İnternet üzerinden KOBİ'lere ulaşılamıyor

Türkiye'de istihdama ve ekonomiye en büyük katkıyı yapan KOBİ'lerin sadece yüzde 20'si bir internet sitesine sahip.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

 

Ercan ARSLAN

İSTANBUL - Google Türkiye ofisi, hayata geçirdiği ‘İşinizi İnternete Taşıyın' projesi ile KOBİ'leri internete taşıyor. Ülkemizdeki internet ekosisteminin en zayıf halkası olan KOBİ'lere internet fırsatlarından yararlanma şansı vermeyi amaçlayan proje, bu tip işletmelerin kolaylıkla dünyaya açılmasına da olanak tanıyor.

Google Türkiye Kurumsal Pazarlama Müdürü Özgür Kirazcı, Türkiye'de internet ekosisteminin son kullanıcılar, markalar/büyük firmalar, KOBİ'ler ve tüm bunları bir arada tutan ajanslardan  luştuğunu, Google Türkiye olarak resme  bu şekilde baktıklarını ve tümstratejilerini bu bakış açısı ile şekillendirdiklerini.

Kirazcı, tüm bu sac ayaklarının birbirlerini beslediğini, ancak KOBİ ayağının burada biraz geride kaldığına dikkat çekerek sözlerini sürdürdü: "Türkiye internet ekosistemine baktığımız zaman, kullanıcıların ve markaların oldukça aktif olduğunu görüyoruz. Ekosistem gelişiyor ancak KOBİ'ler geride kalmış durumda. Bu rakamlara yansıyor. KOBİ'ler ekonominin katkı ve istihdam açısından itici gücü Türkiye'de, ancak sadece yüzde 20'si bir web sayfasına sahip. Bu sayfaların da yüzde 75'inde telefon ya da eposta adresi yok. Yani dolayısıyla kullanıcının dönüşümünü KOBİ yakalayamamış durumda."

İşinizi internete taşıyın

Google Türkiye, KOBİ'lerin internette var olması konusunda çalışmalarını kurulduğu günden beri sürdürüyor. Google, daha evvel KOBİ'lerin bir web sitesi olmasını desteklemeyi amaçlarken, artık eticarette de KOBİ'lerin bulunma zamanının geldiğine inanıyor. Kirazcı bu konuda şunları kaydediyor: "E-ticaret Türkiye'de her açıdan bakıldığına çok doğru bir noktaya geldi. Bunu bir fırsat olarak gördük. Araştırmalar yaparak buradaki fırsatları ve ihtiyaçları belirledik. E-ticaretin desteklenmesi gereken bir iş olduğuna inanıyoruz. Çünkü farklı bölümleri var. Projede Garanti Bankası, Yurtiçi Kargo, ideasoft ve SadeceHosting'de bulunuyor. Fikrin öncüsü olarak iş ortaklarını belirledik ve bir araya getirdik. Bunların haricinde bir de eğitim tarafı var. KOBİ'leri alışık olduklarında daha fazla internete çekmeye çalışıyoruz. O yüzden de projenin ismi, ‘İşinizi İnternet'e taşıyın' oldu."

ozgur_kirazci.jpg

İnternet fırsatları

[PAGE]

İnternet fırsatları

 

KOBİ'lerin internetteki hayata adapte olmalarının önemine değinen Kirazcı, 35 milyon kullanıcıya ulaşma fırsatları olduğunu da hatırlatarak, KOBİ'lerin internette bulunduklarında çok farklı fırsatlara da sahip olacaklarını kaydetti. İnternetin ekonomiye olan katkısından da bahseden Kirazcı, G20 ülkelerinde bu katkının ortalama yüzde 4,3'ü bulduğunu, Türkiye'de ise bu oranın yüzde 0,9 olduğunu ve önümüzdeki yıllarda bu oranın 1,5'lere çıkacağını ancak diğer ülkelerde de bu oranın 7'lere 8'lere çıkacağına dikkat çekti. Kirazcı, sözlerini şöyle sürdürdü: "Biz hep daha geriden geliyoruz. Günümüzde 2 milyar dolarlık bir internet ekonomimiz var. Ancak 37 milyar dolarlıkta bir internetten araştırıp fiziksel mağazadan satın alan bir kitle var. Yine G20 ülkelerinde bu rakamların birbirine oranı yüzde 40-50 gibi, biz de uçurum çok fazla. Biz burada da bir fırsat olduğuna inanıyoruz. Türkiye'de rakamsal olarak 10 bin e-ticaret sitesi bulunuyor, ancak bunların 5-6 bin tanesi aktif. Her yıl 4-5 bin adet yeni oyunu giriyor sektöre, ancak bunların yüzde ellisi bir yıl içerisinde kapanıyor. Biz de burada inisiyatif ele almak, burada KOBİ'lere katkı sağlamak istiyoruz."

20 binin üzerinde başvuru

İşinizi İnternete Taşıyın projesi kapsamında 20 binin üzerinde başvuru gerçekleşti. Bunların 3.200 adedi aktif duruma geçmiş bulunuyor. Aktif site oranı her geçen gün artıyor. Ödeme sistemi,  rünlerin oluşması gibi süreçler tamamlandıkça siteler de aktif oluyor. Kirazcı, sadece araçları sunup geri kalan süreçleri kullanıcıya bırakmadıklarına dikkat çekiyor. Bu amaçla sürekli ve düzenli bir şekilde çeşitli şehirlere gittiklerini, eğitimler düzenlediklerini, her konuda kullanıcılara destek olmaya çalıştıklarını ve şu ana kadar 2 binin üzerinde kişinin bu kapsamda eğitildiğini de belirten Kirazcı, sözlerini sürdürdü: "Projeyi tanıtıp bırakmadık. Devamında da eğitimlerimizi sürdürüyoruz. Amacımız bilincin artması, zihinlerin internete taşınması." İşinizi İnternete Taşıyın, herhangi bir kurumun internet üzerinden e ticarete açılmasını oldukça kolaylaştırmış. Proje kapsamında oluşturulan internet sitesi üzerinden çok kısa sürede e-ticarete atılmak mümkün. Sitede yine bu çerçevede başarıya ulaşmış ilgi çekici öykülerde var.

Bu konularda ilginizi çekebilir