Bugün PokemonGo, yarın sanal fitness!
GoDaddy’nin EMEA Bölgesi Başkan Yardımcısı Stefano Maruzzi, PokemonGo'nun dijitaldeki hızı yansıttığını, çok yakında fitness'ı sanal gerçeklikle ve gaming'le birleştireceğimizi, dijital kimliğin şart olduğunu aktardı.
EMEA Başkanı Stefano Maruzzi'nin tabiriyle, GoDaddy 'sıradışı bir internet şirketi' çünkü 1997'de teknoloji şirketleri Silikon Vadisi'ne veya Seattle'a giderken Arizona'da kurulmayı tercih etmiş. Şirket 30 yıla yakın bir süredir faaliyet gösteriyor. Bu, bir teknoloji şirketi için oldukça uzun bir süre. GoDaddy kurulduğunda çoğunlukla domain (alan adı) üzerine uzmanlaşmış, sonrasında hosting hizmetleri de vermeye başlamış. Web dünyasında yaşanan patlamayı düşündüğümüzde bunun çok doğru bir karar olduğunu görüyoruz. 2015'te halka açılan şirket New York Borsası'nda GDYY kodu ile işlem görüyor. Şirketin EMEA Başkan Yardımcısı ve Google İtalya'nın eski direktörü Maruzzi, TeknoTrend'le kiyifl i bir 'dijital sohbet' gerçekleştirdi.
ARTIK SİLİKON VADİSİ'NDE OLMAK ŞART DEĞİL, SINIR YOK
- Dijitalleşme, süreçlerinizde nasıl değişikliklere yol açtı?
Ne iş yapıyor olursanız olun, internet dünyasında ve teknoloji dünyasında bir faliyet yürütüyorsanız, ne olup bittiğini çok iyi izlemeniz gerekiyor. Bu, makro trend veya rakiplerinizin yaptığı işler ya da Silikon Vadisi'nde bir garajda yapılmakta olan bir ürün veya hizmet de olabilir. Çünkü artık başarılı bir yıkıcı teknoloji Silikon Vadisi'yle veya Seattle'la sınırlı değil. Dijitalleşme sayesinde yeteneğe ve bilgiye ulaşabilmenin artık sınırı yok. Bir pazarda işe yarayan bir fikir, kolay bir şekilde tüm pazarlarda uygulanmaya başlayabiliyor. GoDaddy olarak bu değişimi deneyimliyor ve küçük ve orta büyüklükteki işletmelere (KOBİ) yazılım hizmeti sağlıyoruz. Hedefimiz ise birçok ülkede ekonominin bel kemiğini oluşturan KOBİ'lerin makul fiyatlarla dijital çözümlerden fayda sağlaması. Örneğin kahve tutkunları veya antikacılar bile bu kullanımı kolay çözümlerden faydalanabilmeli ve işlerine fayda sağlamalı.
- Şu anda büyüme ne durumda?
Türkiye çok ilginç bir hikaye ve Go- Daddy için muazzam bir pazar. Bu şirkete girmeden önce dahi, Google İtalya'nın başkanıyken şirkete Türkiye'nin çok ciddi bir potansiyeli olduğunu ve bu pazara kesinlikle odaklanılması gerektiğini aktarmıştım. Bu sebeple GoDaddy olarak Mart 2014'ten bu yana Türkiye pazarına daha fazla yatırım yapma kararı aldık. Şu anda benim de yönetiminde olduğum EMEA Bölgesi'nde Türkiye ikinci büyük pazarımız. Kişisel olarak ben Türkiye'deki fırsatlar konusunda hem çok heyecanlı hem de çok memnunum.
NESNELERİN İNTERNETİ EKOSİSTEMİ BÜYÜTECEK
- Nesnelerin interneti sektörü nasıl etkiliyor?
Nesnelerin interneti bizim için harika bir fırsat. Çünkü yakın bir gelecekte buzdolabınız internete bağlanabiliyor olacak, fakat tüm bu ev aletlerini yönetebilmek için bir web sitesi veya bir uygulama kullanmak zorundasınız. Bu yüzden de bugün hali hazırda kullandığımız ev aletlerinin daha bağlanabilir aletlere dönüştüğü bu süreç, internet şirketleri ve tüm teknoloji ekosistemi için ciddi bir büyüme fırsatı getiriyor. Tüketicilerin nesnelerin internetinden faydalanabilmesi için yeni yazılımlar yazılacak, internet siteleri kurulacak, daha fazla veri depolama alanlarına ihtiyaç duyulacak ve mobil uygulamalar üretilmesi gerekecek.
NASA BİLGİSAYARLARININ 25 BİN KATI CEBİMİZDE
- Mobil, süreçlerinizin neresindeydi? Sektörü nasıl etkiledi?
Teknoloji eskiden sadece teknoloji delisi hacker tipli asosyaller içinken bugün herkes teknolojiden anlamak zorunda. Fakat teknoloji demokratikleşti ve herkesin erişebileceği bir hale geldi. Örnek vermek gerekirse şu anda cebimizde taşıyabildiğimiz 4K görüntü verebilen cep telefonlarının işletim sistemleri, NASA'nın Ay'a insan gönderirken kullandığı bilgisayarlardan 25 bin kat daha güçlü işlemcilere sahip! Yani potansiyel var ve KOBİ'ler birkaç yüz dolarlık yatırımla bu potansiyele ulaşabilir. KOBİ'lerin dijital kimliğinin olması, örneğin sadece kalınacak otelin değil, otelin yakınlarında bisiklet kiralayan KOBİ'nin de dijital bir kimliği olması, turizm sektörüne katkı sağlayacaktır. Yani bir ekonomi içinde KOBİ'lerin dijitalleşme süreçlerini yaşaması, tahmin edilenden de fazla genel ekonomiye katkı sağlayacaktır.
POKEMONGO'DA GÖRDÜK ADAPTASYON ŞİMŞEK HIZINDA
Teknoloji tüketicisi olarak siz kendiniz de değişimin hızını her gün hissedebilirsiniz. PokemonGo adlı artırılmış gerçeklik oyununun lansmanında gördüğümüz gibi, oyun piyasaya çıktığı an itibarıyla muazzam bir başarı yakaladı. Sadece iki pazarda piyasaya sürüldüğü halde oyun yedi günde 65 milyon kullanıcıya ulaştı ve dünya üzerinde neredeyse herkes PokemonGo oyununun ne olduğunu duydu. İşte anlık mesajlaşma ve mobil kullanımının, tablet ve akıllı telefonların yaygınlaşması gibi değişimlerin güzelliği burada. Teknoloji durmaksızın gelişiyor, ve bu gelişimin hızı muazzam bir oranda artıyor. Geriye dönüp baktığımızda ilk iPhone Eylül 2007'de çıkmıştı. Sekiz dokuz yıl öncesinden bahsediyoruz ve o dönemde yüzyılın başına göre milyonlarca yenilik vardı hayatımızda. Fakat bugün baktığımızda bu ürünler bize tarih öncesinden kalma gibi geliyor. Beş yıl sonra nasıl bir değişim olacağını düşünebiliyor musunuz? Değişim hızı katlanarak artıyor. Kısa vadede birçok çözümün yaratıldığını göreceğiz ve adaptasyonun hızı inanılmaz hale gelecek. Yüz yıl değil, sadece birkaç yıl önce bir fenomenin küresel hale gelmesi biraz zaman alırdı, fakat PokemonGo'da gördüğümüz şimşek hızında bir yayılma oldu.
SANAL GERÇEKLİKLE FITNESS YAPACAĞIMIZ GÜNLER YAKIN
- Gelecek birkaç yıl içinde world wide web'de nasıl bir değişiklik beklemeliyiz?
Yapay zeka belki aldığımız kararlarda daha fazla rol oynuyor olacak. Ya da sanal gerçeklik belki birçok farklı alana uygulanıyor olacak. Örneğin fitness'ı düşünelim. Spor salonunun duvarı yerine sanal gerçeklik teknolojisi sayesinde çok daha zorlu ve eğlenceli bir çevrede spor yaptığınızı hayal edebiliyor musunuz? Ve sanal gerçeklik - gaming ve fitness'ı birleştirebildiğinizi hayal edin. Vücudunuzu hareket ettiğinizde hem kalori yakıyorsunuz, hem de uzaylıları yakaladığınız bir oyunun parçasısınız.
SOSYAL MEDYA VE APP'LER WEB SİTESİNE RAKİP DEĞİL
- Sosyal medyayı bir tehdit olarak görüyor musunuz?
Hayır aksine destekleyici olduğunu düşünüyorum. Sosyal medya ve mobil uygulamaların tarihi çok uzun değil, GoDaddy'yi kurduğumuzda veya on-on beş yıl önce hayatımızda yoklardı. Fakat bu web sitesine bir alternatif değil bütünleyicidir. Web siteniz varsa güzel, fakat her iş için bir uygulamanız olması gerekiyor mu? Sanmıyorum. KOBİ'leri düşünürseniz, örneğin tesisatçısınız, bir uygulamaya ihtiyacınız var mı? Hayır. Uygulama sadece profesyonellerin kullandığı birşey. GoDaddy'nin müşterilerinin çok büyük bir kesimi mikro KOBİ'ler yalnız çalışan profesyoneller, bloggerlar, cafe sahipleri vs. Bir blogger yemek tarifl erini yayınladığı düzgün bir web sitesi istiyor olabilir. Sadece Türkiye'de değil, tüm dünyada GoDaddy müşterilerinin büyük bir kısmı böyle. Dünya genelinde ortalama müşterilerimiz yılda 125 dolar domain ve hosting harcaması yapıyor. KOBİ'lerin dünya genelinde teknolojiye harcadığı ortalama meblağ bu.
TÜRKİYE'DE MİKRO KOBİ'LERİN YARISININ WEB SİTESİ YOK
Dünyanın en büyük küçük işletme odaklı teknoloji sağlayıcısı GoDaddy’nin yaptırdığı araştırmanın sonuçlarına göre Türkiye’deki mikro KOBİ’lerin yüzde 47’sinin halen web sitesi yok. İnternette görünmez durumda olan binlerce mikro KOBİ’nin web sitesi sahibi olmamasının nedeni ise buna zaman ayıramamaları ya da bir web sitesini gereklilik görmemeleri... Araştırmaya katılan mikro KOBİ’lerin yüzde 27’si bir web sitesi oluşturmaya zamanları olmadığını söylerken, yüzde 22’si işletmelerinin bir web sitesini gerektirecek büyüklükte olmadığına inanıyor. Diğer yandan, katılımcıların yüzde 25’i ise web sitesinin işletmelerine bir katkısı olmayacağını düşünüyor.