Özlü: İslam ülkeleriyle her türlü iş birliğine hazırız

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Özlü, "Türkiye olarak bilim ve teknoloji alanında İslam ülkeleri ile her türlü iş birliğine hazırız" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Kazakistan ziyaretine eşlik eden Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Astana temaslarına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Bakan Özlü, Astana'daki İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) 1. Bilim ve Teknoloji Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, son yıllarda dünyada yaşanan teknolojik dönüşüme dikkati çektiğini vurgulayarak, şöyle devam etti:

"İnternet, bulut bilişim, büyük veri ve mobil teknolojilerin konuşulup geliştirildiği bir dönemde, İslam ülkeleriyle gelişmiş ülkeler arasındaki teknolojik fark da giderek artıyor. İslam ülkelerindeki mevcut eğitim sistemi merak, yenilik ve araştırmaya izin vermiyor. Gelişmiş ülkelerle İslam ülkeleri arasındaki bu farkı kapatmak için eğitim sisteminde girişimcilik, yenilik ve araştırmaya odaklamalıyız. Bu amaçla eğitime ayırdığımız bütçeyi artıralım."

Ar-Ge desteklerinin sadece devlet tarafından değil, özel sektör araştırma kuruluşlarınca sağlanması gerektiğine işaret eden Özlü, bu kapsamda özel sektör kabiliyetlerinin artırılmasının çok önemli olduğunu söyledi. Sadece ham madde ve ucuz işçi tedarikçisi olmanın İslam ülkelerine yetmediğini vurgulayan Özlü, daha çok gelişmek ve kazanmak için yüksek katma değerli, yüksek teknolojili ürünler üzerinde çalışması gerektiğini kaydetti.

"İslam ülkeleri, bilim ve teknolojiye yatırım yapmalı"

Zirvede, İİT ülkelerinin bilim ve teknolojiye yatırımı artırması gerektiği vurgulanan Astana Deklarasyonu'nun kabul edilmesinin çok önemli olduğunu dile getiren Bakan Özlü, "Bilim, teknoloji ve inovasyon alanında yatırımların artırılması çağrısı yapılan deklarasyonla üye ülkeler, İİT'nin bilim, teknoloji ve inovasyon kalkınma programı önerilerinin 2026 yılına kadar uygulanmasını kabul etti. Deklarasyonda, İslam dünyasında kültür, eğitim ve bilimin daha da pekiştirilmesi gerektiği vurgulandı. İİT ülkeleri arasında uzman istihdamının kolaylaştırılması, karşılıklı diplomaların kabul edilmesi, yeni teknoloji ve proje akımı alanlarında ortak siyasi mekanizmaların oluşturulmasının benimsendiği de aktarıldı" şeklinde konuştudiye konuştu.

Toplantıda kabul edilen "2026 İİT Bilim Teknoloji ve Yenilikçilik Gündemi Belgesi"ne değinen Özlü, şunları kaydetti:

"2026 İİT Bilim Teknoloji ve Yenilikçilik Gündemi Belgesi çerçevesinde; 'düşünme yapısının değiştirilmesi-bilim ve yenilik kültürünün oluşturulması', 'istihdam edilebilirlik-eğitim ve yetenekler', 'su, gıda ve çevre güvenliği', 'vatandaşların sağlıklı yaşamını garantiye almak', 'yüksek eğitim ve araştırmaların kalitesini geliştirmek', 'matematik, fizik, biyoloji, biyoteknoloji ve kimya bilimleri', 'dijital ekonomide büyük verinin güvenli yönetimi', 'enerji ihtiyaçları yönetimi', 'tek dünya-çevre iklim değişikliği ve sürdürülebilirlik', 'İİT ülkeleri arası iş birliğinin geliştirilmesi', 'büyük bilim programları', 'fonlama uygulama ve izleme' olarak belirlenen 12 öncelik kabul edildi. Belge, bilimsel kültürün toplumun tüm katmanlarına yaygınlaştırılması, gençlere profesyonel nitelik ve yeteneklerin kazandırılması gibi konuları da kapsıyor. Biz 2023 için bazı hedefler koyduk. Bilim ve teknoloji alanında yaptıklarımız, bu hedeflere ulaşmamıza yardım edecek. Türkiye olarak bilim ve teknoloji alanında İslam ülkeleri ile her türlü iş birliğine hazırız."