Geleceğin dünyası 'ağa bağlı' gelişecek, kaçırmayın!

Bosch Türkiye ve Ortadoğu Başkanı Steven Young geleceğin dünyasının 'ağa' yani internete bağlı gelişeceğini ve kaçırmamak için çalışmalarını 'bağlanabilirlik' yönünde sürdürdüklerini kaydetti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SELENAY YAĞCI

Almanya merkezli Bosch, bugün Türkiye'den 97 ülkeye Ar-Ge ihracatı gerçekleştiriyor. Sadece Dizel ve Benzinli Sistemler fabrikasının şirketi Bosch Sanayi ve Tic. A.Ş.'nin ihracat performansıyla Türkiye'nin en çok ihracat yapan şirketleri arasında 9'uncu sırada yer alırken 2015 yılında ise tüm şirketleriyle birlikte 2,1 milyar euro ihracat yaptı. Bursa'da, 30'dan fazla araç markası için üretim gerçekleştiriyor.

Bosch'un global çapta Ar-Ge ve inovasyon gündemindeki en önemli başlıklarından birinin 'bağlanabilirlik' olduğunu kaydeden Bosch Türkiye ve Ortadoğu Başkanı Steven Young, geleceğin dünyasının 'ağa bağlı' gelişeceğini ve kaçırmamak için çalışmalarını bu yönde sürdürdüklerini kaydetti. Bosch'un hem bir yüksek teknoloji şirketi, hem de bir servis tedarikçisi olması nedeniyle hem yenilikçi ürünler hem de yenilikçi servisler ile büyüme sağlamayı hedefl ediklerini söyleyen Young, Türkiye'de de bu doğrultuda Ar-Ge faaliyetleri yürüttükleri ifade etti. Bosch'un olağanüstü çeşitliliğe sahip bir şirket olduğunu belirten Young, şunları anlattı: "Nesnelerin İnternetinin getirdiği bağlanabilirlik çağında bu çeşitlilik, stratejik bir avantaja dönüştü. İster otomotiv, ister bina, ister endüstriyel teknoloji olsun, pek çok şeyi birbirine bağlayabiliyoruz ve böylece yeni bir iş alanı oluşturuyoruz. Sunmakta olduğumuz web tabanlı servisler, müşterilerimize eşlik ediyor ve onlara yardımcı oluyor. Biz bunları 'yaşam servisleri' olarak adlandırıyoruz."

2 yıl sonra sürücüsüz park gerçek olacak

İnovasyon konusunda önemli bir başlıklarının da otonom sürüş ve otomatik park olduğunu söyleyen Young, "Amacımız, iki yıl içerisinde tamamen otonom, sürücüsüz park etmeyi ve 2020 itibarıyla otobanlarda otonom sürüşü sağlamak. Bosch, açık servis platformu olan topluluk tabanlı park etme ile bu sürecin stresini azaltıyor. Bu çözümü özel yapan şey, otomobilin kendi bulduğu boş kaldırım kenarı park yerlerini tespit etmesi ve bildirmesi. Böylece sürücüler, boş park yerine doğrudan yönlendirilebiliyor. Servis, park yeri arama süresini önemli ölçüde azaltıyor ve bu arayışın şehirlerdeki trafik ve çevre üzerindeki etkisini de azaltıyor. Bu servisin sürücülere en geç 2018 yılında sunulması planlanıyor" diye konuştu.

'ENDÜSTRİ 4.0' DÖNÜŞÜMÜ ACİL

Ar-Ge ve inovasyonun sadece faaliyet gösterdikleri sektörler için değil, bugün tüm sanayi için hayati önemde olduğunu vurgulayan Young "Artık yaşantımızda Endüstri 4.0 diye bir kavram var. Tüm sanayiyi de yeniden şekillendirecek. Biz de Almanya'da ve tüm dünyada Endüstri 4.0 konusunda öncü bir role soyunduk. Dünya genelindeki 250'nin üzerindeki üretim tesisimizde Endüstri 4.0'ın temellerini atıyoruz. Bugün, tüm dünyada Endüstri 4.0 ile ilişkili 100'den fazla proje yürütüyoruz. 2020 yılı itibarıyla bunun bir sonucu olarak, bir milyar euro tasarruf ve aynı şekilde gelir bekliyoruz. Bursa fabrikalarımızda Endüstri 4.0 ile ilgili organizasyon çalışmalarını 2014 yılında başlattık. Endüstri 4.0 ekibimiz, bakım maliyetlerinden tasarruf etmek ve üretim kapasitesini artırmak üzere üç projeyi hayata geçirdi. Dolayısıyla dünyada Endüstri 4.0 dönüşümü çoktan başlamış durumda. Türkiye de bölgesel bir merkez olarak yerini daha da sağlamlaştırmak için, üretim teknolojilerinde 'Endüstri 4.0' dönüşümünü bir an evvel sağlamalı" dedi.

BOSCH TÜRKİYE'DEN DİPNOTLAR

- Bosch Türkiye bünyesinde; 2'si Bursa'da, biri Manisa'da, diğeri ise Çerkezköy'de olmak üzere 4 Ar-Ge Merkezi bulunuyor.

- Son 3 yılda Ar-Ge merkezlerimize 100 milyon euro bütçe ayırdık ve 4 Ar-Ge Merkezimizde 537 çalışanımız var.

- Bosch dünya genelinde 118 lokasyonda 55 bin 800 çalışanımızdan oluşan global araştırma ve geliştirme ağına sahip.