Fikrinize aşık olmayın gerçekleri görün!

Girişimcilerin fikirlerine aşık olmaması gerektiğini, önemli olanın fikri uygulayabilme kabiliyeti olduğunun altını çizen Hackquarters Kurucusu Kaan Akın, bu tür girişimcilerin işin tutup tutmayacağı konusunda gerçeği göremediğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SELENAY YAĞCI

Hackquarters, bir girişim hızlandırma merkezi. Türkiye'de bu işi yapanların birçoğu üniversite çatısı altında faaliyet gösteriyor. Hackquarters, büyük şirketlere etkinlik düzenleme, Ar-Ge ve inovasyon danışmanlığı gibi hizmetler vererek oluşturduğu fonu startuplara harcıyor. Bünyesindeki Startup'lara Amazon, Facebook, Google gibi şirket anlaşmaları ile 100 bin TL’nin üzerinde bir değerde teknik altyapı desteği sağlayan Hackquarters, 10 bin TL’lik bir çekirdek bütçe aktarıyor.

Türkiye'de girişimcilerin en çok önemsedikleri şeyin fikirler olduğunu belirten Hackquarters Kurucusu Kaan Akın, en büyük yanlışı da burada yaptıklarını vurguladı. Girişimcilerin fikirlerine aşık olmaması gerektiğinin altını çizen Akın, fikrine aşık girişimcinin hem herşeyin fikiriyle bittiğini sandığını hem de tutmadığını göremeyip para ve enerji kaybettiklerini kaydetti.

Akın, aslında daha da önemli olan şeyin fikri geliştirmeye yarayacak sponsorluğu bulmak olduğunu dile getirerek, “Global olarak fikirlerin paylaşıldığı siteler var birçoğu da dünyanın başka yerinde yapılmış işler. Fikri değerli kılan şey onu nasıl hayata geçirdiğiniz ve kimlere ulaşabildiğiniz. Sponsorluk dediğimiz şeyde yalnızca para değil, 'akıllı para' yani destek olabilecek network sağlayabilecek partner çok önemli. Google ilk arama motoru değildi. Facebook ilk sosyal ağ değildi. Onlar fikirlerini başka türlü hayata geçirdiler ve kazandılar” diye konuştu.

Yatırım yapmak isteyenlere yol gösterici olduklarını kaydeden Akın, teknoloji şirketlerinin yanında otomotiv, inşaat gibi sektörlerde faaliyet gösteren büyük şirketlerin karlılıklarının daha az olduğunu söyledi. Şirketlere kendi işlerinden çıkmadan kendi alanlarına uygun teknoloji yatırımları yapmalarını önerdiklerini belirten Akın, Amerika'nın da böyle değiştiğini anlattı.

Büyük şirketlerin yenilikçilik için geç kalmış olmaması gerektiğini dile getiren Akın, şunları anlattı: "Büyük otel markaları, eski kafalı olmayıp, yeni trendlere bakıp, bu sektör nereye gidiyor diye kafa yorsalardı; belki de booking.com büyük otellerden birisinden çıkardı. Şimdi oteline 10 bin kişi geliyorsa artık o, 10 bin kişi booking.com'a gidiyor. Oradan gelirse sana geliyor. Yüz odanın 60'ını doldurdun. 40'ına zarar yazana kadar, fiyatını düşürüp satınca çok tutacağını görmeleri gerekirdi. Sonra bir şirket gelip boş odalarını alıp ucuza satıp komisyon alınca ahlanmaya başladılar. Bunu onların yapması gerekiyordu."

Akın, Hackers/Founders, Lean Startup Circle gibi global ekiplerin bünyesinde yer aldıklarını şimdi de Teksaslı bir hızlandırma şirketi ile çalıştıklarını ve Türkiye'den startup göndereceklerini kaydetti. 70 milyonluk nüfus yerine 7 milyarlık dünyadan para kazanmaya odaklanmak gerektiğini ifade eden Akın, "Türkiyede 40 milyon internet kullanıcısı var. Belçika ve Hollanda gibi ülkelerin nüfusundan daha fazla. İşte bazı şirketler bunun yeterli olduğunu düşünüp sadece Türkiye'ye odaklanıyor. Aslında kişi başına düşen milli gelire baktığınızda Belçika ve Hollanda'da bir kişiden kazanabileceğiniz miktar daha fazla. Buna nüfus paradoksu deniyor. Türkiye'nin de yönünü dışarıya dönen startuplara, teknoloji şirketlerine ihtiyacı var. Kötü noktadayız ama doğru ilerliyoruz böyle giderse yetişiriz” diye konuştu.

Başladıkları 4 ayda 200 başvuru aldıklarını söyleyen Akın, “Şu an çatımız altında 7 startup var. Bu yıl 10'a çıkarmak istiyoruz. Sponsor marka arıyoruz. Bulursak bu sayıyı 30'a çıkarırız." dedi.

"AMERİKA'DAN 100 MİLYAR $ GERİDEYİZ"

Amerika'da şirket batırmış insanların daha değerli olduğunu belirten Akın, "Amerika, soğuk savaş döneminde radarın uçaksavar ile iletişimi için proje başlatıyor. Bu görevi IBM'e veriyor ve 6 bin mühendis çalışıyor. Orada mühendisler 4 yıl boyunca ağ yapısı oluşturmak için çalışıyor. O projeden bir tane bile roket atılmıyor. Ama o yapı sonraki 5 yıl içinde bugünkü internetin altyapısını oluşturuyor. Hiç kullanılmamış bir projeye şimdinin parası ile 100 milyar dolar para harcadılar. Ama o 6 bin mühendis, Intel,HP, Apple Xerox gibi şirketleri kuran insanlar. Bu yüzden bazı şirketler batmalı..."

"ÖZEL DEVLET FONLAMASI GEREK"

Türkiye'de startup ekosistemine özel ve uygun devlet fonlaması olmadığını dile getiren Akın, şunları ekledi: "Bizim derdimiz ekonomik değer yaratmaksa, startup ekonomisine ayak uydurmuş devlet fonlaması gerek. Yeni pazarlama ve satış yapabilecek girişimciye önceden sermaye sağlayacak fonlar. Bu yapılsa her şey değişecek."

KAAN AKIN'DAN TEKNOLOJİ NOTLARI

- Dünyadaki rakamlar şunu söylüyor: 100 startup'ın 50 tanesi kesin batacak. 30 tanesi faydasız ama hayatta kalacak. 18 tanesinin değeri 2-3 katına çıkacak. 1 tanesi de değerini 100 katına çıkararak Unicorn olacak.

- Eskiden güç petrol şirketlerindeydi, artık teknoloji şirketleri onların yerini alıyor. Hatta Booking.com ve Uber gibi devletlerin karşısına çıkıyorlar.

- 2015'te Forbes 'Dünyanın en büyük 2 bin şirketi' araştırmasını yayınladı. Türkiye'den 14 şirket var. Değerleri 106 milyar dolar. Apple'ın değerine bakıyoruz 600 milyar dolar.

- Artık şirketler teknolojiye yatırıyor. Yaho, Alibaba'nın yatırımcılarından... Coca Cola, Spotify'in yatırımcılarından, değerlemesiyle Coca Cola'nın 30'da biri büyük şirket oldu.

- Amerika'da olmayıp dünyaya yayılan şirketler var. İrlandalı Spotify, Rus Yandex, Güney Koreli Nabel, Alibaba gibi...

- Amerika Türkiye'nin yaklaşık 20 katı teknolojiye yatırım yapıyor.

- Silikon Vadisi'nin güzelliği startupların birbirlerine de destek olması.

- Google'da, Twitter'da Facebok'ta üst kademelerde Türk mühendisler çalışıyor.