Zeytinde hasat şenlikle başlatılıyor

Türkiye'de 41 ilde üretimi yapılan ve 500 bin ailenin geçim kaynağı olan zeytin sektöründe hasat heyecanı yaşanıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İZMİR - Türk zeytincilik sektörü, zeytin hasadına sofralık zeytin üretiminin başkenti Akhisar'dan başlıyor. 

Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçı Birlikleri'nden yapılan yazılı açıklamada, Akhisar 5. Zeytin Hasat Şenliği'nin 26-27 Ekim 2013 tarihleri arasında düzenleneceği belirtildi.

Akhisar Ticaret Borsası'nın ev sahipliğini yapacağı "Akhisar 5. Zeytin Hasat Şenliği"ne, Akhisar Kaymakamlığı, Akhisar Belediyesi, Akhisar Ticaret ve Sanayi Odası, Akhisar Ziraat Odası, Ekonomi Bakanlığı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Türkiye İhracatçılar Meclisi, Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği, Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi ve Zeytindostu Derneği destek veriyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Akhisar Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Alper Alhat, futbol takımı ile Spor Toto Süper Lig’de zirve mücadelesi veren Akhisar'ın zeytincilik sektörünün süper liginde zirvedeki yerini uzun yıllar önce aldığını kaydetti. 

Akhisar ve çevresinde 80 bin tonluk zeytin rekoltesi olacak

2013-2014 sezonu için rekolte çalışmalarında Akhisar'da 75 bin ton sofralık zeytin, 10 bin ton zeytinyağı rekoltesi tahminleri yapıldığını belirten Alhat, "Rekolte çalışması tamamlandıktan sonra güzel yağışlar oldu. Akhisar Ticaret Borsası olarak bizim tahminimiz Akhisar ve çevresinde 80 bin tonluk zeytin rekoltesinin olacağı yönünde. Türkiye’nin sofralık zeytin üretiminin yaklaşık yüzde 20-25'lik bölümü Akhisar ve çevresinde yetiştiriliyor" açıklamasında bulundu. 

Akhisar'da kurulu 245 zeytin işleme tesisi, 35 zeytinyağı fabrikası bulunduğunu ifade eden Alper Alhat, zeytinin toplamasında çalışan işçilere bir sezonda yaklaşık 1,5 milyon adet yevmiye ödendiğini dile getirdi.

Zeytin ve zeytinyağı tesislerinde ortalama 15'er kişinin istihdam edildiğine dikkati çeken Alhat, zeytincilik sektörünün Akhisar'a önemli bir katma değer bıraktığını vurguladı. 

Alhat, etkinlik kapsamında, dalından hasat edilen zeytinlerin sofralık zeytin işleme tesisinde ve zeytinyağı fabrikasında zeytinin tarladan sofraya geldiği aşamaları katılımcılarla birlikte canlandırılacağını belirtti. 

2013-2014 sezonunda 140 bin ton zeytinyağı ve 390 bin ton sofralık zeytin rekolte tahmini yapılıyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir