Penti e-ihracat ile Batı Avrupa'yı fethedecek

TEKNO TREND - SELENAY YAĞCI

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SELENAY YAĞCI

Kadın çorabı deyince akla ilk gelen yerli markalardan biri olan Penti'nin 34'den fazla ülkede 150'ye yakın mağazası buluyor. Yurtdışında bu yıl 33 mağaza açan Penti, 2019 yılında yurt dışında 50 yeni mağaza daha açmayı hedefl iyor. Şirket, yurtdışında mağazalaşma atağına devam ederken, odağına e-ihracatı da aldı. E-ticaret yatırımlarına hız veren Penti, Romanya'daki e-ticaret sitesi ve depo yatırımıyla hiç mağaza açmadığı Batı Avrupa ülkelerindeki tüketicilerle de markasını tanıştıracak. Site, www.penti.com.ro adıyla önümüzdeki aralık ayında yayına açılacak.Bu hafta Penti Yönetim Kurulu Başkanı Sami Kariyo ile teknolojiyle birlikte Penti'nin globalleşme adımlarını konuştuk. Penti olarak, Türkiye’de pazar lideri olmanın yanında Avrupa, Ortadoğu ve Balkanlar’ı kapsayan bölgede hızla büyüdüklerini belirten Kariyo, İran, Arnavutluk, Kosova Makedonya, Gürcistan, Azerbaycan ve Suudi Arabistan gibi hemen hemen tüm çevre ülkelerde pazar lideri olduklarını söyledi. Kariyo, Ortadoğu ve Balkanlar’da ise faaliyet gösterdikleri kategorilerde en yüksek bilinirliğe sahip olmanın yanında bacak giyimde en çok tercih edilen marka olduklarının altını çizdi. Penti'nin birçok teknoloji kullanarak müşterilerine hizmet verdiğini ifade eden Kariyo, "Önceliğimiz hep iyi ürün ama iyi ürünü de doğru zamanda doğru mağazaya iletemiyorsak müşteriyle doğru buluşamıyoruz. Bu sebeple hep teknolojik yatırım yapıyoruz"dedi. Dijital dönüşüm için 2 yıldır çalıştıklarını kaydeden Kariyo, "Perakendede SAP'ye geçen ilk markalardanız. Yeni maden veri. Ancak bu verilerinde işlenebilmesi gerek. Biz Penti'de müşteriden aldığımız bütünü verileri işliyoruz. Mağazaları her saniye ölçüyoruz. Kendimiz yazdığımız bir uygulamayla cep telefonumdan her mağazanın o günkü satışlarını görüp, ne değişmiş ne olmuş müşteri nerede daha çok hareket etmiş de bu olmuş diye kıyaslıyoruz" diye konuştu.

"Yurtdışına açılırken en önem verdiğimiz şey burada oluşturduğumuz operasyonu oraya da taşıyabilmek" diyen Kariyo, mağaza açacakları ülkeleri öncelikle yakın coğrafyada seçmelerinin sebebinin bu olduğunu belirtti. Romanya’da 2017’de 30 mağazalarını olduğunu bu yıl 40 mağazaya ulaştıklarını kaydeden Kariyo, şunları anlattı: "Romanya gibi Türkiye'ye benzerlik gösteren ülkeyi model aldık ve deniyoruz becerilerimizi ölçüyoruz. Ayrıca Romen tüketicisine özelleştirilmiş koleksiyonlarla iç giyim pazarında da agresif bir büyüme politikası izliyoruz. Öğreniyoruz. Romanya'da 40 mağazaya ulaştık. Türkiye'den sonra en çok orada mağazamız bulunuyor. Şimdi e-ticaret sitemizi de açtık. Hatırı sayılır depo yatırımı yaptık. Şimdi o site aracılığıyla hiç mağazamız olmayan Batı Avrupa'ya da markalı satış yapacağız."

Türkiye'de zor dönemden geçildiğini söyleyen Kariyo, bir ayağı yurtdışında olan şirketlerin süreci daha iyi yönettiklerini kaydederek, "Döviz kurlarındaki yükseliş her sektörü etkiliyor.Enfl asyon yükselirken tüketicinin alım gücü de etkileniyor. Bir yandan maaliyetler yükselirken, alım gücünü zorlamayacak fiyatlandırmalar yaparken karlılıklara sahip çıkmak da zorlaşıyor. Bizim şansımızı ciromuzun yüzde 20'si ihracattan geliyor. 5 yılda tedarikçilerinin yerlilik oranını yüzde 90'a çıkardık. Yüzde 50 pazar paylarını yakaladık" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir