Ağ trafiğine yeni nesil çözüm
Kurumlar gittikçe karmaşıklaşan altyapılarında artan yatırım ve bakım maliyetlerini denetim altına alacak yeni çözümler arıyor.
Günümüzde artık neredeyse tüm işlemlerimizi dijital ortamlar üzerinden gerçekleştiriyoruz. Alışverişte, bankada, hastanede ya da metroya binerken WAN hatlarına bağımlıyız. Hastane gibi kritik ortamlarda ya da banka gibi iş kritik ortamlarda WAN hatları ile ilgili yaşanabilecek bir sorun, ciddi hasarlara yol açabiliyor.Bu yüzden WAN hatlarının kusursuz çalışması çok büyük önem taşıyor.
"Nedir bu WAN?" diyecek olursanız; WAN, Geniş Alan Ağları anlamına geliyor.
Coğrafi olarak birbirinden uzak bir mekanda bulunan bilgisayarların başka bir mekanda bulunan bilgisayarlarla iletişim kurabilmesi için LAN'ları ve başka tip ağları birbirine bağlayan bilgisayar ağlarına WAN adı veriliyor.
Günümüzde kurumlar gittikçe karmaşıklaşan altyapılarında artan yatırım ve bakım maliyetlerini denetim altında tutabilecek ve operasyonlarını basitleştirecek çözümler arıyor. SD-WAN ise bu alanda yeni nesil bir uygulama olarak değerlendirilebilir. Teknolojik açıdan bakıldığında SD-WAN kavramı aslında oldukça basit ve karmaşıklığı ortadan kaldırıyor; WAN uzantısında bulunan kurumsal cihazlar, trafiği çoklu servis veya merkezden kontrol edilen multi-vendor WAN ağları aracılığı ile diğer cihazlara yönlendiriyor. Bu sayede ağ yöneticilerine, merkezi güvenlik politikaları ve kuralları dahilinde trafiği yapılandırma ve kontrol etme olanağı sağlıyor.
Citrix Türkiye Ülke Müdürü Altan Cengiztekin, şu bilgileri veriyor:
"SDWAN, WAN hizmetlerinin uzak ofislere ulaştırılmasını kolaylaştırmak için bulut tabanlı yazılım ve teknolojiyi kullanıyor. Yazılım tabanlı sanallaştırma, ağ hizmetlerinin daha kolay bir şekilde yönetilebilmesini sağlıyor. SD-WAN, IT ve işletme yöneticilerinin internet tabanlı bağlantıları daha iyi bant genişliği, aynı anda her yerde bulunabilme ve daha düşük maliyet gibi avantajlarla birlikte; kolayca, kaliteli ve güvenli bir şekilde kurabilmelerine olanak tanıyor."
Yeni yollarla yönetim ihtiyacı
Yeni teknolojilerin ortaya çıkması, dağıtık iş gücü arasındaki ağ trafiğinin yeni yollarla yönetim gereksinimlerini ortaya çıkardı. Uzak kullanıcılar artık sadece daha fazla bant genişliğine ihtiyaç duymuyor; ayrıca Salesforce, Off ice 365, Lync ve Dropbox gibi bulut tabanlı ve SaaS (hizmet olarak yazılım) uygulamalarına anlık erişim bekliyor.
Uzak ofislerden veri merkezlerine trafik taşıyan geleneksel ağlar, bulut tabanlı uygulamalara erişim için gereken yüksek performansı ve düşük gecikme süresini karşılayamaz durumda kalabiliyor. Buna ek olarak yönetim ve güvenlik gereksinimleri, uzak operasyonların doğal karmaşıklığının da hesaba katılması gerekiyor.