Üretici 'ayçiçek' zammından mutlu

TZOB Başkanı Bayraktar, ayçiçeğinde referans fiyatın 640 dolardan 750 dolara çıkarılmasını memnuniyetle karşıladıklarını açıkladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, ayçiçeğinde referans fiyat uygulamasında TZOB'un talebinin karşılandığını belirterek, "Talebimiz üzerine ayçiçeğinde referans fiyatın 640 dolardan 750 dolara çıkarılmasını, ayrıca ayçiçeği yağında gümrük vergisi oranının yüzde 50'den yüzde 67,5'e yükseltilmesini memnuniyetle karşılıyoruz" ifadelerini kullandı.

Bayraktar, yazılı açıklamasında, bahar aylarında ekimi yapılan ayçiçeğinde, hasadın Akdeniz Bölgesi'nde ağustos ayında tamamlandığını, en fazla üretimin yapıldığı Marmara Bölgesi'nde ise hasadın devam ettiğini belirtti.

Geç ekim yapılan bazı alanlarda ekiliş sonrası yağış gerçekleşmediği, bu durumun ve aşırı sıcaklıkların bazı alanlarda verimde azalmaya neden olduğu bilgisini veren Bayraktar, lokal bazlı verim kaybı beklense de bu yıl ülke genelinde mayıs ayı yağışlarının normallerin üzerinde gerçekleşmesinin ayçiçeği üretimi için faydalı olduğunun altını çizdi.

'Ayçiçeği üretimini teşvik edecek'

Bayraktar, piyasada ayçiçeği fiyatlarının oluşmasında etkili olan Trakya Birlik'in, avans fiyatını yüzde 7,1 artırdığını bildirerek, şunları kaydetti:

"Trakya Birlik'in açıklamasının ardından serbest piyasada da bir miktar fiyat artışı görüldü. Ayçiçeğinde ithalata da dikkat edilmesi gerekiyor. Üreticilerimiz, 640 dolar olan referans fiyatın yükseltilmesini talep ediyorlardı. Bu talebi Ekonomi Bakanımız Nihat Zeybekci'ye ilettik. Dün ayçiçeğinde referans fiyat, 640 dolardan 750 dolara çıkarıldı. Ayçiçeği yağında gümrük vergisi oranı da 1 Eylül 2016 tarihinde yüzde 50'den yüzde 67,5'e yükseltildi. Talebimiz üzerine ayçiçeğinde referans fiyatın 640 dolardan 750 dolara çıkarılmasını, ayrıca ayçiçeği yağında gümrük vergisi oranının yüzde 50’den yüzde 67,5’e yükseltilmesini memnuniyetle karşılıyoruz. Hasat zamanında çiftçinin elinde mal varken, referans fiyatın yüksek tutulması, malın yok pahasına elden çıkarılmaması için bir gereklilikti, bu yerine getirildi. Bu düzenlemeler fiyatlara olumlu yansıyarak üreticimizin zarar görmesini engelleyecek, çiftçimizi ayçiçeği üretimine teşvik edecektir."

Yağlı tohum ithalatında önemli düşüş

Bayraktar, yağlı tohum, bitkisel yağ ve küspe ithalatı için ödenen döviz tutarının 2015 yılında yüzde 18,5 düşüşle 4,3 milyar dolardan 3,5 milyar dolara gerilediğini belirterek, "Ülkemiz geçen yağlı tohumlara 806 milyon dolar daha az döviz ödedi. Bu ekonomimiz için önemli bir kazançtır." değerlendirmesinde bulundu.

Bu yıl dünyada 24 milyon 384 bin hektar alanda ayçiçeği ekildiğini kaydeden Bayraktar, Türkiye'nin dünyadaki toplam ayçiçeği üretimindeki payının yüzde 3,9 olduğunu belirtti.

Bayraktar ayrıca Türkiye'de ayçiçeği üretiminin arttığına dikkati çekerek, verimi daha da artırmanın yolunun sulamadan geçtiğini kaydetti.