Daha doğmadan yüzünüzün 3D fotoğrafı hazır
Human Longevity her 15 dakikada bir gen haritası çıkarıyor. Elde edilen veriler sayesinde, bir kişinin yaşını, cinsiyetini, kilosunu ve boyunu öngörebilmek mümkün. Hatta genetik koda ‘yüz’ bile ekleyebiliyor.
DİDEM ERYAR ÜNLÜ
Craig Venter, insanın genetik haritasını çıkaran ilk bilim insanı olarak adını duyurdu. Venter, daha sonra, laboratuvar ortamında bakterilerin DNA’sını kopyalayarak ilk yapay DNA’yı üretti. Bunun üzerine, “Bir hücreyi bilgisayar olarak görürseniz, işletim sistemi hazır. Geriye sadece bu yazılımı yüklemek kalıyor” açıklamasında bulundu. Laboratuvar ortamında kimyasal yollarla üretilen DNA’yı hücre içine yerleştirdi ve hücre belirlenen genetik koda göre davranış gösterdi.
Venter, sentetik hücrelerin sağlıktan gıdaya her türlü soruna çözüm üreteceğine inanıyor. “Bundan 100 yıl önce petrol büyük bir keşifti. Onunla çalışan makineler ürettik. Kimse petrolün birgün dünyanın atmosferini değişitirebileceğini düşünmedi” diyen Venter, bugün yeni bilimsel yaklaşımlara ihtiyacımız olduğunu söylüyor ve ekliyor: “Bilimin olmadığı bir dünyada, insanlık için umut da yok.”
Yasutaro Koide Ağustos 2015’te, 112 yaşındayken, Guinness’ten Dünyanın En Yaşlı Adamı ödülünü aldı. Koide 19 Ocak 2016 yılında öldü.
Craig Venter için kanseri tedavi etmek yeterli değil. Venter, kanser olmamız için uğraşıyor. Venter’ın şirketinin adı Human Longevity. Gen bilimi üzerine çalışan şirket, insan genlerine yönelik dünyanın en büyük ve en kapsamlı veri tabanını yaratmakla meşgul. Venter, insan genlerini inceleyerek, hayatımızın geri kalanında herhangi bir hastalığa maruz kalıp kalmayacağımızı ortaya koymaya çalışıyor. En büyük hedefi ise, hepimizin kaçınılmaz hastalığını olan yaşlanmaya karşı tedavi üretmek.
50 yaşındaki erkeklerin yüzde 30’u 75 yaşına gelmeden hayatını kaybediyor. Bunların üçte birinin ölüm nedeni kanser. “Eğer kanseri öngörmeyi başarırsak, insanların daha uzun yaşaması yolunda önemli yol katederiz” diyor Venter. Human Longevity aynı zamanda Alzheimer hastalığının belirtilerini, hastalık devreye girmeden on sene önce teşhis edebilecek yeni beyin görüntüleme teknikleri de geliştiriyor. Venter, “Önümüzdeki on yıl içinde insan vücudu hakkında öğreneceklerimiz, bugüne kadar öğrenebildiklerimizden çok daha fazla olacak. 2000 yılında gen haritasını çıkarmanın maliyeti 100 milyondu. Bugün ise bin 500 doların altında” diyor.
Her 15 dakikada 1 gen haritası
Human Longevity her 15 dakikada bir gen haritası çıkarıyor. Elde edilen veriler sayesinde, bir kişinin yaşını, cinsiyetini, kilosunu ve boyunu öngörebilmek mümkün. Hatta genetik koda ‘yüz’ bile ekleyebiliyor. Genetik veriler kullanılarak, doğmamış bir insanın ‘yüzü’ öngörülebiliyor ve bu sayede genin sahibi olan kişinin daha doğmadan 3 boyutlu fotoğrafı oluşturulabiliyor. Sonuçlar ise gerçekten inanılmaz!!
Venter sağlık şirketlerinin bu verileri görmezden gelemeyeceğine dikkat çekiyor. Venter “Tıp hızlı değişmiyor; fakat bizim ürettiğimiz verilerin sonucunda hızlı bir şekilde değişmek zorunda kalacak” uyarısını da yapıyor. Venter, toplumun geleceğinin yüzde 100 bilime bağımlı olduğunu söylüyor ve ekliyor: “Bundan 100 yıl önce petrolün büyük bir keşif olduğunu düşündük. Onun sayesinde çalışan makineler ürettik. Kimse petrolün dünyanın atmosferini değişitirebileceğini düşünmedi. Bugün yeni bilimsel yaklaşımlara ihtiyacımız var. Her şeyi doğal akışına bıraktığımız takdirde, salgın hastalıklar ve açlıktan ölen insanların sayısı artacak. Bilimin olmadığı bir dünyada, insanlık için umut da yok.”