Gelecek dönemde bilim girişimcileri de artacak

Sektörün içinden gelen deneyimli beyaz yakalı girişimcilerin ve son iki yıldır yaratıcı endüstri girişimcilerinin çoğaldığını söyleyen Endeavor Kurucu Genel Sekteri Didem Altop, gelecek dönemde bilim girişimcilerinin de artacağının sinyalini verdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SELENAY YAĞCI

Endeavor Derneği, sürdürülebilir ekonomik kalkınma amacıyla seçilmiş etkin girişimcilere ivme kazandırmak üzere yerel ve uluslararası fikir önderlerinden oluşan mentör, danışman ve yatırımcı ağı üzerinden maddi ve manevi destek sunuyor. Yemeksepeti, İninal, Armut.com, Iyzico gibi girişimlere destek veren Endeavor, 10 yıldır girişimcilik ekosistemine katkıda bulunuyor.

Inovasyon ve girişimciliğin olağanüstü rekabet gücü ve değer yaratma potansiyeline aracı olduğunu vurgulayan Endeavor Kurucu Genel Sekreteri Didem Altop, 10 yıl önce internet ve mobil üzerinde kurulan pazar yerleri ve uygulamalarını görürken, son 5 yıldır sektörünün içinden gelen deneyimli beyaz yakalı girişimcilerin çoğaldığını dile getirdi. Artık özellikle big data, bulut teknolojisi ve Ar-Ge’ye yatırım yapan B2B startupları gördüklerini hatta son iki yıldır yaratıcı endüstri girişimcilerinin çoğaldığını söyleyen Altop, gelecek dönemde bilim girişimcilerinin de artacağının sinyalini verdi. İşsizliğin çok yoğun olduğu Türkiye'de girişimciliğin gençler arasında gitgide ilgi çektiğini ve alternatif bir kariyer seçeneği sunduğunu dile getiren Altop, "Günümüzde gençler saygın bir kariyer olarak girişimci olmayı hedefl iyor. Bu hedefe doğru ilk adım olarak startup ekosisteminde çalışmayı tercih edebiliyorlar. Olumlu yönden başarılı girişimcilerin mentor ve yatırımcı olarak ekosisteme ivme katmaya devam ettiklerini görüyoruz. Kurumların ve üniversitelerin girişimci iş birliklerine daha fazla önem verdiğini görüyoruz. Ancak eğitim, finansman ve her türlü dayanışma fırsatına daha çok eğilmemiz gerekiyor" diye konuştu.

Ekosistem olgunlaşıyor

2016 döneminde çok yüksek büyüme potansiyeli olan, yenilikçi ve somut katma değer sağlayan yeni startup'lar ile karşılaştıklarını dile getiren Altop, şunları söyledi: "Özellikle B2B alanında, Ar-Ge temelli ve tasarım kökenli yeni startuplar ile daha sık tanışıyor olmamız ekosisteminin olgunlaşıyor olmasına çok iyi bir gösterge. Girşimcilik alanında daha önce hiç görmediğimiz kadar farklı kurumlar arasında dayanışma görüyoruz. Birçok Endeavor girişimcisi ilk günden global oyuncu olma yolunda harekete geçti. Türkiye pazarı iyi bir test alanı ama bu alanı kullanıp global düşünmek gerekiyor. "Eskiden girişimcilik nedir' gibi konularla ilgilenirken artık daha derin ve spesifik konulara giriyoruz. FinTech, AdTech, CleanTech gibi kulvarlar ortaya çıktı."

Önümüzdeki yıl KOBİ'lere hizmet eden girişimciler ön plana çıkacağını dile getiren Altop, "Ar-Ge temelli ve tasarım kökenli ürün ve hizmetlerin ticarileştirmesi ve markalaşması da çok kritik bir gündem haline gelecek. İhracat, sağlık ve tarım odaklı start-uplar ön plana çıkacak" dedi.

DİDEM ALTOP'TAN GİRİŞİMCİLERE ÖNERİLER

- Hedeflerinizi belirleyin: Gideceğiniz yolu önceden tanımlayarak beklentilerinizi ve fi nansal hedefl erinizi oluşturabilirsiniz.

- Takımınızı oluşturun: Ekip arkadaşlarınızı seçerken muhakkak iyi anlaşabildiğiniz ve yeteneklerinizle birbirinizi tamamlayan kişiler olduklarına dair özen gösterin.

- Mentor bulun: Hedefi nizi belirleyip gerçekleştirmenizde destek olacak takımı da bir araya getirdikten sonra yolunuza ışık tutacak mentoru bulun. Girişimcilik maceranızda yaşadığınız ve yaşayacağınız sorunların, iniş-çıkışların ve başarıların benzerlerini başka girişimciler ve iş dünyasından kişiler de yaşamıştır.

- Müşterinizi iyi tanıyın: İş modelinizi tasarlarken veya kalıplaştırırken hedef kitlenizi doğru tanımlamanız çok önemlidir. Müşterinizi ve özelliklerini iyi tanımanız hizmet ve ürünlerinizi şekillendirmenizde ve onlara ulaşacağınız kanalları tercih ederken kullanım kılavuzunuz olacaktır.

- Sunum tekniklerinizi geliştirin: Kendi işinizi kurduğunuzda her aşamada bir satıcı profesyonelliğinde kendini anlatabilmeniz gerekir. Gerek ürününüzü müşterilerinize pazarlarken, gerek ortak/yatırımcı/çalışan/mentor ararken kendi işinizin ve ürününüzün değer vaadini insanlara göstermeniz ve inandırmanız gerekmektedir. Bu amaçla girişimci adayları sunum tekniklerini iyi yönetmeli ve bir pitch sırasında veya konuşmada karşı tarafa uygun hikaye anlatıcılığına sahip olmalı.

- Mümkün olabildiğince networking yapın: Bir iş kurarken etrafınızda çalıştığınız sektörle ilgili insanların olması çok önemli.

- Her zaman yeni bilgiler öğrenmeye çalışın: Bir girişimci durmadan sorun çözmek üzerine çalışır, bir problemi fırsata çevirmenin yollarını arar ve inovatif fi kirler ortaya koyar. Çoğu zaman bu tek seferlik değil devamlı süren ve gelişen bir durumdur. Girişimcinin bu ruhunu taze tutması için sürekli kendisini geliştirmesi ve yeni teoriler trendler öğrenmeye açık olması gerekmektedir.