Yeşil soğan üreticisinin yüzünü güldürdü

Geçtiğimiz yıllara göre, yeşil soğan ekiminin az olması fiyatlarda artışa neden oldu. Bu durum üreticinin yüzünü güldürdü.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye'de yeşil soğanın en çok üretildiği illerin başında gelen Mersin'de çiftçiler, yeni sezonun hasadına başlarken, ürünün kilogram fiyatının tarlada 4-5 lira olması yüzleri güldürdü.  

Tarlalarına ekimini yaptıkları yeşil soğanın olgunlaşması için yaklaşık 2-3 ay bekleyen çiftçiler, binbir umutla hasada başladı. Toroslar ilçesine bağlı Kaşlı, Düğdüören ve Dorukkent köylerinde yetiştirilen yeşil soğan, son günlerde yağan yağmurun etkisiyle çamurlaşan tarlalarda dirgenin de yardımıyla tek tek elle çekilerek toplanıyor. Tarlada köylü kadınlar tarafından seçilip temizlenen ve deste haline getirilen yeşil soğanlar, daha sonra temizlenip kasalara yerleştiriliyor ve tüccarlar aracılığıyla İstanbul ve Ankara başta olmak üzere Türkiye'nin değişik yerlerine gönderiliyor.  

Çiftçi Ali Şen Aslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, uzun yıllardır yeşil soğan yetiştirdiklerini belirterek, geçmiş yıllarda küçük karlarla satış yaptıklarını söyledi. Bu yıl ise fiyatların istediklerini gibi gittiğini ve emeklerinin karşılığını almaya başladıklarını anlatan Aslan, 

"Şu anda emeklerimizin karşılığını alıyoruz. Bu yıl yağmurlar geç geldiği için biraz büyümede sorun oldu. Burada tarımsal sulama suyu olmadığı için tankerlerle sulama yaptık. Yağmurların yağmaması bizi yanılttı ama fiyatlar iyi, emeğimizi çıkarıyoruz. İnşallah böyle devam eder. Şu anda yeşil soğanın kilogramını tarlada 4-5 liraya veriyoruz" dedi. Bu sezon ekimin az olduğunu vurgulayan Aslan, bunun fiyatlara da yansıdığını, tarladan 4-5 liraya çıkan ürünlerin halde 7-8 liraya kadar alıcı bulduğunu belirtti. 

'Tüketici üzgün, üretici memnun'

Çiftçi Şükrü Kartal da hava şartlarının kurak geçmesi nedeniyle yeşil soğanın bu sezon az olduğunu söyledi. Hasat edilen ürünün ülke genelindeki talebi karşılamadığını aktaran Kartal, "O yüzden para ediyor ve bizi memnun ediyor. Bu yıl kuraklıktan dolayı sıkıntı çektik ve su tanklarıyla tarlaları suladık" diye konuştu. Kartal, hasat ettikleri ürünlerin Türkiye'deki birçok ile gönderildiğini anlattı. Çiftçi Mustafa Özel ise fiyatların yüksek olmasının tüketicileri üzmesine karşın üreticileri memnun ettiğini belirterek, "Önceki yıllarda emeğimizin karşılığını çıkarmakta zorlanıyorduk. Bu yıl ise ilk kez kar ettiğimizi söyleyebiliriz" dedi.