Zeytinlikleri maden yatırımlarına açacak tasarı tepki çekiyor

TBMM'ye gönderilen kanun tasarısı ile zeytinlik alanlara enerji yatırımı yapılmasının önünün açılacağını kaydeden zeytin üreticileri, bakanlığı sağduyuya davet ediyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İZMİR (DÜNYA ) - TBMM’ye gönderilen ‘Elektrik Piyasası Kanunu ile Zeytinliğin Islahı Ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı zeytin üreticilerini tedirgin etti. Tasarı zeytinlikleri enerji ve maden yatırımlarına açacak diye sektör temsilcilerinden tepki görüyor. Enerji Bakanlığı’nın hazırladığı ve TBMM’ye gönderdiği kanun tasarısının, zeytinlik alanlara enerji yatırımı yapılmasının önünü açarak, zeytinliklerde kayba sebep olacağını dile getiren Zeytindostu Derneği Başkanı Abidin Tatlı, “Tasarı Meclis’te onaylanırsa sektör için sonun başlangıcı olur, ilgili bakanlıkları sağduyuya davet ediyoruz” dedi. 

3 kilometre mesafe şartı kalkıyor 

‘Elektrik Piyasası Kanunu ile Zeytinliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’nın Bakanlar Kurulu tarafından imzalandıktan sonra Başbakanlık tarafından TBMM’ye gönderildiğini aktaran Tatlı, “Mevcut yasa zeytinlik sahaları içinde ve bu sahalara en az 3 kilometre mesafede zeytinyağı fabrikası hariç, zeytinliklerin vegatatif ve generatif gelişmesine mani olacak kimyevi atık bırakan, toz ve duman çıkaran tesislerin yapılamayacağı ve işletilemeyeceği hükmünü içerirken, bu alanlarda yapılacak zeytinyağı fabrikaları ile küçük ölçekli tarımsal sanayi işletmelerinin yapımı ve işletilmesini Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın iznine bağlıyor. Meclis’e gönderilen tasarıda ise enerji ve maden işletmeleri, doğal gaz, petrol işletmeleri gibi kimyevi madde salınımı yapan tesislerin kurulmasına izin verilebilecek düzenlemeler getiriliyor” dedi. 

Pazar kayıpları da olacak 

Önceki yıllarda da zeytinlik sahalarını tehdit eden girişimlerin olduğuna ancak yanlıştan bir şekilde dönüldüğünü, bu tasarının yasallaşmasının ise zeytincilik sektörü için sonun başlangıcı olacağını vurgulayan Tatlı, özetle şu ifadeleri kullandı: “Sektörün tüm bileşenlerinin bu tasarının karşısında olduğu kanaatindeyiz. Sektör olarak dünya liderliğine oynamayı hedefl erken bu tür alan kayıpları ciddi pazar kayıplarını da beraberinde getirecektir. Sayın Başbakan’ın, Sayın Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı’nın, Sayın Enerji Bakanı’nın bu yasayı kabul edilmemesi konusunda sağduyuya davet ediyorum. Bakanlık nezdinde bir girişimimiz olacak. Tasarının yasalaşmasını engellemek için gerek bakanlıklar nezdinde gerekse sektörün diğer aktörleri ile gerekli görüşmeleri yapmayı başladık ve devam edeceğiz. Bizler sektörün en güçlü STK’sının üyeleri olarak bu gelişmeyi tabi ki endişeyle karşılıyoruz. Zeytinlikleri koruma noktasında sektörde hepimize sorumluluk düşüyor. Umuyoruz ki bu tasarı Meclis'ten geçmeyecektir.” 

Üretim alanları, verim kayıpları yaşanacak 

Zeytinlik alanlarda kayba yol açacak ve sektörün enerjisini azaltacak bu tasarının yasalaşması durumunda çevresel bir takım olumsuzlukların da yaşanacağına dikkat çeken Zeytindostu Derneği Başkanı Abidin Tatlı, “Zeytin bahçelerini enerji yatırımlarına açacak olan tasarının kısa sürede TBMM’de görüşülmesi bekleniyor. Karşı karşıya olduğumuz risk, 30-35 yıllık verime kalkmış zeytinliklerin kaybolması ve yakınlarındaki diğer zeytinliklerin de, çevresel faktörlerin değişmesi nedeniyle verim kayıplarına uğraması anlamına gelmektedir. Ayrıca ardından çıkabilecek benzer kanunlara da emsal oluşturacaktır. Zeytinliğimize göz dikilecek, tüm beklentiler hızla kanunlaşabilecek ortam oluşacaktır. Dernek olarak bu tasarının karşısındayız” diye konuştu.