Zeytinlik düzenlemesinden vazgeçildi

'Üretim Reform Paketi'nin, zeytinliklere sanayi ve maden tesisi yapılabilmesinin önünü açan tartışmalı 2. maddesi tasarıdan çıkarıldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Muhammed KAFADAR - DÜNYA ONLİNE

'Üretim Reform Paketi'nin zeytinliklerle ilgili 2. maddesi tasarıdan çıkarıldı.

Kamuoyunda tartışmalara neden olan ve zeytinliklere sanayi ile maden tesisleri yapılmasının önünü açan madde 8 Haziran'da yeniden görüşülmek üzere Sanayi Komisyonu'na geri çekilmişti.

Komisyonda yapılan oylamada söz konusu maddenin tasarıdan çıkarılması kararlaştırıldı.

Ancak tasarıda yer alan ve meralara sanayi tesisi kurulmasına imkan tanıyan 36. madde ile ilgili bir gelişme yaşanmadı.

"Tasarı henüz pürüzsüz hale gelmedi"

Konuya ilişkin DÜNYA'ya açıklamalarda bulunan MHP İzmir Milletvekili ve Sanayi Komisyonu Üyesi Ahmet Kenan Tanrıkulu ilgili maddeye ilişkin yapılan toplantıda Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü'nün zeytinlik düzenlemesini belirli alanlarla sınırlandırmayı teklif ettiğini ancak bu önerinin kabul görmediğini söyledi.

Bunun üzerine maddenin tasarıdan çıkarılması için oylama yapıldığını ifade eden Tanrıkulu, komisyon üyesi tüm milletvekillerinin uzlaşarak bu yönde karar aldıklarını belirtti.

Kamuoyunda yalnızca zeytinlikler ile ilgili maddenin tartışıldığını ancak mera ve kıyılarla ilgili düzenlemelerin tasarıdaki yerini koruduğunu ifade eden Tanrıkulu, söz konusu maddelere muhalefet etmeyi sürdüreceklerini kaydetti.

Tanrıkulu, "Genel Kurul'da ne yaşanır bilemiyorum ancak tasarı henüz pürüzsüz hale gelmedi." dedi.

Tartışmalı maddeler ne getiriyor?

Kamuoyunda zeytinlikler kadar yer bulmasa da tasarının 36. maddesi büyükşehirlerde yerleşim bölgeleri içerisinde kalan sanayi tesislerinin meralara taşınmasına ayrıca bu alanlara organize sanayi bölgeleri ya da serbest bölgeler inşa edilmesine imkan tanıyor.

Ayrıca tasarının 28. maddesi ağaçlandırma fonu ve orman köylüsü kalkındırma fonu için orman ürünleri satışında alıcılardan tahsil edilen yüzde 3'lük kesintinin sıfıra indirilmesinin ve 31. maddesi de Trabzon kıyılarına sağlık tesisi inşa edilebilmesinin önünü açıyor.

Zeytinlik düzenlemesi geri çekildiZeytinlik düzenlemesi geri çekildi

Bu konularda ilginizi çekebilir