Tencereden lambaya birçok eşya artık telefon şarj ediyor

Son dönemde tüketicilerin şikayet ettiği şeylerden biri akıllı cihazların çabucak biten şarjları... Kullanıcılar kolayca şarj edebilmenin yollarını ararken, şarj ihtiyacı yeni birçok inovatif ürünün öncüsü oldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SELENAY YAĞCI

İSTANBUL - Taşınabilir akıllı cihazlar ve sosyal mecralar yaygınlaştıkça şarjlara olan ihtiyacımız daha da arttı. Tüketiciler artık şarj ömrü uzun olan cihazları tercih etmeye başladı. Ancak mobil cihazların şarjı hala çok uzun ömürlü değil. Tüketiciler mobil cihazlarını kolayca şarj edebilmenin yollarını arıyor. Fiyatları 15 TL ile 150 TL arasında değişiklik gösteren "Power Bank" adı verilen harici yedek bataryalar oldukça ilgi görürken şarj ihtiyacı yeni birçok inovatif ürünün öncüsü oldu. Onların yanı sıra sehpalardan lambalara çantalardan tencerelere kadar telefon şarj etmesi için geliştirilen ürünlerin, teknolojilerin sayısı her geçen gün artıyor.

Şarj ihtiyacından kendine bir pay çıkaran firmalardan birisi İsveçli mobilya devi IKEA. Mobil cihazları kablosuz olarak şarj edebilen ev eşyası satışına başladı. Sepha, komidin, masa lambası, ayaklı lamba gibi bir dizi ürününe bu özelliği entegre eden firma sadece kablosuz şarj standı olan ürünlerini de piyasaya sürdü. IKEA, bu ürün serisinde QI şarj standartının kullanıldığı bu mobilyaları fişe takmak ve uyumlu telefonu mobilyanın üzerinde bulunan işaretli alana koymak şarj olması için yeterli. Piyasada QI uyumlu 80 telefon cihazının olduğu belirtiliyor. Şirket, QI'ın desteklemediği iPhone ve Samsung modelleri için şarjlı kılıf satacak. Ikea, fiyatları 50 euro ile 85 euro arasında değişen yeni ürünleri Amerika ve İngiltere satışa sundu.

Isıyla mobil cihaz şarj ediyor

ABD merkezli Power Practical tarafından yapılan Powerbot ise bir nevi portatif jeneratör. Powerbot, yenilikçi termoelektrik teknolojisi kullanılarak sadece su ve ısı ile mobil cihazları şarj eden bir tencere. Sizin soba veya kamp ateşi üzerinde yemek pişirirken bir yanda da mobil cihazlarınız şarj oluyor. Powerbot'un küçük ve büyük tencere olmak üzere iki seçeneği bulunuyor. İnternet sitesinde küçüğü 99 dolara satılırken büyüğü 149 dolara satılıyor.
İtalyan NAVA firması ise şarj eden çanta tasarladı. 2600 mAh güç adaptörü sayesinde NAVA Passenger Tech canta ile cep telefonu veya tablet şarj edilebiliyor. Polyesterden üretilmiş su geçirmez çanta hafifliğiyle yolculuğa çıkanların, çalışanların ve spor yapanların yaşamını kolaylaştırmayı hedefliyor. Siyah/yeşil, safir, gökyüzü mavisi, doğal taş rengi ve turuncu renk seçenekleri bulunan çanta D&R mağazalarında 310 TL'ye satılıyor. Power Pen isimli ürün ise Power Bank'lere inovasyon katmış. Hem tükenmez kalem hem de şarj cihazı olarak çalışan ürün bu özelliğiyle piyasadaki diğer ufak boyutlu taşınabilir şarj cihazlarından ayrılıyor. 700 mAh kapasiteli Power Pen, telefonun pilini yüzde yüz dolduramasa da acil durumlarda kullanmak için pratik bir çözüm sunuyor. Londra'nın internet üzerinden ilginç hediyelik ürünler satan perakendecisi Firebox'da satılan cihazın fiyatı ise 24.99 pound.

Geleceğin şarj teknolojisi ultrason

uBeam ise elektronik cihazları kablosuz internete bağlanır gibi şarj eden ultrason teknolojisi geliştirdi ve pazara sunmaya hazırlanıyor. Bugüne kadar aralarında Andreessen Horowitz, Marissa Mayer, Mark Cuban ve Founders Fund’ın olduğu onlarca yatırımcıdan 13,2 milyon dolar yatırım alan uBeam 500 milyon dolarlık değerlemeyle 50 milyon dolarlık yeni yatırım aldı. Ultrason teknolojisi Wi-Fi gibi kablosuz olarak cihazlara bağlanabiliyor. uBeam şarj ağını oluşturacağı binanın elektrik sistemine bağlanan vericileri kullanıyor. Vericiler elektriği ultrason dalgalarına çeviriyor ve havadan iletilmesini sağlıyor. Geçtiğimiz yıl ilk çalışan prototipini tanıtan uBeam, kutu büyüklüğünde sergilenen vericilerini en fazla 5 mm kalınlığında duvara monte edilebilecek plakalar haline getirmeye çalışıyor.

Henüz 4,5 metre olan etki alanınınsa genişletilmesi uBeam’in üzerinde durduğu konulardan biri. Bununla birlikte vericilerini en fazla 50 dolardan piyasaya sunması beklenen uBeam, Zira girişim gittiğiniz bir kafede ücretsiz Wi-Fi gibi uBeam hizmeti almanızı da sağlamak istiyor. Başta Starbucks ve büyük fast food zincirleri olmak üzere markalar tarafından girişime yatırım yapmak için ciddi bir ilgi olduğu belirtiliyor.