Müşteriyi doğru satıcı ile buluşturuyoruz

TEKNO TREND - Murat YILDIZ

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Murat YILDIZ

E-ticaret sektörünün 2019 yılında çok daha fazla büyümesi bekleniyor. Birçok e-ticaret girişimi hayata geçerken, pazaryeri alışveriş sitelerindeki ürün sayısı ve tedarikçi gün geçtikçe artıyor. Kurulduğu günden bu yana müşterilere e-ticaret dünyasında en uygun fiyatı sunmaya çalışan Akakçe’nin Genel Müdürü Koray Karataş ile hem sektörü hem de Akakçe’nin vizyonunu konuştuk.

- Akakçe’nin kuruluş hikayesini paylaşır mısınız? Bugün nasıl bir noktadasınız?

Akakçe 2000’li yılların başında, Türkiye’nin internete ısınıp, e-ticaret ile yeni tanışmaya başladığı bir dönemde ODTÜ Teknokent çatısı altında kuruldu. E-ticarette her platformun farklı bir vizyonla çalışması, fiyat politikalarının değişkenliği gibi sebepler neticesinde genel arama motorlarının yetersiz kaldığı platformlar arası karşılaştırma gibi noktalarda ihtiyacı karşılama hedefiyle bir arama motoru geliştirdik. Bu güçlü teknolojinin üzerinde inşa ettiğimiz ilk uygulama da Akakçe oldu. Aradan geçen yıllar içinde e-ticaretin gelişmesine paralel olarak Akakçe de kendini yeniledi. Teknolojisini ve satıcı ağını güçlendirdi. Her zaman en ucuz ve tutarlı fiyatların Akakçe’de olmasını sağlıyoruz. Böylelikle her ay 13 milyonu aşkın tüketici, Türkiye e-ticaret pazarının %95’ine Akakçe üzerinden ulaşabiliyor. Akakçe üzerinden 100 milyon dolara yakın hacimde alışveriş gerçekleşiyor.

- Akakçe bugün e-ticarette nasıl bir rol üstleniyor?

Akakçe’yi Türkiye’de e-ticaretin referans noktası olarak tanımlamak mümkün. Temin etmek istediği ürünü online olarak arayan tüketiciyi doğru satıcı, doğru ürün ve doğru fiyatla buluşturuyoruz. Kullanıcıların sadece ürüne değil, satıcıya da yorum yapabiliyor olması, referans niteliği taşıyan, herkese açık bir “e-ticaret kütüphanesi” oluşmasını sağlıyor. Bizim aslında yaptığımız iş fiyat karşılaştırmak değil. Biz tüketiciye doğru satın alma kararı konusunda bilgi veren bir altyapı sunuyoruz. Çünkü satın alma kararı vereceğiniz yerin şartları size uymayabilir. Örneğin kargo seçenekleri sizin ilginizi çekmiyordur ya da firma size ücretli kargo yapıyordur; kredi kartınıza taksit yapmıyordur ya da ürünün puanı sizin için yeterli değildir. Fiyat önemlidir ancak daha geniş anlamda verdiğimiz bilgiler ile tüketicinin doğru tercih yapmasını sağlıyoruz.

- E-ticaretin gelişmesi için nelere ihtiyaç var sizce?

Sektörde büyüme istikrarla devam etse de bugün perakendede e-ticaretin pazar payı yeterli değil. Bunun önemli sebeplerinden biri, en güçlü perakendecilerin e-ticarete henüz tam bir motivasyonla girmemiş olmamaları. Bu oyuncuların e-ticaret anlamında faaliyetlerini güçlendirmesi, pazarın tamamına olumlu etki yapacak ve tüketiciyi bu kanala çekecektir. İkincisi, teslimat süreçlerinde tüketicinin aklında hiçbir soru işareti kalmayana kadar iyileştirmeler yapılmalı. Bazı e-ticaret platformlarının aynı gün teslimat veya hafta sonu teslimat gibi uygulamalarını bu açıdan son derece olumlu buluyoruz. Son olarak, Türkiye’nin bir AVM’ler ülkesi haline gelmesiyle birlikte, online ve fiziksel mağazalar arasında daha sıkı bir entegrasyon kurularak çok kanallı deneyimin müşteriye sunulması büyük önem taşıyor.

- Sektör teknolojiyle doğru ve teknoloji sürekli gelişiyor. Bundan sonrasında neler var?

İnsanlar IoT ile sipariş verebiliyor, akıllı hoparlör ile konuşuyor, ya da cep telefonunu kullanıyor… bu teknolojik gelişimlerin hepsi aslında e-ticarette tüketici ile satıcının arasındaki arabirimi ele geçirmeye yönelik çalışmalar. Devasa teknoloji şirketlerinin otomobil işine girmesini de ben buna bağlıyorum. Çünkü insanlar vakitlerinin önemli bir kısmını da otomobillerinde geçiriyor ve bu zamanı da kendi ürün ve çözümlerini kullanmalarını istiyorlar. Bizim gibi platformlar bu tarz gelişimlerden ciddi anlamda faydalanacaklar. Bu teknolojiler gelişirken biz halen en iyi fiyatı sunan ve farklı platformlar arasında fiyat analizi yapıp tüketiciye fayda sağlayan konumda olmaya devam edeceğiz.

- Akakçe’nin gelecek hedefl erinde yurt dışı operasyonu var mı?

Özel indirim günleri ve çok kanallı müşteri deneyimi sayesinde e-ticaretin büyümesine paralel olarak, Türkiye’deki faaliyetlerimizi geliştirmeyi hedefliyoruz. Bunun sonrasında ise MENA bölgesine genişleyerek yerli ve milli bir karşılaştırma platformunu dünyaya açacağız.

Bu konularda ilginizi çekebilir