Sanayiden ilk çeyrekte düşük performans
Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi mart ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 1.4 artarken, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış endekste bir önceki aya göre yüzde 0.9 düşüş yaşandı.
ANKARA - Sanayide mart ayı üretim artışı beklentiler doğrultusunda düşük geldi. Sanayinin ilk çeyrek performansı da geçen yıla kıyasla düşük kaldı. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) oluşturduğu 2010 temel yıllı yeni endekse göre, takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi mart ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 1.4 artarken, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış endekste bir önceki aya göre yüzde 0.9 düşüş yaşandı. Mevsim ya da takvim endeksinden arındırılmamış endekse göre yapılan hesaplama ise sanayi üretiminin martta geçen yılın aynı ayına göre sadece yüzde 0.2 arttığını gösteriyor.
İlk çeyrek performansı parlak değil
Milli gelirdeki payı ve ekonominin genel gidişatına etkisi dolayısıyla GSYH büyüme oranı için de belirleyici nitelik taşıyan sanayinin ilk çeyrekteki performansı vasat kaldı.
Takvim etkisinden arındırılmış endekste bu yıl ocakta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2 olan üretim artışı, şubatta yüzde 4.3'e yükselmişti. Mart ayında gerçekleşen yüzde 1.4'lük oranla, ilk çeyrek itibariyle geçen yılın eş dönemine göre sanayi üretim artışı yüzde 2.5 düzeyinde oluştu. Türkiye ekonomisinin yüzde 8.8 ile yüksek bir büyüme kaydettiği 2011 yılının ilk çeyreğinde sanayi üretiminde önceki yılın aynı ayına göre yüzde 15 artış yaşanmıştı. Yıllık büyümenin yüzde 2.2'ye düştüğü 2012 yılında ise ilk çeyrekte sanayi üretimi önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 2.6 oranında bir artış göstermişti. Sanayi üretim artışı ile GSYH büyüme oranı arasındaki korelasyon nedeniyle; sanayide bu yıl ocak-mart dönemindeki yüzde 2.5'lik üretim artışı, ilk çeyrek büyüme oranının düşük çıkabileceği yönünde önemli bir işaret oluşturdu.
Madencilik ve enerjide yıllık bazda düşüş var
Takvim etkisinden arındırılmış endekste geçen yılın aynı ayına göre genel artış yüzde 1.4 olurken; sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, üretimin madencilik ve taş ocakçılığı sektöründe yüzde 2.6, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımında da yüzde 4 düştüğü, imalat sanayi sektörü endeksinin ise yüzde 2.5 arttığı belirlendi.
İmalat sanayii üretimi şubatın altında
Hem takvim hem mevsim etkisinden arındırılmış endekste ise mart ayında şubata göre madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi yüzde 1, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı endeksi de yüzde 1.9 artarken, imalat sanayi endeksi yüzde 1.4 azaldı.
Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış ana sanayi grupları içinde önceki aya göre en yüksek artış yüzde 6.2 ile dayanıklı tüketim malı imalatında gerçekleşti. İmalat sanayii alt sektörleri içinde en önceki aya göre en hızlı artış yüzde 17 ile mobilyada yaşandı. Bu sektörü yüzde 2.6 ile kimya izledi. İmalat sanayiinde önceki aya göre üretimde fazla azalış ise yüzde 16.7 ile bilgisayarların, elektronik ve optik ürünlerin imalatında gerçekleşti. Bu alt sektörü, yüzde 8.8 oranındaki üretim düşüşü ile kok kömürü ve rafine edilmiş petrol ürünleri imalatı ve yüzde 8.6'lık düşüşle temel eczacılık ürünlerinin ve eczacılığa ilişkin malzemelerin imalatı izledi.