Uber, Türkiye'den çıksa bütün dünyaya yayılamazdı
"Teknopark deyince akla sadece mucitler gelmemeli" diyen Yıldız Teknopark Genel Müdürü Mustafa Albayrak, sanayii ve yerli ürün üretilmesini destekleyen teknopark olmak istediklerini söyledi
SELENAY YAĞCI
İstanbul Yıldız Teknik Üniversite’sinin Davutpaşa kampüsünde kurulan Yıldız Teknopark Türkiye’de yasayla kurulmuş 42 teknoparktan biri. Yürütülen projeler ve Ar-Ge merkezi varlığıyla Türkiye’nin 2’nci büyük teknoparkı olan Yıldız Teknopark, yıllar içinde yeni binalar eklenerek büyümesini sürdürüyor. Şu an inşaat halinde yapımı devam eden binalar ile teknoparkın toplam yatırım maaliyeti 300 milyon TL’yi buluyor.
Teknoparklar deyince akla 'mucit yuvası' geldiğini söyleyen Yıldız Teknopark Genel Müdürü Mustafa Albayrak, Yıldız Teknopark olarak sanayii ve üniversiteyi ortak çalışmalarla birleştirmeye önem verdiklerini belirtti.
Bütün teknoparkların bilişim üzerine odaklamaması gerektiğini dile getiren Albayrak, “Özellikle sanayii destekleyen teknopark olmak istiyoruz. Sanayii desteklemeye ve KOBİ’leri katma değerli ürünle buluşturmaya odaklandık. Firmalara sadece ihracata ve patent yönetimine yönelik baskı yapıyoruz” diye konuştu. Mucit çıkarmanın da önemli olduğunu bu alanda çalışan startupları ve firmaları da olduğunu hatırlatan Albayrak, “Yeni ürünler geliştirirken ve keşfetmeye çalışırken bir yandan da çok basit var olan şeyleri yapıp geliştirmek gerek. İhtal edilen çok basit teknolojileri yerlileştirmek gerek. Biz yerli ürün yapmak istiyoruz” dedi.
Herkesin Twitter, Whatsapp gibi bir program yapayım köşeyi dönerim hayallerine kapılmış durumda olduğunu söyleyen Albayrak, şunları ekledi: “Ancak şöyle bir yanlış var. Ben projelere hep ticari açıdan bakıyorum. Teknik olarak o ürünü bulsanız bile siz ABD’den Silikon Vadisi’nden çıkarmadan bütün dünyada kullanılabilir bir proje yapamazsınız.Örneğin, Uber gibi bir sistem Türkiye’den yayılsa bütün dünyada kullanılamazdı. Bu bir gerçek.”
Teknoparkaların bir alan seçip o alana odaklanılması gerektiğini söyleyen Albayrak, teknoloji geliştirmenin sadece bilişim olmadığını ve tarım, gıda gibi konularda Ar-Ge merkezlerini barındıran teknoparklar olması gerektiğini belirtti.
Yıldız Teknopark’a projesi olan herkesi kabul ettiklerini belirten Albayrak, “Projenizle geliyorsunuz. Proje 4 kişilik hakem heyetinden geçerse biz burada yer gösteriyoruz. Bizi plaza ya da AVM’den ayıran bu. Biz projelere kiralık yer veriyoruz” diyor. Teknopark içinde olmanın şirketler için daha karlı olduğunu vurgulayan Albayrak, şunları anlattı: “Teknoparklarda çalışanlara bakanlık muafiyet veriyor. Biz de bakanlıkla o firmalar arasında bir arayüzüz. Bu kadar mühendis burada çalışıyor diyoruz. Onlar da o muafiyetleri hak ediyor.” Yıldız Teknopark’ın gelecek gördükleri startuplara yüzde 4 gibi sembolik payla ortak olduğunu anlatan Albayrak, bunun kar amacı gütmeden sadece destek olmak için yaptıklarını kaydetti.
SİLİKON VADİSİ’NE GİDİŞE ÖNCÜLÜK ETTİ
Yıldız Teknopark olarak Ekim 2015’te Ekonomi Bakanlığı’nın desteği ve 11 firmanın katılımıyla Silikon Vadisi’ne Bilişimin Yıldızları Ticaret Heyeti adı altında bir teknik gezi düzenlediklerini söyleyen Albayrak, şunları anlattı: “Bu heyet sonucunda Silikon Vadisi’nde Kuluçka Merkezi kurma kararı aldık. KOSGEB’in bu kararımızı hayata geçirebileceğimiz bir destek çağrısı ile Gebze Teknik Üniversitesi ve Hasan Kalyoncu Üniversitesi’yle çalışmalara başladık. Daha sonra İTÜ Arı Teknokent ve Bahçeşehir Üniversitesi de katıldı. Bu merkez, Türkiye’de Ar-Ge ve inovasyon projeleri üreten firmalar için ABD pazarına ve Silikon Vadisi’ndeki girişimcilik ekosistemine açılan bir kapı olacak. 3 yıl içinde 'Unicorn' olarak adlandırılan ve milyar dolarlık değerlemeye ulaşacak Türk şirketleri bu merkezden çıkarmayı hedefl iyoruz.”
TEKNOPARK AÇMAK, OFİS AÇMAYA BENZEMEZ
Yıldız Teknopark’ın Yıldız Teknik Üniversitesi kadar güçlü olduğunu vurgulayan Albayrak, İstanbul’da birçok vakıf üniversitesinin bu örneği görüp teknopark açmak istediğini söyledi. Üniversitelerin bu konuda kendilerinden yardım istediği ve danışmak, görmek için geldiklerini dile getiren Albayrak, teknopark açmanın sanıldığı kadar kolay bir şey olmadığını, işin bina yapmaktan ofis açmaktan farklı olduğunun altını çizdi. Türkiye'de sosyal girişimlerin çok az olduğunu kaydeden Albayrak, sosyal projelerin de yapılması gerektiğini dile getirdi.
YILDIZ TEKNOPARK'IN GELDİĞİ SON NOKTA
Yıldız Teknopark’ta firmaların yüzde 67’si bilişim teknolojileri ve yazılım işiyle uğraşıyor.
- "İthal edilen basit teknolojileri yerlileştirmek gerek. Biz yerli ürün yapmak ve özellikle sanayii destekleyen teknopark olmak istiyoruz."
- Yıldız Teknopark Türkiye’de bir ilke imza attı. İkitelli Organize Sanayi Bölgesi’ne ofis açıp, 200’den fazla KOBİ’yle ortak proje yürütmeye başladı.
- Önümüzdeki dönemde yeni biten binasına 4 bin metrekare büyüklüğünde yeni kuluçka merkezi açacak. Hedef Türkiye’deki en büyük kuluçka merkezi olmak.