‘Temiz teknoloji’ iş fi kri yarışması ilk kez Türkiye’de
Climate Launchpad, “Çevrenin Eurovision”u olarak değerlendiriliyor. AB’nin fonladığı yarışma, çevreci fikirleri dev girişimlere dönüştürme fırsatı veriyor ve bu yıl Türkiye’de ilk kez düzenleniyor.
DİDEM ERYAR ÜNLÜ
Avrupa Birliği İnovasyon ve Teknoloji Enstitüsü tarafından organize edilen Climate Launchpad, “Çevrenin Eurovision”u olarak değerlendiriliyor. AB’nin fonladığı yarışma, çevreci fikirleri dev girişimlere dönüştürme fırsatı veriyor ve bu yıl Türkiye’de ilk kez düzenleniyor.
Dünya finalinde ilk 10’a girecek iş fikirlerinin 95 bin euro yatırım fırsatına erişeceği, toplam 27 ülkeden çevreci iş fikri olan ve girişimciliği benimseyen herkese açık yarışmaya son başvuru tarihi 11 Haziran 2016.
Climate Launchpad Türkiye Temsilcileri Ertan Özel, İçten Eraybat ve Pınar Şaydar’dan yarışmaya yönelik bilgileri aldık:
Hedef temiz enerji potansiyelini ortaya çıkarmak
“Tüm dünya her geçen gün daha büyük bir iklim değişikliği tehlikesi altında bulunuyor. Yeni temiz teknoloji projeleri için genel bilincin artırılması şart ve bu soruna yönelik daha çok proje üretmemiz gerekiyor. ClimateLaunchpad’in temel amacı da Avrupa’nın ‘temiz enerji’ potansiyelini ortaya çıkartmak ve bu alanda çalışan projelerin hayata geçmesini sağlamak olarak vurgulanıyor. Şu anda ClimateLaunchpad 30 ülkenin katılımıyla dünyanın en büyük ‘temiz teknoloji’ iş fikri yarışması.
ClimateLaunchpad “cleantech” iş fikri yarışması dünyada 2013 yılından bu yana, Climate-KIC tarafından düzenleniyor. Climate-KIC ise 2010 yılında Avrupa Birliği’nin bir kurumu olan European Institute of Innovation and Technology’nin kurduğu, kamu sektörünü, özel şirketleri ve akademiyi uluslararası düzlemde bir araya getiren bir iklim inovasyonu girişimi.”
Peçetenin arkasına karalanan taslakla başvurmak mümkün
“Projelerin temelde çevreci iş fikri odağında olması yeterli. Bunun haricinde ise katılımcıların; iş fikirlerini gerçekleştirdikleri bir işlerinin olmaması ya da 1 yıldan daha az bir süre önce kurulmuş olması; iş fikirleri üzerinden mevcut karlarının olmaması; iş fikrinin toplamda 200 bin eurodan az bir yatırıma ihtiyaç duyması ve daha önce iş fikrine bağlı herhangi bir ürün/prototip ya da çözümü ticari olarak satmamış olması gerekiyor. Kriterler; ‘İş Fikrin Pazar Potensiyeli’, ‘İşgücü Yaratma Potansiyeli’, ‘Inovasyon ve Teknoloji Potansiyeli’, ‘İklime Etkisi’, ‘Proje Ekibinin Potansiyeli’ ve ‘Yapılan Sunumun Kalitesi’ olarak sıralanıyor. Öte yandan yarışmaya katılım için bir iş planı şart değil. Climatelaunchpad’i belki de diğer iş fikri yarışmalarından ayıran en büyük özelliği katılımın oldukça kolay ve iş fikri odaklı olması. Yani iş fikriniz sadece bir peçetenin arkasında taslak halinde duruyorsa bile, bu Climatelaunchpad’e başvurmanız için yeterli.”
95 bin euro yatırım fırsatı
“Bu yıl büyük finalin kazananları 10 bin euro, 5 bin euro ve 2 bin 500 euro nakit ödüllere ve aynı zamanda ilk 10'a giren iş fikirleri Avrupa’nın farklı ülkelerinde bulunan Climate KIC Accelerator Programına girerek 95 bin Euro yatırım fırsatına sahip olacaklar. Ödül olarak sadece finansal destek görülmemeli diye düşünüyoruz. ClimateLaunchpad’e katılmak heyecan verici ve uluslararası bir deneyim. İş fikrini geliştirmek isteyen herkesin bir parçası olmasından mutluluk duyacağına ve bunu yeni çevreler, farklı platformlarda ifade etmek isteyeceği eşsiz bir imkân olduğu aşikar.”
25 ÜLKEDEN 700 FİKİR
2015 yılında ClimateLaunchpad’e 25 ülkeden 700’ün üzerinde fikir katılmış. Amsterdam’da gerçekleştirilen final sonucunda birincilik Norveçli projenin olmuş. Nanoclay adındaki proje normalde 15-20 yıl arasında bir sürede gerçekleşen, kum şeklindeki toprağın sadece 7 saat içerisinde verimli toprağa dönüşmesini sağlıyor. İkincilik, İzlanda’dan, alüminyum üretimi sırasında ortaya çıkan emisyonları azaltan ekibe gitmiş. Avrupa finali üçüncüsü ise Estonya’dan gelen ekibe ait. Fikir, atık sudan toplanılıp kullanılabilen deterjan.