Teknopark teşvikleri girişim kıvılcımı çakıyor mu?

“Denetleme, destek mekanizmalarının olmazsa olmazı” diyen Bilkent CYBERPARK Genel Müdürü Canan Çakmakcı, teknopark teşviklerinin işe yarayıp yaramadığının araştırılması gerektiğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SELENAY YAĞCI

Türkiye’nin teknoparklarından biri olan Bilkent Cyberpark, Ar-Ge yapan şirketlerin yanında girişmcilik ekosistemini de destekliyor. Bilkent Cyberpark, teknoloji tabanlı girşimciliğin pürüzsüz işlemesi, daha besleyici ve daha renkli olması için gereken tüm katma değerli hizmetleri vermek üzere çalışıyor. Girişimciler ve girişimci adayları için ön kuluçka/kuluçka hizmetleri, olgun firmalarımız için ise uluslararasılaşma ve ihracat odaklı hizmetler sunuyor. Teknopark teşviklerinin işe yarayıp yaramadığının araştırması gerektiğinin altını çizen Bilkent Cyberpark Genel Müdürü Canan Çakmakcı, bu sürecin, kendine özgülendirilmiş, daha esnek, sonuç ve çıktılara endeksli olmaktan çok süreç ve yaklaşımlara odaklı olması gerektiğini söyledi. “Denetleme destek mekanizmalarının olmazsa olmazı” diyen Çakmakcı, desteklerin eksiklerinin tamamlanması, daha etkin daha üretken hale gelmesi için nasıl iyileştirmeler yapılması gerektiğini ölçümlemenin tek yolunun denetleme olduğunu dile getirdi. Ar-Ge kültürü, çok kısa sürede oluşturulabilecek bir bilinç olmamasına rağmen Türkiye’nin son yıllarda bu yönde kat ettiği aşama umut verici olduğunu vurgulayan Çakmakçı, “Bunlar için temel çözümler bulmak gerekiyor. Eğitim sistemi, kültürel bakış ve girişimciliğe bakışın üzerinde köklü değişikliklere gidilmesi gerekiyor” dedi.

Ekosistemi canlı tutmak adına sürekli kendilerini yenilediklerini ve yeni projeler üretitiklerini dile getiren Çakmakcı, “Günümüzde ekonomik, teknolojik ve rekabet koşulları pek çok işletmeyi yerel boyuttan global hale gelmeye zorluyor. Teknoparkların, bunun bilincinde olarak girişimcilerin global pazarlara açılması konusunda onlara yardımcı olmaları gerekir. Biz girişimciler için pek çok uluslararası pazar desteğini sunuyoruz. Hem ürün ticarileştirme hem de teknoloji transferi konusunda tek uzun vadeli sertifika programı olan Uygulamalı Teknoloji Ticarileştirme Programları (UTTP), firmaların ihracat kapasitesini artırmak üzere kurgulanan CYBERPARK BİL-TEL kümelenmesi ve CYBERPARK CAP Hızlandırıcı Programları ile de girişimcilerimizin uluslararası pazarlara erişmesini sağlıyoruz” diye konuştu.

Kısaca Bilkent CYBERPARK

- Kuluçka firma sayısı her yıl 50-60 aralığında değişim gösteriyor. Şu ana kadar yolu Bilkent CYBERPARK kuluçkasından geçmiş 200’den fazla startup bulunuyor. İçerde 220 ‘Ar-Ge firması ve 3 bin 500’ün üzerinde çalışan var.

- Bilkent CYBERPARK, 2015 yılında 40’ın üzerinde firmanın yurt dışında CEBİT ve GITEX Technology Week gibi fuarlara , çeşitli aktivitelere katılmalarına ve bağlantı kurmalarına birebir destek oldu.

- Geçen sene ön kuluçka kapsamında TÜBİTAK 1512 Teknogirişim Sermaye Desteği BİGG Programı’da 17 uygulayıcı kuruluştan biri seçildi. TÜBİTAK BiGG Programı 2015 Çağrısı desteklenme hedefini yüzde 50 oranında aştı.

- Bilkent CYBERPARK Kuluçka Merkezi, 2004 yılında kuruldu ve Türkiye’nin ilk özel teknoloji kuluçka merkezi. Kurulduğu günden bu güne kadar bünyesinde toplamda 360 milyon dolar ihracat, 5,1 milyar TL ciro elde etti.

CAP, DÜNYA İKİNCİSİ OLDU

Bilkent Üniversitesi’nin girişimciler için olan Cyberbark Hızlandırıcı Programı CAP, Eylül 2015’te Pekin’de 60 ülkenin katılımıyla Uluslararası Teknoparkları Birliği tarafından düzenlenen “İlham Verici Çözümler” yarışmasında dünya ikinciliği ile ödüllendirildi. ABD’nin Colorado eyaletinde bulunan Rocky Mountain Innosphere (RMI) işbirliğiyle kurguladığı, yazılım firmaları özelinde geliştirdiği Hızlandırıcı Programı, CAP 16 hafta olarak hazırlanmış bir program. Program boyunca her firma özelinde birebir danışmanlık ve mentörlük seansları gerçekleştirilirken, katılımcılar ABD’de potansiyel müşteriler, yatırımcılar, mentörler ile bir araya gelme imkânı buluyor. Bu mayıs ayında, CAP altı firma ile gerçekleştirdiği ikinci turunu da başarıyla tamamladı. CAP başarı hikayesini, bu yıl Moskova’da IASP Dünya Kongresinde makalesi ile sunulacak.