‘Siber güvenlik sorunlarının oluşturacağı zarar 2 trilyon dolara ulaşacak’

IBM Türkiye Güvenlik Bölümü Lideri Engin Özbay, siber saldırıların yol açacağı zararın 2019 yılına kadar 2 trilyon dolara çıkacağının tahmin edildiğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MEHMET KAYA

ANKARA - IBM Türkiye Güvenlik Bölümü Lideri Engin Özbay, siber saldırıların kapsamının genişlediğini ve büyüdüğünü belirterek, dünyada 2019’a kadar 2 trilyon dolar düzeyinde zarara yol açacak saldırıları olacağı tahmini yapıldığını söyledi. IBM’in stratejik olarak siber güvenlik alanında yazılım ürettiğini belirten Engin Özbay, şirketlerin parça parça güvenlik önlemi aldığını, ancak bütüncül ve sistemin tamamını koruyan önlem alınmadığı için zayıfl ıklar gözlendiğini kaydetti. Özbay, IBM’in siber güvenlik alanında analiz yapabilen- öğrenebilen bir yazılım tabanı kullanarak farklılaştığını vurguladı.

Engin Özbay, siber suçların mali kazanç sağlayan bir alan olması ve darkweb vb. alanlarda sınırlı risk üstlenen kişiler tarafından yüksek kazançlar elde edilebilmesi nedeniyle genişlediğinin ve organize bir suç haline geldiğinin altını çizdi. Özel tarayıcılarla belirli alanlarda online olarak görüşme imkanı veren ve “Darkweb” olarak adlandırılan alanlarda, profesyonel siber suçluların “hizmet verdiğini”, yüksek yetenekte olmasa da siber suç işlemek isteyenlerin bu hizmetleri satın alabildiğini belirten Engin Özbay, şirketlerin çok çeşitli kanallardan risk altında olduğunu belirtti.

‘Kurumsal yaklaşım benimsenmeli’

Firmaların güvenlik yatırımları yapsa da bunu güncel tutmada ihmalkar davrandığı ya da genel bir korumadan çok, parça parça korumaya yönelik yaklaşımlar benimsediğini belirten Özbay, kurumsal bir yaklaşım belirlenmesinin daha iyi sonuç verdiğini söyledi.

IBM’in siber güvenlik alanını stratejik olarak seçtiğini kaydeden Özbay, bu amaçla kendi bünyelerinde bulunan öğrenebilen-analiz yapabilen bir yazılım (akıllı yazılım) temelli hizmet sunduklarını belirtti. IBM’in, ortamı izleme, tespit-tanımlama-önleme ve az personel ile güvenlik sağlama yönlü yazılım ve hizmetlerini yakın zamanda sunduğunu belirten Özbay, “Sahip olduğumuz akıllı yazılıma, siber güvenlik ve riskler öğretildi. Bu yazılım halen analiz yapıyor” dedi.