Türk Telekom su sayaçlarını akılllandırıyor

Türk Telekom, akıllı şehirler projesi kapsamında Bursa’daki binaların su sayaçlarını akıllandırıyor. Proje ile binaların tek tek ziyaret edilmesi yerine su sayaçlarının BUSKİ'nin merkezinden okunup, faturalandırılması mümkün olacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türk Telekom, akıllı şehirler projesi kapsamında Kars, Karaman ve Antalya'da dijital trafik uygulamaları ve enerji tasarrufuna yönelik çözümler sunmasının ardından, Bursa Su ve Kanalizasyon İdaresi (BUSKİ) ve Baylan Su Sayaçları ile yeni bir iş birliği başlattı.

Bursa Belediyesi bünyesindeki BUSKİ ve Baylan Su Sayaçları'nın çözüm ortağı olarak yer aldığı projede Türk Telekom, iş ortakları ile birlikte düşük enerji tüketen Dar Bant Nesnelerin İnterneti (NB-IoT) altyapısıyla Bursa’daki binaların su sayaçlarını akıllandırıyor. İlk etapta Bursa’da başlatılan pilot proje ile binaların tek tek ziyaret edilmesi yerine su sayaçlarının BUSKİ’nin merkezinden okunup, faturalandırılması mümkün olacak.

İlk sistem denemeleri ve geliştirmelerine Türk Telekom Teknoloji Merkezi’nde başlanan projenin saha denemelerinin BUSKİ'de başarıyla tamamlandığı kaydedilen açıklamada, projeyle su sayaçlarının, pil ömrü 10 yıla kadar dayanabilecek düşük enerji tüketimli sayaç modüllerinin üzerinden uzaktan okunarak faturalandırılmasının yanı sıra vana açma-kapama, ceza temizleme gibi birçok farklı işlemin yapılabileceği belirtildi. Böylece sayaç okuma süreçlerine yönelik maliyet avantajı sağlanırken, hataların da azalması ve daha isabetli kayıp-kaçak tespitlerinin yapılabilmesi bekleniyor.

"Akıllı şehir konseptiyle ülkemizi tanıştırdık"

Açıklamada görüşlerine yer verilen Türk Telekom Satış ve Müşteri Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Ümit Önal, "Türk Telekom olarak, başta enerji tasarrufu ve kaynakların verimli kullanımı ile belediyelerin gelirlerini arttıran ve vatandaşların günlük yaşam konforunu yükselten akıllı şehir konseptiyle ülkemizi tanıştırdık. İlk etapta Kars, Antalya ve Karaman’da başladığımız akıllı şehirler projemiz kapsamında çözüm üretmeye devam ediyoruz. Son olarak, Bursa Su ve Kanalizasyon İdaresi ile gerçekleştirdiğimiz bu anlaşma tüketicilerin konforuna ve de belediyelerin verimliliğine ciddi avantaj sağlayacak. İleride bu teknolojiyi tüm illerimize sunmak ve akıllı şehirleri çoğaltmayı hedefliyoruz" değerlendirmesinde bulundu.