Zeytinlik düzenlemesi geri çekildi

Üretim Reform paketi içinde yer alan, zeytinliklere sanayi ve maden tesisi yapılabilmesinin önünü açtığı gerekçesiyle eleştirilen 2. madde komisyona geri çekildi. Ancak meralara sanayi tesisi kurulmasına imkan tanıyan 36. madde ile ilgili bir gelişme yaşanmadı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Muhammed KAFADAR - DÜNYA ONLİNE

Kamuoyunda 'Üretim Reformu' olarak bilinen ve zeytinlik alanlarla ilgili düzenlemeleri nedeniyle tartışmalara neden olan tasarının 7 Haziran'da gerçekleştirilmesi planlanan Meclis Genel Kurul görüşmeleri önce 13 Haziran Salı gününe ertelendi, ardından tasarının zeytinliklerle ilgili 2. maddesi Sanayi Komisyonuna geri çekildi.

Maddenin geri çekilmesine ilişkin açıklamayı AK Parti Grup Başkanveliki Mustafa Elitaş yaptı.

DÜNYA'ya değerlendirmelerde bulunan TBMM Tarım Komisyonu Üyesi AK Parti Aydın Milletvekili Mehmet Erdem, ilgili maddenin kamuoyunda tepkilere neden olduğunu söyleyerek, "Sanayi Bakanımız Faruk Özlü, Tarım Bakanımız Faruk Çelik ve Grup Başkanvekilimiz Mustafa Elitaş, zeytin sektörünün temsilcileri ile bir araya geldiler. Bu konuya ilişkin geniş çaplı değerlendirmelerde bulundurlar." dedi.

Sektör temsilcilerinin, söz konusu maddenin sanayi komisyonunda değil, tarım komisyonunda ele alınmasına yönelik beklentilerine de değinen Erdem, "Kanun sanayi ile ilgili olduğu için tarım komisyonunda görüşülmesi beklenmemeli. Ancak tarım komisyonu tali komisyon olarak belirlenebilir." diye konuştu.

Önemli olanın kamu yararı olduğunu söyleyen Erdem, "Sanayi yatırımları da kamunun yararınadır, zeytinlikler de öyle. Burada optimum noktayı bulmak önemli." ifadelerini kullandı.

"Tehlike henüz geçmedi"

Konuya ilişkin DÜNYA'ya açıklamalarda bulunan TBMM Tarım Komisyonu Üyesi CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır da, "Bu gelişme sektörün, çiftçinin, toplumsal muhalefetin bir kazanımı. Ancak tehlike henüz geçmiş değil. Bizim talebimiz 7. kez gündeme gelen bu maddenin tamamen düşürülmesi." dedi.

Zeytinlikleri ilgilendiren 2. maddenin 'kamu yararı' durumunda bu alanlara sanayi ve maden tesisi yapılabilmesinin önünü açtığını söyleyen Sındır, 'kamu yararı' kavramının soyut bir tanımlama olduğunu, göreceli bir sözcük üzerine kanun inşa etmenin sağlıklı sonuç vermeyeceğini söyledi.

Zeytinlik arazilerde taş ocakları ve altın madenleri açılmak istendiğini söyleyen Sındır, şunları kaydetti:

"Tarımsal üretimi ve zeytin çiftçisini düşünmek zorunda olduğumuz gibi, doğayı da korumak zorundayız. O ağaçlar Ege'nin doğal bitki örtüsünün bir parçası. Sınırlı bir alanda yetişiyorlar."

Tasarının zeytinlikler ile ilgili maddesinin daha çok tartışıldığını ancak mera kanununda yapılması planlanan değişikliğin hayati olduğunu belirten Sındır, "Değişiklik ile şehrin içerisinde kalan sanayi tesisleri bu alanlara taşınabilecek. Devlet, meraları koruyup, ıslah etmesi gerekirken sanayi tesisi yapılmasının önünü açacak. Zaten sıkıntılı bir süreçten geçen hayvancılık daha da zayıflayacak." ifadelerini kullandı.

Madde tarım komisyonunda görüşülmeli

DÜNYA'ya konuşan Zeytin Konseyi Başkanı Ümmühan Tibet ise, maddenin komisyona çekilmesini memnuniyetle karşıladıklarını ancak sanayi değil, tarım komisyonunda ele alınması gerektiğini söyledi. 

Tibet, "Bu tasarı sanayinin geliştirilmesi için hazırlandı. İçerisinde tarım ile ilgili maddeler yer almamalı. Tarım Bakanı Faruk Çelik ve AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş ile görüşmemizde bu konudaki taleplerimizi ilettik. Belki sanayicilerle ortak bir ortamda tartışılabilir. Ancak yeri tarım komisyonu olmalı." dedi.

Tartışmalı maddeler ne getiriyor?

Söz konusu tasarının tartışmalı 2. maddesi 'kamu yararı' durumunda, oluşturulacak kurul ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın izni ile zeytinlik alanlarına sanayi ve maden tesisi yapılabilmesinin önünü açıyor.

Kamuoyunda zeytinlikler kadar yer bulmasa da tasarının 36. maddesi büyükşehirlerde yerleşim bölgeleri içerisinde kalan sanayi tesislerinin meralara taşınmasına ayrıca bu alanlara organize sanayi bölgeleri ya da serbest bölgeler inşa edilmesine imkan tanıyor.

Ayrıca tasarının 28. maddesi ağaçlandırma fonu ve orman köylüsü kalkındırma fonu için orman ürünleri satışında alıcılardan tahsil edilen yüzde 3'lük kesintinin sıfıra indirilmesinin ve 31. maddesi de Trabzon kıyılarına sağlık tesisi inşa edilebilmesinin önünü açıyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir