Ay ve Preveze denizaltılarına TÜBİTAK imzası

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Ergin, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ile geliştirilen MÜREN SYS Programı kapsamında, Ay ve Preveze Sınıfı Uygulamaları projelerinin imzalandığını, bu kapsamda yapılacak çalışmaların 2019 ve 2023'e kadar tamamlanacağını belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Prof. Dr. Arif Ergin, kurumun savunma sanayisi alanında geliştirdiği projelere ilişkin açıklamalarda bulundu.

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ile TÜBİTAK Bilişim ve Bilgi Güvenliği İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi arasında 2015 yılında iş birliği protokolü imzalandığını hatırlatan Ergin, bu doğrultuda "Milli Üretim Entegre Sualtı Savaş Yönetim Sistemi Programı" geliştirildiğini söyledi.

Milli Üretim Entegre Sualtı Savaş Yönetim Sistemi Programı kapsamında, "MÜREN SYS Ay Sınıfı Uygulaması" proje sözleşmesinin geçen yıl imzalandığını anlatan Ergin, "Deniz Kuvvetleri Komutanlığına bağlı Araştırma Merkezi Komutanlığı ile birlikte geliştirilecek sistemle, mevcut Ay Sınıfı denizaltılara çeşitli modern ağır torpido atma kabiliyeti, sonar, periskop ve elektronik destek gibi sensor verileriyle özgün hedef hareket analizi, iz yönetimi ve özgün silah kontrol birimi yeteneği kazandırılacak." diye konuştu.

Ergin, geliştirilen sistemin envanterde bulunan 2 Ay sınıfı denizaltıda bütünleştirilmesinin ardından, projenin 2019 yılında tamamlanacağını kaydetti.

"Geliştirilen teknolojiler Türk şirketlere aktarılacak"

TÜBİTAK ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığının, MÜREN SYS Programı çerçevesinde bu yıl ağustos ayında "MÜREN SYS Preveze Sınıfı Uygulaması" Proje sözleşmesini de imzaladığına değinen Ergin, "Proje kapsamında, Preveze sınıfı denizaltılarımızda yer alan savaş yönetim sisteminin gemi içi birimleri, Araştırma Merkezi Komutanlığı ile birlikte modernize edilecek." ifadesini kullandı.

Ergin, proje kapsamında MÜREN sisteminin 2023 yılına kadar Preveze sınıfı bir gemiye uygulanacağını ve bu sınıftaki tüm gemilere uygulanması için de yerli sanayiye teknoloji transferinin eş zamanlı olarak gerçekleştirileceğini dile getirdi.

Milli Üretim Entegre Sualtı Savaş Yönetim Sistemi Programı kapsamında sürdürülen projelerin önemine işaret eden Ergin, söz konusu çalışmalarla TÜBİTAK'ın yerli savunma sanayisi ile geliştirdiği teknolojilerin, Türk şirketlere aktarılarak ülkenin bu alanda lider olmasının hedeflendiğini vurguladı.