Veli toplantıları nete taşınıyor!
Önceden öğretmen ve veliler yılda 1-2 kez yapılan veli toplantılarında görüşürdü. Artık iş değişti. Veliler, her an çocuklarından haberdar olmak istiyor. Okulda ne yaptı? Ne öğrendi?
KEZBAN KARABOĞA
Yeni nesil, eğitimli ebeveynler çocuklarının okula ne yaptıklarını delicesine merak ediyorlar. Bunu öğrenmek için günde 8-10 kez çocuğunun öğretmenini arayan veliler var. Ben biraz iyimser davrandım belki çok daha fazladır. Bu merak etme işi öyle noktalara ulaşmış durumda ki e-mail zincirleri, mesajlaşma, telefonlaşma, öğretmen ve velilerin oluşturduğu whatsup grupları harıl harıl çalışıyor. Veliler, öğretmenlerden çocuklarının ne yaptıklarını an be an öğrenmek istiyorlar. İşte bu delicesine merak yeni bir iş modeli yaratmış durumda. Nedir? Classloom. Classloom, veliler ile öğretmenleri buluşturan sosyal bir platform. Ne oluyor burada? Veliler ve öğretmenler online ortamda buluşuyor. Çocuklarının okulda ne öğrendiğini, ne yaptığını an be an izliyor. Classloom Kurucusu Özlem Açıkel Turhan şöyle anlatıyor: "Classloom'da veliler birbirleriyle ve sınıf öğretmenleri de velilerle bilgi, belge ve doküman paylaşabiliyor. Öğretmenler kendi sınıfl arına özel gruplar kuruyor, burada etkinlikleri duyurabiliyor, sisteme ödev ve fotoğraf yükleyebiliyorlar." Güzel iş. Değil mi?
Kuruluşu da ilginç. Özlem Açıkel Turhan, Classloom'u yaşamından yola çıkarak kurguluyor.
Daha mutlu veli, çocuk için yola çıktık
Hikayesi şöyle: "Daha iyi iletişim, daha hızlı paylaşım, daha mutlu veli, öğretmen ve çocuklar için yola çıktık. 'Loom' kelimesinin İngilizcede dokuma tezgahı, bağlamak anlamına geliyor. Yani sınıftaki öğretmenleri velileri birbirine bağlamak istedim. Üç çocuğum var. İki kızımdan biri 3. diğeri 8. sınıf öğrencisi. Oğlum ise henüz 2 yaşında. Kreş ve anaokulu yıllarını da hesaba katarsak yaklaşık 12 yıldır bir veli olarak, öğretmenlerin velileri ile velilerin de diğer velilerle paylaşım, iletişim için ne büyük bir ihtiyaç içinde olduğunu gözlemledim hep. Öğretmenler bu ihtiyaçlarını günlük durum raporları, duyuru kağıtları, izin kağıtları gibi bir yığın kırtasiye malzemeleri veya gerektiğinde telefon açarak, özel mektuplar, e-mailler yazarak karşılamaya çalıştı. Biz veliler ise birbirimizle iletişim kurmak için e-mail zincirleri oluşturduk, Excel tabloları yaptık, SMS’ler attık, telefonlaştık. Şimdilerde ise bu ihtiyacı WhatsApp grupları ile çözmeye çalışıyoruz. Hep düşünürdüm tüm bu iletişim araçlarının bize sunduğu fonksiyonları bir arada sunacak bir platform olsa, sınıfl arımız için gruplar kursak tüm veliler ve öğretmenlerimizle rahatça iletişim kursak, fotoğrafl arımızı paylaşsak diye. İşte Classloom bu fikrin yansıması olarak hayata geçti. Classloom benim iş ve özel yaşamımda biriktirdiklerimin ve tecrübelerimin bir sonucu." Gelecekte profesyonelleri de işin içine katmak istediklerini anlatan Turhan, "Etüt merkezi, pedagoglar bizden paralı olarak abonelik alabilecek.Bizde sayfa açabilecek. Ayrıca 'Classloom for Schools'u geliştireceğiz. Okulları cüz-i rakamlara sisteme dahil edeceğiz. Onlara ek yetkiler vereceğiz. Bu bir model ve sürekli geliştirilmeye açık" dedi.
Classloom TV'yi kuruyoruz
Şu anda Classloom sisteminde Türkiye'nin 73 ilinden grup açıldığını belirten Classloom Kurucus Özlem Açıkel Turhan, "Kullanıcı sayısı 15 bine yaklaştı. Her an artıyorz. Bir okul dönemi geçirdik henüz. Bir aya kadar cep telefonları için aplikasyonumuz çıkacak. Ayrıca Classloom TV'yi kuruyoruz. Video çekimlerimize başladık. Velilere ve öğretmenlere yönelik soru-cevaplı içerikler üreteceğiz. Eğitim içerikli bir ekosistem yaratıyoruz. Classloom.blog.com ile aplikasyonu birleştireceğiz. Şu anda İngilizce ve Türkçe yayınlıyoruz. Arapça'da yayınlamak istiyoruz. İspanyolca ve Almanca da olacak.
Veliler okul yönetimlerine daha çok katılmalı
CHP'nin parti programlarında, AKP'nin hükumet programında velilerin okul yönetimine katılması, velilerin eğitilmesi konusunda hususlar olduğunu hatırlatan Classloom Kurucsu Özlem Açıkel Turhan, "Harvard Family Center'in çalışmasına göre velisi okula katılım gösteren çocuklar daha başarılı oluyor, derse katılımı artıyor ve okula düzenli gidiyor. Bu çocukların mutlaka yüksek öğrenime gittiği, sosyal aktivitelere daha çok katıldığı tespit edilmiş. Dolayısıyla velilerin okul yönetimlerine katılması önemli, classloom gibi sistemler bunu geliştiriyor" dedi.