Dünya devi, Türk şirketleri veri çağına hazırlayacak

Bağımsız veri entegrasyon yazılımı sağlayıcısı olan Informatica, küresel büyüme stratejisi çerçevesinde, Türkiye’de ofis açtı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

HİLAL SARI

İSTANBUL - Veri entegrasyonu yazılımı alanında dünya lideri Informatica ve Türkiye’deki iş ortağı KOMTAŞ Bilgi Yönetimi; kurumsal veri yönetiminin 360 derece ele alındığı “Information-Centric Organizations Summit” etkinliğini; veri yönetimi ve iş zekası profesyonellerinin katılımlarıyla 29 Nisan’da başarıyla gerçekleştirdi. Toplantıda, veriden tam potansiyelin nasıl sağlanacağı, veriden maksimum katma değer elde etmenin yolları ve “Informatica Akıllı Veri Yönetimi Platformu” tanıtıldı. Toplantı sonrasında gerçekleşen yuvarlak masa toplantısında Informatica Güney Avrupa Bölgesi Başkan Yardımcısı Emilio Valdes ve Komtaş Bilgi Yönetimi Genel Müdürü Yüksel Çomak, Informatica-Komtaş işbirliğinin Türk şirketlere sunduğu hizmetleri ve verinin geleceğini anlattı. 

Türkiye'deyiz çünkü fırsatlar hiç bu kadar büyük olmamıştı 

Her yıl yüzde 20 üzerinde büyümeyi hedefleyen şirketin Güney Avrupa Başkan Yardımcısı Valdes, “Türkiye’deyiz çünkü fırsat hiç bu kadar büyük olmamıştı” diye konuşarak, Türkiye'de pazarın henüz doygunluktan çok uzak olduğuna vurgu yaptı. 

Türk şirketler AB’deki gibi veri paylaşabilmeli 
Informatica Güney Avrupa Bölgesi Başkan Yardımcısı Emilio Valdes ise, Avrupa Birliği’nin şirketler arası veri paylaşımını bir yasa ile güvenilir ve paylaşılabilir hale getirdiğine dikkat çekerek, “Türkiye’deki şirketler de bir yasaya bağımlı olarak belirlenecek kurallar çerçevesinde kendi aralarında veri paylaşabiliyor olmalı. Veriyi bir 'değer' haline çevirmek özgürlük demek; çünkü artık bir rapor hazırlamak için kimseye güvenmek zorunda değilim, güvenli, temiz ve ilgili veri elde edebildiğim için kendi raporumu kendim hazırlayabiliyorum. Özellikle Türk perakende sektörünün veri odaklı yaklaşımı benimsemesi gerekiyor. Türkiye’de şirketlerde uygulama temelli bir yaklaşım var. Hedefimiz uygulama odaklı yaklaşımı veri odaklı yaklaşıma çevirmek olmalı” dedi. 

Büyük veriyi bulutta depolamak daha güvenli 

Şirketlerin özellikle endüstriyel ajanlıktan endişe ederek bilgilerini bulut hizmetlerinde saklamak istemediğine dikkat çeken Valdes, bulut hizmetleri olmadan siber saldırıya uğrayan bazı şirketlerin anında ifl as edeceğini fakat veri yönetimi hizmetleri sayesinde bu riskin ortadan kalktığını belirtti. Valdes, İspanya’nın da bakış açısının benzer olduğunu fakat zamanla anlayışın değiştiğini ve şimdi BBVA gibi bankaların bile bulut hizmeti sayesinde hizmet kalitesini artırdığını vurguladı. 

‘Veri otobanları’ kurulmalı 

KOMTAŞ Bilgi Yönetimi Genel Müdürü Yüksel Çomak, uygulama analitiği ve veri arasındaki hızı yönettiklerini dile getirdiği ve "Veriye hazır mısınız, veri odaklı yaklaşıma hazır mısınız?" diyerek başladığı konuşmasında; veriye bakış açısının değişmesi gerektiğini ve uygulamalara hapsolmuş veriyi, “değer” haline getirerek serbest bırakmanın öneminden söz etti. Önümüzdeki dönemde liderlerin daha fazla veri odaklı kararlar vermek zorunda kalacaklarını belirten Çomak, büyük veri, bulut, müşteri ilişkileri ve veri güvenliği konularının gelecek beş yılda sektörün en önemli dört satır başlığı olacağını vurguladı. ‘Şeylerin İnterneti’nin, yani aygıtların birbiriyle bağlantı kurabiliyor olmasının verinin önemini ciddi şekilde artıracağını belirten Çomak, bu verilerin sığabileceği ‘veri otobanları’yla hızlı bir şekilde veri yönetimi yapılmasını sağlayacağını vurguladı.

Altyapı ve yasal düzenleme ihtiyacı var 

Özellikle Türkiye’de ve dünyada hızlı bir mobile geçiş sürecinin de verinin önemini artırdığı belirtilen yuvarlak masa toplantısında Çomak, tüm dünyada iş yapma biçimlerinin birbirine yaklaştığını, şirketlerin kullandığı belge ve sistemlerin bile birbirine benzemeye başladığını vurguladı. Türkiye’de yasal düzenleme ve altyapı ihtiyacının halen sürdüğünü belirten Çomak, bankacılık sektörünün Türkiye’de ‘cloud’ / bulut hizmetlerini kullanmasının kanunlarca yasak olduğunu, veri güvenliği açısından bugün Türkiye’de bunun sorun olacağını belirtti.

Türkiye ‘bulut’ konusunda henüz tam ikna olmadı

Bağlantısallık ve sosyal medya kullanımında dünya liderleri arasında olan Türkiye’nin güvensizlik sorunu sebebiyle henüz bulut hizmetlerine tam ikna olmadığını belirten Çomak, hem bireysel hem de kurumsal düzeyde buluta karşı ön yargılı olduğunu belirtti. Kurumsal, altyapı ve düzenleme anlamında ülkenin buluta henüz tam hazır olmadığını vurgulayan İnformatica iş ortağı Komtaş’ın Türkiye’yi buna hazırladığını belirtti. Bankacılık, telekomünikasyon, sigortacılık ve perakende sektörlerinin en önemli ihtiyaç sahibi sektörler olduğu belirtilen zirvede Yıldız Holding gibi perakende devleri de yer aldı.

Bu konularda ilginizi çekebilir