Dünyayı bulutlar kurtaracak

Dr. Lindzen, “Yeryüzü ısısı artığında, tropiklerde yükselen nemli havanın bir bölümü yağmura; geri kalanı ise ‘sirrus’ olarak bilinen ince bulutlara dönüşüyor. Bu da dünyanın soğumasını azaltıyor. Bu bulutların azalması, CO2'yi de azaltacak” diyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DİDEM ERYAR ÜNLÜ

Küresel ısınma dünyanın geleceğine yönelik en büyük tehditlerden birisi. Bilim insanları, küresel ısınmanın nedeninin insanların yol açtığı karbon salımları olduğunda hemfikirler. Her fikir oldukları yeni bir konu ise, konumlarına göre dünyayı ısıtan ve soğutan bulutların, beklenen ısı yükselişini engelleyip, dünyanın varolmaya devam etmesi için ihtiyaç duyulan ısı dengesini koruyabilecek olmaları.

Bu teori, bilim insanlarının bugüne kadar çözmekte zorlandıkları bulut değişimleri alanına giriyor. Bilim insanlarının büyük bir bölümü, bulutların etkisinin “nötr” olduğunu hatta sıcaklığı artırabildiğini düşünüyor. Fakat bu konuda herhangi net bir kanıt olmaması, yeni teorilerin de gündeme gelmesini sağlıyor.

MIT İklim Bilimcisi Dr. Richard S. Lindzen, dünyayı bulutların kurtaracağına inanan en iddialı isimlerden birisi. 1960’lı yıllardan bu yana iklim konusunda çalışmalara imza atan Dr. Lindzen, bulutların karbon emisyonlarına karşı tepki vereceğini söylüyor ve bu konuda özel bir mekanizma belirlediğine inanıyor. Dr. Lindzen’e göre ısınan bir dünyada, tropiklerin daha az bulutla kaplanması, daha fazla ısının uzaya kaçmasını sağlayacak ve bu da dünyadaki ısı artışını engelleyecek.

Bulutlar iklim üzerinde çok etkili

Bilim insanlarına göre bulutların iklim üzerindeki etkisi çok büyük. Bulutlar uzaydan dünyaya ve dünyadan uzaya olmak üzere iki tarafl ı enerji akışını yönlendiriyorlar. Yoğun ve alçak bulutlar güneş ışınlarını engelleyerek soğutma işlemini gerçekleştirirken, yüksek ve ince bulutlar, bir yandan güneş ışınlarının geçmesine izin vererek, diğer yandan da ısının uzaya kaçmasını engelleyerek dünyanın ısınmasını sağlıyorlar.

BULUTLARIN İRİS ETKİSİ

Karbon emisyonlarının insan faaliyetlerinden kaynaklandığını kabul eden Dr. Lindzen; “Yeryüzü ısısı artığında, tropiklerde yükselen nemli havanın bir bölümü yağmura; geri kalanı ise ‘sirrus’ (saçak bulut) olarak bilinen ince bulutlara dönüşüyor. Sera gazları gibi, sirrus bulutları da dünyanın soğumasını azaltıyor. Dolayısıyla bu bulutların azalması, sera gazı emisyonlarının da azalmasını sağlayacak” diyor. Dr. Lindzen bu mekanizmayı, geceleri daha fazla ışık almak için büyüyen göz irisine gönderme yaparak, “iris etkisi” olarak tanımlıyor. Bu durumda, dünyanın “yüksek bulutlar irisi” açılıyor, Isının kaçmasına izin veriyor. Kendi üniversitesindeki bazı meslektaşları tarafından eleştirilen Dr. Lindzen’in yorumu ise şu: “Eğer haklıysam, emisyonları azaltmak için aldığımız önlemleri sonlandırarak, para kazanabiliriz. Eğer haksızsam, bunu 50 yıl içinde göreceğiz ve o zaman bir şeyler yaparız."