Ar-Ge basitlikte!
Ar-Ge ve inovasyonun her zaman basitlikte olduğunu vurgulayan Balparmak Kalite ve Ar-Ge Direktörü Dr. Emel Damarlı, geçmişten gelen 'bal şifalıdır' geleneğini Apitera ürünleri ile nasıl pekiştirip kolaylaştırdıklarını anlattı.
SELENAY YAĞCI
Türkiye’nin bal markalarından biri Balparmak’ın Ar-Ge Merkezi, geçtiğimiz mart ayında Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yetkilendirilerek Ar-Ge merkezi unvanını aldı. Ar-Ge Merkezi'nin amacı Türkiye’nin arı ürünleri konusunda sahip olduğu potansiyelin hak ettiği noktaya ulaşmasını sağlamak ve ülke arıcılığının gelişmesine katkıda bulunulacak projelere imza atmak. Merkez ayrıca Balparmak’ın uluslararası arenadaki büyüme hedefl eri yolunda önemli rol üstleniyor.
Balparmak Ar-Ge Merkezi’nin yönetiminden sorumlu Balparmak Ar-Ge ve Kalite Direktörü Dr. Emel Damarlı, inovasyon ve Ar-Ge'nin basitlikte olduğunu vurguluyor. Balparmak olarak insanlar arasında yılladır devam eden bal şifalıdır geleneğine başka gözle baktıklarını belirten Damarlı, bu basitliği şöyle anlatıyor: "İnsanlar yıllardır çeşitli hastalıklarına çeşitli şekillerle bal ile şifa arıyor. Örneğin soğuk algınlığı ya da gripte ballı zencefilli, tarçınlı çay içiyor. Öksürüğünü ballı karabiber ile kesmeye çalışıyoruz. Gece yatarken sütlü bal içiyor. Şifayı balda arıyor. Bizde tüm bunları balda birleştirerek içinde zenfil tarçın olan Apitera ürününü geliştirdik. Çok da sevildi."
Propolisi ve poleni de araştırıyor
Bal dışında propolis, polen ve arı sütü gibi diğer arı ürünleri araştırmalarına da yoğunlaştıklarının altını çizen Damarlı, Bal ve Diğer Arı Ürünleri Araştırma ve Kalite Kontrol Laboratuvarı olarak arı ürünleri konusunda Türkiye’nin bilgi birikimi açısından en yetkin kurumu olarak, 5 yıl içinde bir başvuru mercii haline gelmeyi hedefl ediklerini söylüyor. Laboratuvarının TÜRKAK tarafından akredite ve “ISO 17025 Laboratuvar Kalite Sistem” belgesine sahip olduğunu belirten Damarlı, şunları anlatıyor: "Akreditasyona sahip olmak, araştırma bulgularımızın ve kalite kontrol analiz sonuçlarımızın dünyada geçerliliğini sağlamakta ve güvenilirliğimize büyük katkı sağlamakta. Laboratuvarımızda bal, gelişmiş laboratuvar test cihazları ve uluslararası analiz metotları kullanılarak kimyasal, fiziksel, mikrobiyolojik, mikroskobik ve duyusal özelliklerinin belirlenmesi açısından 117 parametrede analiz edilmekte. Bal dışında diğer arı ürünleri olarak tanımlanan propolis, polen ve arı sütünde yapılan analiz parametere sayısı 51 adet. Balın elde edildiği bitki nektarlarının belirlenmesine yönelik yapılan polen analizleri ile de, balın nektar kaynağı ve orijini belirlenmekte."
Arıcılığa özel yazılım geliştirecek
Düzenleyecekleri uygulamalı eğitim programlarıyla Türkiye'de arıcılığın geliştirilmesine ve kaliteli bal edilmesine destek olacak, arıcılık sektörüne özgü izlenebilirliğin sağlanması için yazılım araçları geliştirmeyi planladıklarını dile getiren Damarlı, "Balparmak olarak, 5 sene içerisinde yenilikçi ve katma değeri yüksek ürünler ile tüketim ve hedef kitleyi çeşitlendirerek büyümek istiyoruz" dedi.
Bunların dışında dünyadaki çam balının yüzde 92’sinin Türkiye üretilmesinden ve bu nedenle ülke ekonomisi için önemli bir değer olmasından dolayı çam balı ile çalışmalar yaptıklarını belirten Damarlı, yurtdışına odaklandıklarını ve İngiltere pazarına sevdirirek başlayacaklarını dile getirdi.
BALPARMAK AR-GE MERKEZİ DİPNOTLARI:
- Ar- Ge Merkezi'nde, 2 doktora, 12 yüksek lisans, 19 lisans, 8 ön lisans ve 3 meslek lisesi mezunu olmak üzere toplam 44 kişi çalışıyor.
- Ar-Ge Merkezi’nin toplam alanı bin 429 metrekare, kişi başına düşen çalışma alanı 12,4 metrekare.
- 2015 Eylül'de Kore’de düzenlenen “Uluslararası 44. Apimondia Kongresi”nde yer alarak, önemli bir ihracat ürünümüz olan Çam Balı’nın fonksiyonel ve fi zikokimyasal özelliklerini kongre katılımcıları ile paylaştı.
- 16 – 17 Haziran 2016 tarihinde Glasgow’da düzenlenen Propolis Conference’de “The Project to Determine a Characteristic Map of Turkish Propolis” konulu sunum yapılıyor.
BALPARMAK'IN YÜRÜTTÜĞÜ PROJELER
- Balda Yörelere Göre Hile Kalıntı ve Orijin Tespiti projesi: TÜBİTAK ve TEYDEB destekledi, 2004 – 2007 yılları arasında hayata geçirildi.
- Kristalize Bal Eritme Santrali projesi: TUBİTAK ve TEYDEB destekledi, 2005 – 2007 yılları arasında hayata geçirildi.
- Farklı Coğrafi ve Bitkisel Orijinli Balların Kristalleşme Özelliklerinin Tespit Edilerek Krem Bal Olarak Değerlendirilmesi projesi: TUBİTAK ve TEYDEB destekledi, 2007 – 2010 yılları arasında hayata geçirildi.
- Apifresh projesi: Avrupa Birliği 7. Çerçeve Programı destekledi, 2010 – 2013 yılları arasında hayata geçirildi.
- Ulusal, Propolis Karakter Haritasının Çıkarılması ve Propolis Ekstraksiyon Sistem Prototipinin Geliştirilmesi projesi: TÜBİTAK ve TEYDEB destekliyor, devam ediyor.
- Arı Poleninin Kalite Özelliklerinin İyileştirilip, Standardize Edilerek Yardımcı Malzeme Olarak Kullanımının Sağlanması projesi: TÜBİTAK ve TEYDEB destekliyor, halen devam ediyor.