Zeytinyağında büyük kapışma!

Zeytinyağı fabrikaları rekoltenin düşük olması nedeniyle fiyatların "uçacağını" söylerken, Marmarabirlik'ten "bunlar ithalat senaryosu" çıkışı geldi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Son günlerde zeytinyağı fiyatları ile ilgili ciddi spekülasyonlar yapılmaya başlandı.

Birçok zeytinyağı fabrikasından düşük rekolte nedeniyle maliyetlerin arttığı ve fiyatların yükseleceği uyarısı gelirken, Marmarabirlik'ten aksi yönde açıklama yapıldı. 

Zeytinyağı fabrikaları sahiplerinden gelen açıklamalar, yağlık zeytin bulmakta güçlük çektikleri, fabrikalarda kilosu 15 liraya yükselen zeytinyağı fiyatının, marketlerde 20 lirayı geçeceği yönünde. Fabrika sahipleri, geçen yıl 10 liradan kapattıkları fiyatları bu yıl 12 liradan açtıklarını belirterek, aşırı fiyat artışına dikkat çekiyor. 

Marmarabirlik ise, bu açıklamaların ithalatın önünün açılması için yapıldığını, zeytinyağı fiyatının yıl boyunca 12-13 lira seviyelerinde seyredeceğini öngörüyor. 

Demirhisar: Maliyet 10 lirayı geçti

Bursa’da Mirliya Demirhisar Zeytin ve Zeytinyağı Fabrikası Sahibi Ali Demirhisar, zeytin yağı fiyatlarının çok yükseldiğini söyledi. 

Şuan fabrikada kilosunu 14 liraya verdiklerini belirten Demirhisar, marketlerde fiyatın 20 lirayı bulacağını kaydetti. Fiyat artışında zeytin ağaçlarının çiçeklenme döneminde dolu ve aşığı yağışlardan zarar görmesinin etkili olduğunu belirten Demirhisar, Marmara Bölgesi'nde yüzde 90'a varan ürün kaybı yaşandığını vurguladı. 

Üreticilerin çok büyük sıkıntı yaşadığını vurgulayan Demirhisar, “Maliyetler çok yüksek. Üretim maliyetlerinin düşürülmesi gerekiyor. Zeytinyağının kilosunun maliyet fiyatı şuan 10 liranın üzerinde." dedi.

Avcı: Markette 20 lirayı geçebilir

Biziz Gıda Zeytinyağı Üretim Tesisi Sahibi Mustafa Avcı da fiyatların yüksekliğine dikkat çekti. Geçen yıl 500 bin ton zeytinyağı üretirken bu yıl 200 bin tona düştüğünü belirten Avcı, “Zeytinyağı fiyatları ülke bazında artacaktır. Yurt dışından ithalat olursa fazla artmaz ama olmazsa mutlaka yükselir. Şuanda kilosu fabrikalarda 15 liradan satılıyor. Markette 20 lirayı geçebilir." diye konuştu.

Asa: Bunlar ithalat senaryosu, o fiyatlar görülmez

Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, zeytinyağı fiyatlarının 20 liranın üstüne çıkacağı yönündeki iddiaları yanıtlayarak, “Zeytinyağı tahmini üretim miktarını Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK) tarafından eylül ayı içerisinde 180 bin ton üretim olacağı resmi bir açıklamayla beyan edilmişti. Son günlerde basında zeytinyağı fiyatlarının 20 lira civarında olacağı yönünde açıklama yapılıyor. Ben sormak istiyorum, ya UZZK’nın yapmış olduğu 180 bin ton zeytinyağı üretimi yanlış, ya da zeytinyağı miktarı ülkemizde mevcut fakat arkasında farklı şeyler var” diye konuştu.

Marmarabirlik olarak zeytinyağı ithalatına kesinlikle karşı olduklarının altını çizen Asa, “Ben özellikle açık bir şekilde söylemek istiyorum. Şuanki senaryonun arkasında üreticimizden zeytinyağını düşük bir fiyatla alınması istenmekte. Aynı zamanda da esas alt yapı, dışarıdan zeytinyağı ithalatı yapılmak istenmekte. Yani üreticimizi çok yakından ilgilendiren bir konu olarak değerlendirebilirim. Ben şunu çok net bir şekilde ifade etmek istiyorum. Dahilde işleme rejimi, yani zeytinyağı ithalatına Marmarabirlik olarak karşıyız. Üreticimizin elindeki ürünün değer bulması konusunda da dışarıdan zeytinyağı ithalatı kesinlikle yapılmaması gerekir. Buna kesinlikle karşıyız” şeklinde konuştu.

Fiyat garantisi

Zeytinyağı fiyatlarının normal seyrinde devam edeceğine vurgu yapan Asa, “Zeytinyağı fiyatlarını genel olarak değerlendirdiğimizde bugün itibariyle dökme satışlarının 9,70 lira civarında olduğunu görmekteyiz. Genel olarak ambalajlı duruma dönüştüğünde zeytinyağı fiyatlarının 12-13 lira seyredeceğini öngörüyoruz. 20 lira ve üzerinde zeytinyağı fiyatları oluşacağı yönündeki açıklamaları tüketicimiz açısından değerlendirdiğimizde, eğer bu fiyatlarda zeytinyağı fiyatlarının oluştuğunu görürlerse Marmarabirlik markasını tercih etmeleri durumunda kesinlikle o fiyatlarda olmayacağını beyan edebiliriz” ifadelerini kullandı.