Nobel Fizik Ödülü'nün sahipleri belli oldu

2016 Nobel Fizik Ödülü'nü Thouless, Haldane ve Kosterlitz kazandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Nobel Komitesi, topolojik evre değişimlerin ve maddenin topolojik evrelerinin kuramsal keşfine" yaptıkları katkılar nedeniyle David J.Thouless, F. Duncan M. Haldane ve J. Michael Kosterlitz'in bu yılki Fizik Ödülü'ne layık görüldüklerini açıkladı.

Komite, ödülün yarısının Thouless'e verildiğini, diğer yarısının ise Haldane ve Kosterlitz arasında paylaştırıldığını kaydetti.

Nobel Tıp Ödülü sahibini bulduNobel Tıp Ödülü sahibini buldu

Komite tarafından yapılan açıklamada "Bu yılın ödül sahipleri, maddenin farklı durumlara girebildiği, bilinmeyen bir dünyanın kapılarını açtılar. Bilim adamları, süper iletkenler, süper sıvılar ve incecik manyetik katmanlar gibi maddenin alışılmadık evre ya da durumlarını araştırmak için ileri matematiksel yöntemler kullandı. Öncü çalışmaları sayesinde maddenin yeni ve şimdiye kadar hiç bilinmeyen evreleri araştırma konusu oldu." ifadelerine yer verildi.

Thouless, 4 milyon İsveç Kronu para ödülünün de sahibi olurken Haldane ve Kosterlitz de kalan 4 milyon İsveç Kronu'nu paylaşacak.

Bilim adamlarına, Alfred Nobel'in ölüm yıl dönümü 10 Aralık'ta düzenlenecek ödül töreninde diploma ve altın madalya da verilecek.

Nobel Komitesi, yarın kimya dalında Nobel Ödülü'nü kazanan ismi açıklayacak. Barış ödülünün sahibi cuma günü, ekonomi ödülünün sahibi de 10 Ekim'de açıklanacak. Nobel Edebiyat Ödülü'nün ne zaman verileceği ise henüz bilinmiyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir