Mikrodalga fırınla 'iadesiz' ihracat

Tarım ürünleri ihracatında en önemli sorunlardan aflatoksin, İzmirli mühendislerden oluşan bir ekibin geliştirdiği yüksek verim, hızlı kurutma ve düşük maliyet öngören "mikrodalga fırın" sistemi sayesinde çözülecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) bünyesindeki İzmir Teknopark'ta iki mühendis kardeşin kurduğu MET İleri Teknolojiler firması, kuru incir ihracatçısından gelen talep üzerine ürünleri kurutabilecek sistem üzerine proje hazırladı.

TÜBİTAK'ın da destek verdiği proje için ilk önce Ege Üniversitesi (EÜ) Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Korkut Yeğin'in danışmanlığında İYTE ve EÜ'deki mühendislik, gıda ve ziraat fakültelerinde görevli mühendislerin katılımıyla ekip oluşturuldu.

İhraç edilen kuru incir, kuru üzüm ve fındık gibi ürünlerin aflatoksin nedeniyle iadesi sorununu ele alan ekip, dünyada ürün kurutma ve sterilizasyon için kullanılan mikrodalga fırın teknolojisini inceledi.

Evlerde kullanılan mikrodalga fırınlardaki gibi küçük boyutta çok sayıda üreteçten oluşan bir tasarım yapan ekip, bunu fırın içi sıcaklığı takip edebilen fiber sensörlerle destekledi. Diğer teknolojilere göre hem daha yüksek verim, hem daha hızlı kurutma sağlayan, yarı yarıya düşük maliyet öngören mikrodalga fırında ilk denemeler kuru incirde yapıldı.

Normal şartlarda güneş altında bir ayda kuruyabilen inciri saatler içinde sterilize olmuş şekilde ihracata hazır hale getiren yeni tasarım fırın, bilimsel olarak da onaylanarak üretim hattına alındı.

Seri üretimine başlanan mikrodalga fırının kuru incirden başlamak üzere kuru üzüm, fındık, kayısı, domates, biber, armut, çay ve tütün gibi ürünlerde kullanılması ve bu alanlarda toksin ve bakteriyel kaynaklı ihracat iadesi sorununu çözmesi hedefleniyor.