Üretilen gıdanın 1,3 milyar tonu çöpe atılıyor
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı Mirmahmutoğulları, 1 trilyon dolar değerinde üretilen gıdanın çöpe atıldığını belirtti.
İSTANBUL - Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğulları, üretilen gıdanın üçte birinin yani 1,3 milyar tonunun çöpe atıldığını, bunun parasal değerinin 1 trilyon dolar olduğunu söyledi.
Mirmahmutoğulları, Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD), Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) nezdindeki İş ve Sanayi Danışma Komitesi (BIAC) ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın katkılarıyla düzenlenen "Sürdürülebilir ve Yenilikçi Tarım Konferansı"nda yaptığı konuşmada, dünyadaki 900 milyon insanın aç olduğunu, 1,2 milyar civarındaki insanın da yetersiz beslendiğini kaydetti.
Yılda 10 milyon kişinin açlık ve yetersiz beslenmeden kaynaklı hastalıklardan öldüğü bilgisini veren Mirmahmutoğulları, bunun yanında 1,5 milyar dolayındaki insanın da aşırı ve dengesiz beslenmeden dolayı ızdırap çektiğini, bunun 500 milyonunun da obezite ile uğraştığını dile getirdi.
Üretilen gıdanın üçte birinin, yani 1,3 milyar tonunun çöpe atıldığını vurgulayan Mirmahmutoğulları, bunun parasal değerinin 1 trilyon dolar olduğunu ifade etti.
Mirmahmutoğulları, dünyadaki toprak alanlarının gittikçe daraldığını anlatarak, toprakların global ısınma, erezyon ve nüfus artışı nedeniyle tehdit altında olduğunun altını çizdi.
Birleşmiş Milletler Gıda Tarım Örgütü (FAO) verilerine göre 7,2 milyarlık nüfusun 2050 yılında 9,3 milyara çıkacağını kaydeden Mirmahmutoğulları, sözlerine şöyle devam etti:
"Bu insanları doyurmak için gıda üretimini yüzde 70 artırmak gerekiyor. Peki toprak tehdit altında iken, tüketici tercihleri değişiyorken, örneğin Uzakdoğu'da pirinç yerine buğday tüketilmeye başlandığında, Çin diyorki ben yılda 1 kilogram et tüketimimi artıracağım. 1 kilogram et 7 kilogram hububattan oluşuyor. 98 milyon ton hububat üretiminin artırılması gerekiyor. Bir taraftan su kaynakları da tehdit altında. Suyun yüzde 70-75'i tarımda kullanılıyor. Bir taraftan da enerji ile ilişkili olarak fosil kaynaklar azalıyor ve alternatif enerji üzerinde çalışılıyor. Bugün Amerika ürettiği Mısır'ın yüzde 40'ını enerjide kullanıyor. Bu, 480 milyon insanın gıda ihtiyacı demek. Hal böyleyken bir taraftan diğer ülkelerde de arazi kapatmaları görüyoruz."