İnternet ölçümlemeleri de artık ‘günlük’ raporlanacak
IAB Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Mahmut Kurşun, internet gibi sürekli değişen dinamik bir mecranın bir ay geriden raporlanıyor olmasının günümüz şartlarına çok uygun olmadığına işaret ediyor.
DERYA COŞKUN SAYIN
Dünyada 43 ülkede faaliyet gösteren Interactive Advertising Bureau (IAB), günümüzde, interaktif reklamcılığın gelişmesi ve reklam yatırımlarından daha fazla pay alması adına faaliyetlerini sürdürüyor. IAB’nin Avrupa'daki ülke bazlı örgütlenmesi IAB Europe tarafından koordine ediliyor. Bu yapının içerisinde IAB Türkiye, 2007 yılında bir platform olarak başladığı yolculuğuna 2011 yılından bu yana dernek olarak devam ediyor. Dijital reklamcılığın adeta dibi görünmeyen bir derya- deniz olduğunu söyleyen Interactive Advertising Bureau (IAB) Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kurşun, 2011 yılında platform olarak sektörün ihtiyaçlarını karşılayamayacaklarına kanaat getirmelerinin ardından, faaliyetlerine dernek olarak devam ettiklerini belirtiyor.
Akademik dünya dijitalin hızına ulaşmada zorlandı!
Sektörün çok hızlı geliştiğini ifade eden Mahmut Kurşun, geleneksel mecranın da artık kendini transforme ettiğini, dijitale adapte olduğunu vurguluyor. Kurşun, “IAB Türkiye, sektörün veriye dayalı planlama ve satın alma yapması için gerekli araştırma çalışmaları yürütüyor ki, bunların en büyüğü internet ölçümleme araştırması... İkincisi de dijital reklam takip araştırması. Dijital reklamın takibi gerçekten çok zor! Sonsuz bir evrende yayınlanan reklamları takip etmek, üstelik bir de kişiselleştirilmiş, özel hedefl emeli reklamlar da düşünüldüğünde, ne televizyona ne de basına benziyor. Bu konu ile ilgili bir çözümler gelişiyor. Bu tür analizlerle ilgili raporlar da olacak. Böylece hem markalar hem yayıncılar rakiplerini daha iyi izleyip stratejilerini rakip analizine göre geliştirebilecek.
Mahmut Kurşun, "Araştırmalarla birlikte eğitim çalışmalarımızı da çok önemsiyoruz. Çünkü sektörde ciddi bir insan kaynağı eksiği var. Üniversiteler dijital dönüşüme yeterince adapte olabilmiş değil” diyor. Kurşun ayrıca, akademik dünyanın dijitalin gelişim hızını yakalaması gerektiğini dile getiriyor.
Yaptıkları işin temelinde ‘güven’ olduğunu söyleyen Mahmut Kurşun, sektör ne kadar şeff af olursa o denli itibarlı olunacağını kaydediyor. Kurşun şöyle devam ediyor: “Hâli hazırda ölçümleme denilen bir kavram var. Bütün bunlar için denetim faaliyeti yapılıyor. IAB Türkiye İnternet Ölçümleme Araştırması'nı dünyanın önde gelen denetim kuruluşlarından Deloitte denetliyor. 2017 yılının ilk çeyrek planındaki günlük raporlama projemizle birlikte denetim çalışması da revize edilecek. Günlük raporlamanın test çalışmaları bu yılın sonuna doğru başlayacak, fiilen lanse edilmesi önümüzdeki yılın başı diye öngörüyoruz.” Kurşun “Ayrıca dijitalin markaya sağladığı değeri de farklı şekillerde de ifade edebilmek gerekiyor. Sadece tıklamadan öte, dijital reklamın markaya katkısını (brand lift), markaya olumlu etkisini de ölçümleyebilmek lazım. Özellikle privacy endişelerinin öne çıkması ile insanlar ilgilendiği bir reklamla karşılaştığında reklama tıklamak yerine, direk o markanın sitesine giderek o ürüne, hizmete ulaşmaya çalışıyor. O yüzden dijitali sadece tıklamaya indirgememek ve büyük resmi doğru ortaya koyabilmek lazım” diyor.
MOBİLİ KULLANMAYI ÖĞRENİYORUZ
Mobil tarafta da birtakım çalışmalar yaptıklarını anlatan Kurşun, mobil penetrasyonunun çok enteresan bir grafi k izlediğini ifade ediyor. “Gezi sürecinden bir ay önceki mobil penetrasyon oranı yüzde 3,6 iken, bir ay sonraki oran yüzde 8,4’lerde idi, ve o günden beri ciddi yükselişini sürdürüyor. Bu süreçte insanların mobil cihazlardan bilgi alabileceklerini hissettiklerini anladık. Bizler de artık mobili kullanmayı öğreniyoruz” diyen Kurşun, araştırmalarını da buna adapte ederek, mobil platformları da raporlamaya başladıklarını kaydediyor.
“DİJİTAL, REKLAM SEKTÖRÜNÜN İTİCİ GÜCÜ OLDU”
Türkiye’nin dijital karnesinin oldukça yüksek olduğunu söyleyen Mahmut Kurşun, dijital reklamcılığın ülkemizde gelişmeye devam ettiğinin altını çiziyor. Kurşun, “Türkiye’nin önünün çok açık olduğunu söyleyebiliriz. 2015’te reklam sektörünün toplamı yüzde 9’lerde büyürken, dijital reklamcılık yüzde 19’larda bir büyüme kaydetti. Dijital, reklam sektörünün itici gücü olmuş durumda, bir lokomotif görevi var. Büyüyoruz, ancak aynı zamanda kontrollü büyümek de gerekiyor” diye konuşuyor. "Reklamverenler bol ‘hit’li sitelerin dönüşünden memnunlar mı?" diye sorduğumuz Kurşun, bu soruyu şöyle yanıtlıyor: “Reklamverenin amacı; ürün ve hizmetlerini duyurabilmek. Bunu da hem güvenli hem ürüne zarar vermeyecek bir platformda yapmak istiyor. Burada hem biz yayıncılara hem de ajans ve reklamverenlere önemli görevler düşüyor. Hep birlikte tüketicinin sayfa kullanımını zorlaştırmayacak reklam çeşitleri ve ortamları yaratmalıyız ki, adblocker vb. uygulamalar sektörün gelişim hızını etkilemesin."