TZOB: Ambargo fiyatları düşürdü

TZOB Genel Başkanı Bayraktar, Rusya'nın bazı ürünlere uygulayacağı ambargonun iç pazarda fiyatları düşürdüğünü söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Rusya'nın Türk tarım ürünlerine uyguladığı ambargonun, bazı meyvelerde, turunçgillerde, canlı kümes hayvanlarında ve yumurtada üretici fiyatlarını düşürdüğünü belirtti. Öte yandan Bayraktar, fiyatların düşmesi sonrası acilen yeni pazarlar bulunması gerektiğini söyledi.

Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada, tarımda üretici fiyatlarının kasımda yüzde 1,80 arttığını, buna karşın Rusya ambargosu nedeniyle turunçgillerde yüzde 4,48 fiyat düşüşü olduğunu anımsattı. Bayraktar, benzer şekilde canlı kümes hayvanları ve yumurtada da fiyatların kasım ayında yüzde 2,06 gerilediğini bildirdi.  

Bayraktar, kasımda üretici fiyatlarının tropikal ve subtropikal meyvelerde yüzde 14,91, alıcı sıkıntısının yaşandığı çeltikte ise yüzde 5,61 gerilediğine vurgu yaptı. 

Pirinç hariç tahıllar, baklagiller ve yağlı tohumlarda kasımda yüzde 0,23, lifli bitkilerde yüzde 2,49, üzümde yüzde 1,73, yumuşak çekirdekli meyveler ile sert çekirdekli meyvelerde yüzde 0,19, diğer ağaç ve çalı meyveleri ile sert kabuklu meyvelerde yüzde 2,37, yağlı meyvelerde yüzde 5,43 fiyat artışı görüldüğünü aktaran Bayraktar, şunları kaydetti: 

"Tütün ve işlenmiş ürünler ile içecek üretiminde kullanılan bitkisel ürünlerde fiyat değişmezken, tarladan seraya geçişin yaşandığı sebzeler ile kavun, karpuz, kök ve yumrularda yüzde 15,72 fiyat artışı oldu. Manda dahil canlı sığırlar ve bunlardan elde edilen işlenmemiş süt fiyatlarında yüzde 0,21, canlı koyun, keçi ve bunların işlenmemiş süt ve yapağılarının fiyatlarında yüzde 0,44, diğer çiftlik hayvanları ve hayvansal ürünlerin fiyatlarında yüzde 0,26, ormancılık ürünleri ve hizmetleri fiyatlarında yüzde 1,46, balık ve diğer balıkçılık ürünlerinde yüzde 7,43 fiyat artışı görüldü." 

'Acilen yeni pazarlar bulunmalı'

Rusya'nın 1 Ocak 2016'dan geçerli olmak üzere, domates, salatalık, kırmızı lahana, kuru soğan, brokoli, portakal, mandalina, nektarin, elma, armut, kayısı, şeftali, erik, üzüm, çilek, tavuk ve hindi eti, tuz ve karanfil için ambargo kararı aldığını anımsatan Bayraktar, kararın bazı çevreler tarafından suistimal edildiğini, ambargo kararı olmayan limon, biber gibi ürünlerde de üretici fiyatlarının düştüğüne dikkati çekti.  

Bayraktar, "Acilen yeni pazarlar bulunmalı, eski, geleneksel pazarlar zorlanmalı. Pazar çeşitlemesine gidilmeli. Birkaç pazara bağlı kalınmamalı. Çeltikte üretici fiyatları sürekli geriliyor. Toprak Mahsulleri Ofisi bir an önce devreye girmeli" tavsiyesinde bulundu.