İsviçreliler, Türkiye'de KOBİ iş ortağı arıyorlar
İsviçre İstanbul Başkonsolosluğu Dış Ticaret Direktörü Mehmet Yıldırım, İsviçre'nin Türkiye'ye ilgisinin büyük olduğunu ve KOBİ'lerle ortak iş yapmak istenildiğini söyledi.
Taylan BÜYÜKŞAHİN
İSTANBUL - Dünya ekonomisinde önemli bir konuma sahip olan İsviçre, yurtdışındaki dış ticaret ofisleriyle küresel ağını genişletiyor. İsviçre'nin İstanbul Başkonsolosluğu'nda da geçtiğimiz hafta açılan ofise, Mehmet Yıldırım direktör olarak atandı. Uzun yıllar Çin'de çalıştığını ifade eden Yıldırım, dış ticaret ofisleri olarak İsviçre ve Lihtenştayn'daki KOBİ'leri yurtdışındaki partnerlerle birleştirdiklerini söyledi. İsviçre'deki KOBİ'lerin özellikle Türkiye'ye büyük ilgileri olduğunu vurgulayan Yıldırım, iki ülke arasındaki iş ortaklıklarını artırmayı hedeflediklerini belirtti.
Kendi çalıştığı kısa dönemlik sürede İsviçre'den yoğun talep aldığını aktaran Yıldırım, yenilenebilir enerji, yiyecek ve içecek, makine, kozmetik, aksesuar gibi farklı sektörlerden Türkiye'de ortak arandığını kaydetti. İsviçre'den önümüzdeki aylarda 35 kişilik bir iş insanı heyetinin geleceğini anlatan Yıldırım, sözlerine şöyle devam etti: "35 KOBİ gelecek aslında. Demiryolu, inşaat ve altyapı sektörlerinden temsilcilerin oluşturduğu büyük bir heyet gelecek. Geçtiğimiz yıldan bu yana çeşitli defalarda heyetler gelmeye devam ediyor zaten. Özellikle Türkiye'nin inşaattaki potansiyelini çok yakından takip ediyorlar. Bununla beraber mimarlık projelerinde de çalışmalar olabilir. Hali hazırda inşaat alanında İsviçre ve Türkiye'nin ortaklığında birkaç proje yürütülüyor. Sağlık teknolojilerinde İsviçre iyi bir seviyede. Hatta burada özel sektör ve üniversitelerle görüşmeler yapıldı. Görüşmeler sonrası sağlıkta ortak proje geliştirme yönünde mutabakata varıldı. Geri dönüşüm sektöründe de talepler var ayrıca."
"Ar-Ge İsviçre için çok önemli"
İsviçre için Ar-Ge'nin çok önemli olduğunu dile getiren Yıldırım, Ar-Ge'de önemli bütçelerde yatırımlar yapıldığını kaydetti. "Türkiye gibi ülkede bir ortaklık çok önemlidir" diyen Yıldırım, kendisine gelen taleplerin çoğunluğunun Türkiye'de ortaklık kurmak isteyenlerin oluşturduğunu belirtti.
İsviçre'de üniversite sayısının az ama öz olduğunu söyleyen Yıldırım, eğitim alanında da önemli potansiyeller bulunduğunu ifade etti. Bilime büyük önem verildiğini aktaran Yıldırım, "İsviçre'nin 5 farklı bölgede bilim konsoloslukları var. Amerika Birleşik Devletleri, Singapur, Şangay, Hindistan ve Brezilya'daki bilim konsoloslukları bu ülkelerdeki gelişmeleri, özellikle Ar-Ge ve teknolojiyi takip ediyorlar" diye konuştu.
Türkiye'den İsviçre'ye ulaşmak isteyen KOBİ'ler için de yardımcı olduklarını anlatan Yıldırım, "Dış ticaret ofislerimiz İsviçre'yi tanıtma, ihracat ve ithalat alanlarında çalışıyor. Ben burada özellikle iki tanesine daha da yoğunlaştım. En büyük görevim ihracat ve tabi ki ithalatÖ Bunların yanında elbet İsviçre'nin tanıtımını da yapıyorum. Türk KOBİ'ler talep ettiği takdirde, bu alanlarda yardımcı olabilirim. Türkiye bir risk ülkesi değil İsviçreli yatırımcılar için. Kaliteli üretim yapıldığı takdirde mutlaka ortaklıklar gerçekleşir" şeklinde konuştu.
'Kalite her zaman daha pahalıdır'
İki ülke arasında serbest ticaret anlaşması ve çifte vergilendirmeden muafiyeti bulunduğunu anlatan Yıldırım, bu avantajın iki ülke yatırımcıları tarafından kullanılması gerektiğini bildirdi. Türklerin İsviçre konusunda bazı önyargıları olduğunu açıklayan Yıldırım, özellikle İsviçre'nin çok pahalı olduğu algısının her şeyin önüne geçmemesi gerektiğini söyledi. "Kaliteli olan her şey pahalıdır" diyen Yıldırım, önemli olanın kaliteyi daima ön planda tutmak olduğunu belirtti. Yıldırım, "Çin'de bir makine alın, 2 yıl sonra bozuldu. İsviçre'den alın, ondan daha fazla belki de 20 yıl kullanırsınız. Teknoloji, inovasyon, kalite hem Türkiye hem de İsviçre için çok önemli. Dünyaya açılmak isteyen bir Türk KOBİ'si varsa, bunları ön plana çıkararak bize gelmedi" dedi.