Türk şirketler sınırları Facebook ile aşacak

Facebook Türk işletmelerin küresel çapta 2,3 milyar tüketiciye ulaşmasını kolaylaştıracak “Sınırları Aşan Türkiye” projesini duyurdu. (Hüsniye Güngör)

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

HÜSNİYE GÜNGÖR

Facebook küçük ve orta ölçekli işletmeler, topluluklar ve iş ortakları aracılığıyla Türkiye ekonomisine katkıda bulunacağı bir dizi yatırım girişimini duyurdu.

“Sınırları Aşan Türkiye” adlı dört ayaklı proje kapsamında Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Habitat işbirliğiyle 2019’da İstanbul’da bir girişimcilik merkezinin kurulması da planlanıyor.

Facebook Küresel Pazarlama Çözümleri Başkan Yardımcısı Carolyn Everson, Facebook Türkiye Ülke Direktörü Derya Matraş, TOBB Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Ali Sabancı ve TOBB Başkan Yardımcısı Ayhan Zeytinoğlu’nun hazır bulunduğu tanıtım toplantısında Deloitte Türkiye tarafından hazırlanan ekonomik ve sosyal etki araştırmasının sonuçları da paylaşıldı.

“Sınırları Aşan Türkiye” projesiyle birlikte Türkiye’deki yatırımlarının yaratacağı ileriye dönük olağanüstü fırsatları görmekten çok mutlu olduğunu dile getiren Facebook Küresel Pazarlama Çözümleri Başkan Yardımcısı Carolyn Everson, “Burada bulunduğum bir kaç gün içinde Türk iş dünyasından yöneticilerle bir arada olma fırsatım oldu ve Türk iş yapma kültürü hakkında çok şey öğrendim. Metanetli, hızlı hareket eden, öğrenmeye açık bir iş dünyanız var” dedi. Facebook olarak bu iş topluluğuna 2,3 milyar insana ulaşarak işlerini globalleştirme fırsatı sunabileceklerini söyleyen Everson “Bugüne kadar dünya çapında 135 milyon insan Türk işletmelerle Facebook üzerinden bağlantı kurmuş. Facebook Türkiye’deki işletmeleri dünyanın dört bir yanından 2.3 milyar, Türkiye’den 44 milyon insanla bir araya getirme potansiyeline sahip bir platform,” diye konuştu.

Deloitte raporuna göre Facebook üzerinden sadece geçtiğimiz yıl 15.3 milyar TL değerinde gayrisafi katma değer yaratıldığına dikkat çeken Everson, "Bunu ve 'Sınırları Aşan Türkiye' projesini dünyanın Türkiye’deki şirketleri deneyimlemesini sağlayacağımız, istihdam ve büyümeyi destekleyecek yeni bir yolculuğun başlangıcı olarak görüyoruz” dedi.

Everson "Ekonomiyi büyütmeye ve daha fazla iş yaratmaya yardımcı olmak için burada potansiyelden başka birşey görmüyoruz. Bunda oldukça kararlıyız. 'Sınırları Aşan Türkiye' 8 yıllık Facebook kariyerimde dünya çapında gördüğüm en etkili projelerden biri” diye konuştu.

Bir farkındalık kampanyasının da başlatılacağı proje kapsamında, işletmeler için eğitici içerikler, blueprint eğitim programları, yetenek ve mentorluk fırsatları geliştirilerek Türkiye’deki dijital ve ekonomik ekosistem üzerindeki etkisinin artırılması amaçlanıyor.

135 milyon, Türk şirketlerine Facebook'tan ulaşıyor

•Türkiye’de 1,7 milyon KOBİ’nin (yüzde 55’i temsil ediyor) Facebook’ta bir sayfası var. •Sosyal medya kullanan işletmelerin yüzde 93’ü Facebook uygulamalarının işlerini büyütmeye yardımcı olduğunu, yüzde 87’siyse bu platformlar sayesinde satışlarını artırdığını dile getiriyor.

•Türkiye’deki işletmelerin Facebook üzerinden yarattığı gayri safi katma değer toplamda 15,3 milyar TL oldu. Bu katkı sonucu 209 bin istihdam sağlandı.

•Facebook’ta dünyanın dört bir yanından 135 milyondan fazla insan Türkiye’deki işletmelerle bağlantı kuruyor.

•İşletmelerin yüzde 89’u Facebook uygulama ve ürünleri ailesinin başka şehirlere ya da ülkelere satış yapmalarına yardımcı olduğunu dile getiriyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir