Daha özgür bir internet için “küresel anayasa” çağrısı

World Wide Web (www) 25. doğum gününü kutluyor. Yaratıcısı Tim Berners-Lee, bir “internet anayasası”na ihtiyacımız olduğunu düşünüyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Tim Berners-Lee 1989’da CERN laboratuvarlarında HTML işaretleme dilini geliştirerek World Wide Web-Dünya Çapında Ağ (WWW) olarak da tanımlanan bilgi paylaşım sistemini kurdu. 12 Mart 1989 tarihinde, World Wide Web’in doğum ilanı olarak kabul edilen bir makale yayımladı. İnsanlık kültürüne katkılarından ötürü 2004 yılında kendisine İngiltere Kraliçesi tarafından “Sir” unvanı verildi. Web’in babası olarak kabul edildi.

WWW 25. doğum gününü kutluyor. Berners-Lee’nin bugün gündeme getirdiği konu ise “Özgür İnternet için ‘İstenen Web’” kampanyası kapsamında bir Internet Anayasası düzenlenmesi gerekliliği.

Tarafsız ve güven veren internet

İnternetin yaratıcısı Berners-Lee, The Guardian gazetesine yaptığı açıklamada, “Küresel bir internet anayasasına ihtiyacımız var. Özgür, tarafsız, güven duyacağımız bir internet olmadıkça; özgür bir hükümete, iyi bir demokrasiye, iyi bir sağlık sistemine, kültür çeşitliliğine ve birbirinden haberdar toplumlara sahip olamayız” derken, herkesi bir an önce harekete geçmeye davet ediyor. “İnternet anayasasına sahip olabileceğimizi düşünmek hayal değil; ama oturduğumuz yerden bunu elde edemeyiz” diyen Berners-Lee, dünya genelindeki internet kullanıcılarının özgürlüklerini korumaları gerektiğini söylüyor.

Berners-Lee, “Özgür İnternet için ‘İstenen Web’” kampanyası kapsamında, dünya genelindeki internet kullanıcılarını, kendi ülkeleri, kendi bölgeleri ve tüm dünya için “internet kullanıcısı anayasası” yazmaya davet ediyor ve ekliyor:

“Bunu gerçekleştirmek için 25. doğım günümüzü bir fırsat olarak görüyorum. Web’i tekrar elimize alalım ve önümüzdeki 25 sene için nasıl bir web istiyorsak, onu tanımlayalım.”

"İnternet iyi bir şey"

Bugün sayısı 919 milyon adede ulaşan web sitesini ziyaret edenlerin sayısı 2.7 milyar kişi. İnternete olan bağlılık ise çok güçlü. Pew Research tarafından yapılan araştırmaya göre, kullanıcıların yüzde 53’ü internetten vazgeçemeyeceklerini ifade ediyorlar. Televizyonun vazgeçilmezliği ise yüzde 34 seviyesinde kalıyor. Kullanıcıların yüzde 90’ı ise “İnternetin iyi bir şey olduğunu” söylüyor.

“İnternetteki gezintiniz dünyayı etkiliyor” diyen Berners-Lee’nin çağrısı bir an önce duyulur umuduyla...