Pakistan ile 1 milyar dolarlık anlaşma

STM ile Karaçi Tersanesi arasında Pakistan için 4 adet MİLGEM üretmek üzere iyi niyet anlaşması imzalandı. Yaklaşık 1 milyar dolarlık proje için Pakistan ile yıl içerinde kesin anlaşmanın imzalanması bekleniyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret AŞ (STM), 13. Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı'nda, Karaçi Tersanesi ile Pakistan Deniz Kuvvetleri'ne teslim edilmek üzere 4 adet Ada sınıfı MİLGEM üretmek üzere iyi niyet anlaşması imzaladı.

Pakistan ile MİLGEM konusunda uzun yıllardır görüşmeler yaptıklarını ve geçen yıl resmi talep aldıklarını anlatan STM Genel Müdürü Davut Yılmaz, geçen sürede teknik içerik ve diğer idari konularda değerlendirmeler yapıldığını söyledi. Yılmaz, şunları kaydetti:

"Şu anda çok iyi bir noktaya geldik. Her ne kadar bir beyan anlaşması olsa da aslında daha önce süregelen resmi sürecin artık devlet tarafından duyurulması anlamı taşıdığı için ilişkiyi bir başka boyuta taşıyor. Amacımız bunu kısa bir zamanda haziran ayı gibi, takriben 2 ay içerisinde sonlandırmak. Belki geçebilir ama bu yıl içerisinde artık Pakistan'la bu konuda kesin olarak anlaşma yapacağımızı, uzun vadeli bir iş birliği gerçekleştireceğimizi düşünüyoruz.

Bu proje Türkiye için bir ilk olacak. Çünkü Türkiye ilk defa kendi yaptığı bir platformu ihraç edecek. Bu anlamda çok kritik ve ilk defa MİLGEM'i pazarlıyor olacağız. MİLGEM'in içinde yaklaşık 50 şirketin ürünü var. Dolayısıyla karşımıza büyük bir ihracat projesi olarak çıkıyor."

"Normal fiyattan daha düşük"

Pakistan MİLGEM Projesi'nin ekonomik büyüklüğüne ilişkin de bilgiler veren Yılmaz, "Yapılacak işin ekonomik büyüklüğü yaklaşık olarak 1 milyar dolar civarında. MİLGEM'lerin fiyatı üzerindeki sistemlere, silahlara göre değişiyor. Bu proje kapsamında Pakistan, elindeki bazı sistemlerden de yararalanacağı için fiyat, normalde başka bir ülkeye satacağımızdan daha düşük. Orijinal konfigürasyonla bunu başka bir ülkeye satıyor olsaydık bir geminin fiyatı büyük ihtimalle 300 milyon dolardan aşağı olmayacaktı. Dolayısıyla 4 tanesini 1,2 milyar dolar gibi bir rakam olacaktı." diye konuştu.

Endonezya'da tek rakip Kore

Yılmaz, bir diğer önemli ihracat gündeminin Endonezya Denizaltı Projesi olduğunu söyledi. Alman ThyssenKrupp Marine Systems ile bu konuda iş birliğine gittiklerini ifade eden Yılmaz, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Endonezya'nın 6 denizaltıya ihtiyacı var ve burada rakip şirketler Koreli. Onlar Endonezya'ya coğrafi olarak daha yakın olduklarından daha fazla etkililer. Biz de bu proje kapsamında Almanlarla iş birliği yaptık. Onların daha önce kullandığı denizaltılar Almanlara ait. Yeni Tip Denizaltı Projesi'nde zaten Almanlarla çalışıyoruz. Eğer gerçekleşirse milyar eurolar mertebesinde bir proje."

Türkiye Pakistan'a gemi satıp, uçak alacakTürkiye Pakistan'a gemi satıp, uçak alacak

Geleceğin savaş makineleri IDEF'teGeleceğin savaş makineleri IDEF'te

Bu konularda ilginizi çekebilir