarlam var ve bu tarlaya tütün ekiyorum. Hayvancılık da yapamıyoruz. Bundan başka mesleğimiz yok" dedi.

Özel sektör tütün alıyor

Bitlis Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Bülent Korkmaz ise Bitlis Tekel Sigara Fabrikası'nın kapanmasından sonra, sadece özel sektörün kente gelerek, üreticinin tütününü aldığını söyledi. Üreticilerin mağdur olmaması ve ürününden zarar etmemesi için, özel sektörü kente davet ettiklerini anlatan Korkmaz, "Özel sektör tütünün kilosunu 4 ile 6 lira arasında değişen fiyatla alıyor. Çiftçimiz özel sektörle anlaşarak tütün üretimini yapıyor. Tütün üreticileriyle sürekli irtibat halindeyiz. Çünkü çiftçimizin mağdur olmasını istemiyoruz. Bu nedenle elimizden geldiğince üreticilerimize pazar arıyoruz. Üreticimizin ürününden daha da fazla kazanmasını istiyoruz" diye konuştu. Artık üreticilerin kendi imkanlarıyla edindikleri makineyle tütünlerini kıydığını ve piyasada satmaya çalıştığını dile getiren Korkmaz, tütünlerin önceden depolarda stoklandığını anımsattı.

(AA)

Bu konularda ilginizi çekebilir