Doğu'nun OSB'leri şantiyeye döndü

Çözüm süreci ile artan yatırım talebine cevap vermek isteyen Doğu ve Güneydoğu kentleri, imar tadilatı yapmak, OSB'lerini genişletmek ve yeni OSB'ler açmak için düğmeye bastı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

DÜNYA - Son iki aydır 'çözüm süreci' ile birlikte barış rüzgarlarının estiği Doğu ve Güneydoğu kentlerinde yatırım için de hareket başladı. Bir taraftan kente yatırım yapmak için gelen firmalar inşaata başlarken, yatırım isteklerine yetişmek için imar tadilatı ve genişleme alanları için altyapı çalışmaları yapmaya odaklanan bölge müdürlükleri, OSB'leri adeta dev bir şantiyeye çevirdi. Diyarbakır'da 100 firmaya tahsis yapılabilmesi için genişleme çalışmalarında son aşamaya gelindi. Altyapı için Diyarbakır OSB'ye 1.1 milyon liralık kaynak ayrılacak. En fazla yatırım talebi toplayan Şanlıurfa'da ise 3'üncü OSB için kollar sıvandı. Sadece bir OSB'si bulunan Batman da 2'nci OSB'yi yapmak için harekete geçti. Erzurum'da  da 2'nci OSB için altyapı çalışmalarının tamamlanması acilen bekleniyor. İmar tadilatı yaparak sanayi parsellerini artıran Bingöl OSB'de de genişleme için çalışma başlatılıyor. Özellikle İstanbul'da yaşayan Bingöllüler'in kente ilgisi büyük.
Bölge sadece yatırım konusunda bakir olması nedeniyle talep toplamıyor. Özellikle teşvikte 6'ncı Bölge olan kentlerde işçilik maliyetleri de Uzakdoğu'dan daha avantajlı. Bunun yanında bölgenin hemen yanıbaşında bulunan pazarlar da yatırımcının iştahını kabartıyor. Özellikle Irak, İran, Suriye ve Türki Cumhuriyetlere ihracat yapmak isteyen firmalar lojistik avantajları nedeniyle bölgeyi tercih ediyor. 2 OSB'si bulunan Şırnak bunun için çağrı da bulunuyor, 'Yatırımda geç kalan pişman olur' diyor.
En şanslı 6. Bölge kenti Şanlıurfa

Çözüm sürecinin hareketlendirdiği kentlerden biri de Şanlıurfa. Süreç öncesinde başlayan yatırım patlaması adeta son iki ayda şaha kalkmış durumda. Şu ana kadar kente yeni yatırımlarla birlikte 980 milyon lira akmış durumda. Önümüzdeki aylarda da yatırım tutarı toplam 600 milyon lirayı bulan 3 yatırım kente gelecek.
Gaziantep'te bir ilk: 'Kura' ile tahsis

Uzun süredir arsa tahsisi için gün sayılan Gaziantep 5. OSB'de arsalar kura ile dağıtıldı. Böylece Türkiye'de bir ilk gerçekleştirilmiş oldu. OSB'den yapılan açıklamada, 'Bu sayede hiçbir şaibeye meydan vermeden herkes şansıyla arsa sahibi oldu' denildi. Açıklamada şunlara yer verildi: "A, B, C diye 3 gruba ayrılan arsa dağıtım grubunda arsanın hafriyatından dolayı A grubundaki sanayicimiz arsa maliyetini, B grubundaki sanayicimiz maliyet artı 5 dolar, C grubundaki sanayicimiz ise maliyet artı 10 dolar fark ödeyecektir. En küçük 10 bin en yüksek ise 50 bin metrekarelik arsalar ile 360 yatırımcıya arsa tahsisi yaptık. Arsa dağıtım çalışmalarının tamamlanması sonrası haziran ayı içerisinde ise altyapı çalışmalarına başlayacağız."

6. Bölge'nin 10 ilinde  OSB sayısı 'bir'

6'ncı Bölge'de yer alan 14 kentten 10 tanesinde sadece bir tane OSB var. Bu kentler Ağrı, Ardahan, Batman, Bingöl, Bitlis, Hakkari, Iğdır, Muş ve Siirt. 6'ncı bölgede Diyarbakır'da biri 'tarıma dayalı ihtisas besi' olmak üzere 2 OSB bulunuyor. Aynı durum Kars için de geçerli. Kars'ta hem merkezde bir bölge hem de Besi OSB bulunuyor. Mardin ve Şırnak'ta ise 2'şer OSB var. Mardin'in Kızıltepe ilçesinde bir bölge bulunurken, Şırnak'ın da Cizre kentinde bir OSB yer alıyor.

Depremzede Van'a barış dopingi

Çözüm sürecinin 60 yeni yatırım başvurusu kazandırdığı Van'da tekstil sektörü için de büyük hareketlilik var. Tekstilciler kentin kapısını çalmaya başlamış durumda. Depremin ardından tekstil kent için başlatılan girişimle 30 firma kente gelmişti. Buna çözüm sürecinin getirdiği 25 tekstilci daha eklendi. Van OSB'de bulunan 95 parselin hepsi tahsis edilmiş durumda. 59 tesis üretimde, 24'ü ise inşa halinde.

Diyarbakır'a Boydak da geldi, Maraşlı İskur da

Diyarbakır da Besi OSB haricinde bir tek OSB bulunuyor. Ancak OSB'nin genişletilmesi için yapılan çalışmalar son aşamada. Hatta kısa bir süre sonra tahsislere başlanacak. Çözüm süreci başlamadan kente gelen Boydak Holding ilk hareketi başlatmış. Son yatırım ise tekstil sektöründen. Kahramanmaraşlı İskur Tekstil OSB'ye 100 milyon liralık compact iplik yatırımı yapıyor. Ancak OSB'nin en büyük sıkıntısı altyapı. Altyapı eksiklikleri yatırımcıyı mutsuz ederken, OSB'ye 1.1 milyon liralık altyapı yatırımının yapılacağının Karacadağ Kalkınma Ajansı tarafından açıklanması, yatırımcıya moral oldu.

Hakkari'de OSB'nin sadece adı var

Şiddet ortamının en çok etkilediği kentlerden biri olan Hakkari de 6'ncı bölge teşviklerinden yararlanıyor. Ancak şimdiye kadar gelmiş bir yatırım yok. Hatta Hakkari'de OSB'nin sadece adı var. OSB'de faaliyet gösteren ya da OSB'ye gelmek için başvuran kimse bulunmuyor.

Altyapı çalışmaları için yoğun seferberlik

[PAGE]

 

Altyapı çalışmaları için yoğun seferberlik

Cahit Nakıboğlu Gaziantep OSB Başkanı

Antep, 6'ncı bölge için harekete geçti

Kentimizde bu ay arsa tahsisini yapacağımız son OSB'mizle birlikte 5 bölgemiz bulunuyor.  Gaziantep OSB Türkiye'nin ilk kurulan bölgeleri arasında. İlk arsa tahsislerinin 1972 yılında yapıldığı OSB bugün 24 milyon metrekarelik 4 kısımdan oluşuyor.  Tümüyle dolu olan 4 kısımda aktif 790 firmamız faaliyet gösteriyor.  5. OSB'nin tamamlanmasıyla 35 milyon metrekarelik bir alana ulaşarak Türkiye'nin en büyük OSB'si olacağız. 5. OSB 350 yatırımcıya tahsis edilecek. Bu ay içinde 5. OSB'nin de arsa tahsis çalışmalarını yapacağız ve Haziran ayı itibariyle fabrikalar inşaatlarına başlayabilecekler. 363 firmaya buradan yer veriyoruz. Ayrıca gelen talepleri karşılayamadığımız için de ilave genişleme çalışmalarına başladık. Şuan OSB'miz de aylık 270 milyon kilovat saat elektik tüketimimiz, 30 milyon metre küp doğalgaz ve 100 bin çalışanımız var. 5. Bölgenin tamamlanmasıyla istihdamın 150 bini bulacağını tahmin ediyoruz. 5. Bölge bile şu an talebi karşılamıyor. Bir çok talebi geri çevirmek zorunda kaldık.  Her sektörden 4 kat talep aldık. Bu talep fazlalığı nedeniyle 6'ncı bölge için çalışma yapmak gündemimizde yer alıyor. İlgili makamlardan izin alınarak Türkiye'de bir ilk olan iki şehir birleşmesiyle Kilis-Polateli bölgesinde OSB çalışmalarına da başladık. Bundan sonra bütün ağırlığımızı Polateli bölgesine verereceğiz. Bu arada Hassa Dörtyol tünel projesi de başladı. Yapılacak olan tünel projesi ile Polateli-Dörtyol arası kısalacak ve limana yakın olacağız.

E. Sabri Ertekin Şanlıurfa TSO Başkanı

Urfa'da şimdi de 3. OSB yapılıyor

1. OSB nin genişletilmesi adıyla başlattığımız bizim için 3.OSB olan sanayinin alt yapısını hazırlıyoruz çok yakında tahsislerini yapıcaz  2. OSB bölgesinde yapmış olduğumuz çalışmaların meyvesini toplamaya başladık Türkiyenin sektöründe güçlü firmaları ilimize yatırım yaptılar ve  son günlerde Türkiye'nin yine önder kuruluşlarından 3 firma ile 2. OSB de yatırım yapmaları için görüşüyoruz  bu 3 firmanın yatırım tutarı 600 milyon TL olacak  Şanlıurfa fırsatlar şehri  para kazanmak isteyen parasına para katmak isteyen yatırımcıların buraya gelmesini bekliyoruz

Remzi İnalı Şanlıurfa OSB Müdürü

Urfa'da yatırım tutarı 980 milyon TL'yi buldu

Şanlıurfa sanayisi gelen büyük firmalarla beraber daha da hareketlendi 2. OSB ye ciddi yatırım talebi aldık ve yatırım talepleri devam ediyor. Gelecek olan yeni yatırımlarla şuan 980 milyon TL'ye ulaşan yatırım miktarının çok daha fazla olacağına inanıyoruz. Şanlıurfa OSB müdürlüğü olarak OSB'lerin alt yapısını tamamlamış durumdayız. OSB'nin 6. bölge teşvik paketinde olması da dikkate alınarak yatırımların artmasını beklemekteyiz

Mirza Naziroğlu Van TSO Başkanı

Van'a 60 yatırımcı süreç ile geldi

Çözüm süreciyle birlikte yatırım noktasında Van'da ciddi talep oluştu. Van OSB'ye çözüm süreci başladığından beri 60 firma başvuru yaptı. Bölgemize ciddi talep var. Özellikle gıda sektörüne ağırlık oldu. Yine tekstil kent projemizin startı verilmişti. 30 firmanın yanı sıra çözüm süreciyle birlikte 25 firma daha ilave oldu. Çözüm süreci Van'ın ekonomisine ayna gibi yansıdı. Umarım sekteye uğramaz, uğratılmaz. Beyin göçünü engellemiş olacağız. Şimdi ekonomik atılımı gerçekleştiriyoruz.

Zafer Ergüney Erzurum 1.OSB Başkanı

Erzurum, 2.OSB'nin bir an önce tamamlanmasını bekliyor

Sanayici, işadamı, tüccar güvenli limanlar arar. Kaos ortamlarından uzak durur. Güvenliğin üst düzey olduğu yerlerde yatırım yapmayı düşünür. Yıllardır bölgenin başına sıkıntı olmuş terörden mütevellit yatırımcılar bölgen uzak durdu. Çözüm süreci noktasında huzur ortamının doğuda olabileceği inancının yerleşmesinden dolayı doğal sonucu olarak bölgedeki Organize Sanayi Bölgelerine işadamlarının yatırım yapma talebi oluşmuştur. Bu bağlamda Erzurum 1. OSB de boş olan 3 adet parsele talep gelmiş, yatırımcılara mevcut arsalar tahsis edilmiştir. Bu yılın sonuna kadar da yatırımcı taahhüdünü yerine getirecektir. Şu anda tahsis edilecek arsa kalmamıştır. Özellikle icra makamından isteğimiz yatırımcıların mevcut teşvik yasasından faydalanabilmesi için Erzurum'da programda olan 2. OSB nin alt yapı yatırımlarının bir an önce tamamlanması, yatırımcıya tahsis işlemlerinin hemen başlatılmasıdır.

Bingöl'de boş arsa yok genişleme çalışması başladı

[PAGE]

 

Bingöl'de boş arsa yok genişleme çalışması başladı

Murşit Aytekin Bingöl OSB Müdürü

Şu anda OSB'mizde boş parsel yok. Yeni teşvikten sonra OSB içinde imar tadilatına gittik ve 8 sanayi parseli açtık. 4 sanayi parselini de gerektiği gibi çalıştırılmadığı için geri aldık. Toplamda oluşan bu 12 sanayi parseli için talep topladık. 26 talep geldi. Bir platform kurduk ve 11 kriter üzerinden bu dosyaları inceledik. 12 sanayi parselini 12 sanayiciye dağıttık. Şimdi OSB'mizdeki 44 sanayi parselimiz tamamen dolu. Bu arada yeni talep dosyaları da geliyor. Bizim öngörümüz 250 hektar daha genişlemek. OSB'mizin etrafından hem hazine arazileri hem de özel sektör arazileri var. Bunlar için bir kamulaştırma çalışması yapılması gerekiyor. İlk adımı Haziran ayında atabileceğimize inanıyorum. OSB'miz temel gıda ağırlıklı. İstanbul'da yaşayan Bingöllüler de buraya yatırım yapıyorlar. İstanbul'da Abitare tescilli markası ile 33 ülkeye tekstil ihracatı yapan Uluışık Tekstil, bölgemizde bir mermer yatırımı yapacak. Bunun gibi bir çok firma var.

Mehmet Özel Diyarbakır OSB Müdürü

Diyarbakır OSB 100 yeni işletme için genişliyor

1992 yılında kurulan Diyarbakır OSB 532 hektar alana sahip. OSB içerisinde üretimde 140,  inşaat aşamasında 27 proje aşamasında ise 30 işletme var. Ayrıca 12 kapalı tesis bulunmakta. OSB de boş yer yok. Ek OSB tahsisi için çalışmalar son aşamada. Yaklaşık 188 hektar alanda 100 işletmeye arsa tahsisi yapılması planlanıyor.

Osman Nasıroğlu Batman TSO Başkanı

Batman da 2. OSB için kollarını sıvadı

Barış sürecinden önce 60 olan yatırım talebi miktarı 2 katına çıkarak 120'ye yükseldi. OSB'miz yüzde 100 dolu. 2'nci OSB'yi kurmak için uğraşıyoruz. OSB'mizde ağırlıklı olarak tekstil, inşaat malzemeleri, plastik, tarım, gıda maddeleri üzerine faaliyet gösteren 53 firma bulunuyor.

Osman Geliş Şırnak TSO Başkanı

[PAGE]

 

Osman Geliş Şırnak TSO Başkanı

Şırnak'a yatırım yapmakta geç kalan pişman olur

Çözüm süreci yatırım ortamında güzel bir hava estiriyor. Bizim Şırnak'ta iki tane OSB'miz var. Biri merkezde biri Cizre'de. Merkezde 17 sanayi parselimiz var. Cizre'de 20 parsel. 4 tane talep almış durumdayız. Ancak henüz beklediğimiz bir hareketlenme yok. Çözüm sağlam temellere oturursa çok ciddi yatırım çekeriz. Çünkü fiziki konum itibariyle Hakkari bir sınır şehri. Komşu ülkelerde her üretilen malın pazarı var. Biz buraya gelmekte geç kalan yatırımcının pişman olacağını düşünüyoruz.

Şükrü Kocatepe Kahramanmaraş Valisi

Maraş'ta 2. OSB Yeniyurt'a kurulacak

Mevcut Kahramanmaraş OSB yüzde 100 doluluk oranına erişti. Yatırımcılara yeni fabrika inşa alanları sunmak amacıyla 2012 yılında yer tespit çalışmaları tamamlanarak 5 bin 320 dönümlük alanda 2. Tekstil İhtisas OSB'nin kurulmasına karar verildi. İl Özel İdaresi, Kahramanmaraş Belediyesi ve Kahramanmaraş TSO ortaklığıyla kurulacak yeni bölge ile ilgili başvuru Bilim Sanayi Ve Teknoloji Bakanlığına sunuldu. 2.OSB Gaziantep karayolu güzergâhında, Kahramanmaraş'a 20 kilometre mesafede ve il merkezine bağlı Yeniyurt ve Çınarlı Köyleri arasındaki alanda kurulacak.  2012 yılı içinde bunun yanında Kahramanmaraş İl Merkezi ve Türkoğlu -Adana karayolu güzergâhında kurulu bulunan fabrikaların bulunduğu alanlarda 3 adet Islah OSB oluşturulmasına karar verilerek bu konuda komisyon çalışmaları tamamlandı ve yine Bilim Sanayi Ve Teknoloji Bakanlığına onay için sunuldu. Türkoğlu ve Elbistan İlçelerimizde kurduğumuz OSB'lerde altyapı ve parselasyon çalışmaları ile devam ediyor. 800 dönümlük alana sahip Türkoğlu OSB'de bu yılın ilk aylarında yatırımcılarımıza parsel tahsis edilebilecek aşamaya gelindi. Bin 300 dönümlük Elbistan OSB'nin de altyapı projelendirme çalışmaları devam ediyor.