“Anneanne markası” imajını dijitalleşerek gençleştirdi

Singer Türkiye Genel Müdürü Parlak, dijitalleşme sayesinde 'anneanne markası' Singer'i artık 20 yaşın altındaki milenyum gençlerinin kullandığını aktarıyor. Bilgisayarlı ve Wi-Fi bağlantılı dikiş makineleri tekstilde kişiselleştirme trendine hız katıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

HİLAL SARI BAŞARAN

Dijitalleşme sayesinde eskiden sadece çeyiz sohbetlerinde adı geçen bir marka olan Singer artık genç bir hedef kitlesine sahip oldu. Bilgisayarlı ve internete bağlanabilen Wi-Fi'li dikiş makineleriyle gençler tekstilde kişiselleştirme trendine hız katıyor. Singer Türkiye Genel Müdürü Sinem Kınran Parlak anane markası Singer'i dijitalleştirme sayesinde 20 yaş altı kitleye dahi ulaştırabildiklerini aktarıyor. Özellikle online'da yapılan yatırımların bu süreci hızlandırdığını aktaran Parlak, DÜNYA TeknoTrend'e dijitalleştirmenin bir markayı nasıl 'gençleştirdiğini' aktarıyor.

- Dijitalleşme Singer'in müşteri kitlesini ve süreçlerini nasıl etkiledi?

Singer olarak son yıllarda gençleşme stratejimiz ile birlikte hedef kitle tanımımız da değişti. Dijitalleşme de bu stratejimizi gerçekleştirme hamlelerimiz arasında önemli bir yer tutuyor. Singer’in gençleşme stratejisi trendlerin değişmesi ile ortaya çıktı. Dikiş makineları çeyiz listelerinden çıkıp hobi amaçlı olarak evlere girmeye başlayınca, hedef kitlemizde de bir değişme söz konusu oldu. Demografik segmantasyonumuzun en belirgin değişkeni de yaş grupları oldu. Dikiş makinesi kullanımının 20’li yaşlardan aşağıya indiğini ölçümlemeye başladık ve biz de gençleşme stratejisine karar verdik. Yaklaşık 3 yıldır disiplinli bir şekilde planladığımız tüm hedefl eri gerçekleştirmeye çalışıyoruz ve bu bağlamda en radikal değişimi online’da gerçekleştirdiğimiz yatırımlarla yaptığımızı söyleyebiliriz.

20 YAŞ VE ALTI GENÇ KİTLEYE ULAŞABİLDİK

Online satışlarımıza baktığımızda 20 yaş ve altı kitlenin de önemli oranda satın alma gerçekleştirdiğimizi gözlemliyoruz. Öte yandan bir süredir marka olarak devam ettiğimiz “Singer, Hakan Akkaya ile Üniversite’ne geliyor” projemiz var. Üniversitelerin moda tekstil tasarım veya ilgili bölümlerinde gün boyu süren workshop ve moda üzerine sohbetler gerçekleştiriyoruz. Öğrenciler bu bağlamda Hakan Akkaya’ya tecrübeleri ile ilgili sorular sorma, onunla moda ve meslekleri ile ilgili konuları konuşabilme fırsatı yakalıyorlar. Bu projemizi Çukurova, Selçuk ve Gaziantep üniversitelerinde gerçekleştirdik. Yakın zamanda da planladığımız diğer üniversiteleri geziyor olacağız. Aynı zamanda bu etkinlikleri kız meslek liselerinde de gerçekleştiriyoruz. Bunlara ilave olarak düşündüğümüz farklı sürprizlerimiz de var tabii ki. Ayrıca Hakan Akkaya’nın kendi modanı yarat sitemizde de her ay güncellenen bir köşesi var. Moda üzerine ünlülerle sohbetler gerçekleştiriyor kullanıcılarımıza dikişin bir de sohbet tarafını aktarıyoruz.

KENDİMODANİYARAT.COM İLE DİKİŞÇİLERİN İLK DURAĞI OLDUK

- Singer gibi bir markanın dijitalleşme yolculuğu nasıl ve nerede başladı? Bu yolculuğu tetikleyen ne oldu?

Artık dijital bir devirde yaşıyoruz. Bir banka işlemi veya market alışverişini bile internet üzerinden yapıyoruz. Böyle bir devirde biz de markamızı gençleştirmek adına önce internet sitemizde sonra sosyal medyada yatırımlar yaptık. Şimdi ciddi bir dijital ağa sahip olduk. Bir dijital ajans ile çalışmaya başlayarak, web sitemizi (www.singer.com.tr) Türkiye’de sayılı sitede olan responsive design olarak tasarlattık (Bilgisayardaki ekran görüntüsünün cep telefonu veya tablet kullanımına uygunluğu) ve online satış sitesi kurduk. Sitemiz, hedef kitlemizin hem tüm makinelerimiz ve diğer tüm ürünlerimiz hakkında detaylı bilgi sahibi olabilecekleri, kullanımı kolay hem de dikiş makinesinden iğneye kadar istedikleri her ürünü satın alabilecekleri bir online satış sitesi oldu. Sitemize giriş rakamlarını inceledikçe, gerçekten de bu sitenin beklenen bir çalışma olduğunu gördük. Siteye giren bir kişinin ortalama 3-3,5 dakika kalması, genele bakıldığında çok ciddi bir süre… Bu da sitemizin başarısını gösteriyor. Online satış sitemizin ardından, ürünlerimizin yer almadığı, tamamen dikiş, dikiş teknikleri ve örnek dikiş projelerinin yer aldığı mikro sitemiz www. kendimodaniyarat.com’u yayına açtık. Daha ilk aydan inanılmaz bir ilgi ve yoğunluk oldu. Bu sitemiz de dikişseverlerin ve dikişle ilgili püf noktası arayanların ilk durağı oldu.

ÜÇ BOYUTLU YAZICI, DİKİŞ MAKİNELERİNİN RAKİBİ DEĞİL

- 3D printer'lar Singer'in yaptığı işe bir tehdit mi?

3D printer teknolojisi, gün geçtikçe gelişen ve yeni kullanım olanakları sunan bir teknoloji… 3D printer ile sıfırdan bir şey oluşturabiliyorsunuz ama dikişle apayrı işler yapabilmeniz mümkün. Kullanılan malzeme ve ortaya çıkan sonuçla, bu sonucun işlevselliği düşünüldüğünde bizi etkileyen bir şey olduğunu düşünmüyorum. Dikiş makineleri de teknolojinin olanaklarını zorlayan yeni hünerleri ile kendi alanlarında en iyi seçenek olmayı sürdürecektir.

TEKSTİLDE KİŞİSELLEŞTİRME DİJİTALLE YÜKSELİŞTE

- Gelecek birkaç yıl içinde tekstilde ne gibi çığır açan süreçler bekliyor bizi?

Tekstil çok geniş bir fiyat yelpazesine sahip. Artık günümüzde insanlar çok uygun fiyata kaliteli tekstil ürünleri alabiliyor. Ama herkes aynı şeyi giymek veya kullanmak zorunda kalıyor. Şu anda devam eden kendi modanı yaratma akımının yıllar geçtikçe daha da ilerleyecek. Uygun fiyata alınan tekstil ürünlerini, özel dokunuşlarla farklılaştırmak ve örnek olarak basit bir tişörtü kendi zevklerine göre kişiselleştirmek yükselişte olan yeni bir akım... Ben bu akımın, zaman geçtikçe daha da yaygınlaşacağını düşünüyorum.

Wİ-Fİ İLE İNTERNETE BAĞLANAN DİKİŞ MAKİNESI YOLDA

- Dikiş makineleri nasıl bir değişim yaşıyor ve yaşayacak?

Dikiş makinesinin mucidi ve pazarın lideri Singer olarak; inovasyondaki öncülüğümüzü pekiştirmek adına teknolojiyi ve trendleri çok yakından takip ediyoruz. Kendi fotoğrafınızı kolayca işleyebildiğiniz bilgisayarlı nakış makinelerimize ilave olarak, çok yakında da Wi-Fi ile internete bağlanan dikiş makinemiz geliyor. Wi-Fi ile internete bağlanıp desen indirmek ve bu deseni makinenın üzerindeki ekranda görüp işleyebilmek artık hayal değil. Nakış desenleri ve tüm dikiş özellikleri için bir aplikasyon projemiz mevcut. YouTube kanalımızda Singer TV kurduk, haftalık yeni proje dikimiyle ilgili videolarımız yayınlanıyor. Teknoloji gün geçtikçe ilerliyor ve dinamik kalmak için bu teknolojiye ayak uydurmak gerekiyor. Bizler de firma olarak bunun için ciddi yatırımlarda bulunuyoruz.