Veri dünyasını HANA ile Uberliyoruz!
Yazılım devi SAP’nin küresel CEO’su Bill McDermott, yeni HANA platformunun veri dünyasını ‘Uberleyeceğini’, şirketlerin veri duvarlarından kurtulup gerçek zamanlı iş modeline geçeceğini söyledi.
HİLAL SARI BAŞARAN
Dünyadaki tüm dijital kurumsal işlemlerin yüzde 76’sının gerçekleştiren yazılım şirketi SAP, yönetim kurullarından fabrikalara, perakendeden lojistiğe tüm şirketleri, ‘gerçek zamanlı’ iş modeline geçiriyor. CEO Bill McDermott uçtan uca bir çözüm olan ve iş süreçlerini buluta taşıyan ürünü S/4 HANA (High-Performance-Analytic-Appliance) için ‘Veri tabanı dünyasını Uberleyecek’ dedi ve şirketlerin artık geçmiş dönem raporlarıyla değil anlık analiz ve kararlarla yönetildiğini vurguladı. Orlando’da geçtiğimiz ay gerçekleşen SAPPHIRE 2016 etkinliğinde görüştüğümüz SAP küresel CEO’su Bill McDermott “Bu başarı sadece bizim değil. 39 trilyon dolarlık bir ekonomi oluşturan müşterilerimizin başarısı. Dünya devlerine hizmet vermekten gurur duyuyoruz” dedi. Teknolojinin her zaman ekosistemin önünde olması gerektiğini belirten McDermott S/4 HANA çalışanlarının da bu mentalitede olduğunu vurgulayarak, “Teknoloji alanında iş yapıyorsanız, ekosistemin önünde olamadığınızda, şirketleri başarıya taşıyamazsınız” diye konuştu.
- İş dünyası SAP penceresinden bakıldığında nasıl bir değişim geçiriyor?
İHTİYACINIZ OLDUĞUNU BİLE BİLMEDİĞİNİZ ÜRÜNLER ZAMANI
İçinde bulunduğumuz ekonomide müşteri kazanıp kazanamayacağımıza karar veriyor. Business to business devri geçti. Müşterilerimizin müşterilerini anlamak zorundayız. Empati yapmak zorundayız. Ama empati sadece ihtiyacı anlamak değil artık. Bugün ihtiyacınız olduğunu asla düşünmeyeceğiniz ama kullanmaya başladığınızda, “Biz bu ürün olmadan nasıl çalışıyormuşuz?” diye sorduğunuz, etkilendiğiniz ürünler yapmak zorundayız. Yönetim kuruluna girdiğinizde sermayenizle yapabileceğiniz binlerce şey var, fakat bizim sunduklarımızın size en iyi dönüş sağlayan seçenekler olmalı.
- Çözümlerinizdeki inovasyon süreçlerinizden bahsedebilir misiniz?
EMPATİ ANAHTAR KELİMEMİZ OLDU
Dünyanın en iyi 30 CIO’suyla (Chief Information Off icer) bir toplantı gerçekleştirdim. Bana birçok mesaj verdiler. Hepsi iyi mesajlar değildi. O toplantıdan çıkınca müşterilerin SAP’nin gelişimine nasıl bir katkı yaptığını daha da net hissettim. Önceleri onların sorunlarını yeterli ve tutarlı bir süreç içinde dinlemiyorduk. Ama bugün empati süreçlerimizde anahtar kelime oldu. Dünyanın daha iyi bir yer olmasını sağlamalıyız. İnsanların yaşam kalitesini yükseltmeliyiz. Ve bunu tek tek müşteri bazında yapmalıyız. Ben de tüm SAP kullanıcılarına bu vaadi veriyorum. Çünkü SAP’nin hedefl eri ve vizyonu ancak kullanıcılarımıza faydalı olduğumuzda gerçek oluyor. Uzun bir yolculuğun başındayız. 2010’da inovasyona 50 milyar dolar yatırım yaptık. Bu yatırımların çoğu organikti, bazıları satın alma ve birleşmeyle oldu. Cloud için yeni bir birim kurduk. Bu süreçte şuna karar verdik: S/4 HANA platformu, 21. yüzyılın veri tabanı standardı olacak.
İNOVASYONUMUZUN KAYNAĞI KULLANICILARININ SORUNLARI
Gerçekten karmaşık ve çok büyük sorunları çözüyoruz. Çünkü kullanıcılarımız günlük iş yaşamında çok büyük sorunlarla karşılaşabiliyor. Fakat dünyanın en büyük sorunları aynı zamanda en büyük fırsatlara dönüşebiliyor. İnovasyonumuzun kaynağı düzenli aralıklarla bir araya geldiğimiz müşterilerimizin sorunları. Eğer tüm bu sorunları standartlaştırırsanız, dünyayı değiştirebilirsiniz. Bu yüzden stratejimizde basitlik de en önemli sütunlardan biri.
- Teknoloji anlamında yıkıcı bir 10 yıl geçirdik, önümüzdeki yıllar için ne diyebilirsiniz?
BULUT, MOBİL VE BIG DATA SÜREÇLERİ TAMAMLANMADI
Bulut, mobil ve big data’da henüz gerçekleşmemiş o kadar çok şey var ki. Bu konuları bir süredir konuşuyor olsak da, şu anda işinize tam olarak ne fayda sağladığı ve süreçleriniz için ne anlama geldiğini görebilecek kadar hayatımıza girmediler. O yüzden bu yeniliklerden henüz geçmiş zaman olarak bahsetmek istemiyorum. Önce bulut, mobil ve big data’nın bizi getireceği noktaya gelmeli, bu işi tamamlamalıyız. Bu yenilikler şirketlerin temel yapısını değiştiriyor olacak. Gelecek 5 yıl geçtiğimiz 5-10 yıla göre çok daha yıkıcı olacak. Machine learning, yani makinelerin öğrenebilmesi, yapay zeka ve sanal gerçeklik bu yıkıcı teknolojilerden bazıları.
- Günlük iş yaşamında ne gibi değişiklikler yaşayacağız?
VERİ DUVARLARI PAHALI, ATIL VE YÜZDE 90’INA ERİŞİLEMİYOR
Müşteriler hız, verim ve verinin getirdiği sezgi sayesinde bir iş modelinin tamamını simüle edebilir, tahmin edebilir ve yeniden şekillendirebilir olduğunu tam olarak fark ettiğinde, milyonlarca dolara mal olan, tüm bilgiyi içine hapseden, yüzde 90’ından fazlasına erişimin bile mümkün olmadığı veri duvarlarıyla yaşamaktan vazgeçecek. Ve bu bir devrim olacak. Kullanıcılar bu değişimin mümkün olduğunu fark ettiğinde, bugün zaten kurumsal uygulamalarda lider konumda olan HANA veri dünyasında tam bir devrim yaratacak. Başka bir deyişle HANA veri dünyasını Uberleyecek.
SATIŞ TAHMİNLERİNİ ARTIK SATIŞ PERSONELİ YAPMAYACAK
Akıllı uygulamalar şirketlerde işinizi yapış şeklinizi ve şirket dışında ticaret yaptığınız ortaklarınızla iletişiminizi tamamen değiştirecek. Örneğin bulut sayesinde veriler algoritmalarla satış öngörüleri yapacak. İyi yönetilen şirketlerde satış personelinin yaptığı satış öngörülerine olan güven %44. Nasıl olur? Satış personelinde bir sorun mu var? Hayır. Ama sistemin bize ne yapacağımızı söylemesine ihtiyacımız var. Veri algoritmaları ve veri bankasına girdiğiniz veriler sayesinde, bir satış anlaşması için kiminle buluşacağınız ve buluşmada anlaşmayı yapma ihtimaliniz bile akıllı sistemler tarafından size sunuluyor olacak.
BİNLERCE DOLARI BOŞA HARCAMAYACAKSINIZ
Hangi insan kaynakları şirketine gitsem, şirketler binlerce özgeçmişi açık pozisyonlarla eşleştirmeye çalışıyor. HANA gibi uygulamalar ve machine learning sayesinde bu işi makineler yapacak. Siz de onca parayı yetenek avcılarına yatıracağınıza ya da çalışanlarınıza kaldıramayacağı kadar büyük sorumluluklar yükleyeceğinize, işi sistem yapıyor olacak. Başka bir konu da sistem güvenliği. Bu alan gelecek yıllarda da en önemli konu başlıklarından biri olmaya devam edecek. Akıllı sistemler sadece evinizi değil, bulut ve ağdaki verilerinizi de koruyacak.
DÜNYAYI FACEBOOK, GOOGLE VE AMAZON YÖNETİYOR
SAP’nin Steve Jobs’u olarak da bilinen şirketin ilk kurucusu Prof. Hasso Plattner’e ‘SAP bir günlüğüne dursa, SAP ile çalışan tüm şirketler durma noktasına gelecek. Dünyayı yönetiyorsunuz. Bu güce sahip olmak nasıl birşey? ’ sorusunu yönelttik. Hasso “İntihara mailli değiliz ve sistemimiz o kadar güvenli ki, delinin biri bile zararlı bir virüs programı yüklemeye kalksa bunu engelleyebiliyoruz. Dünyayı SAP değil tüketici ürünleri yönetiyor. Akıllı telefonlar, Facebook, Google, Amazon gibi yapılar yönetiyor. SAP olarak biz birçok şirketin omurgasını oluşturuyoruz. O kadar popüler değiliz. Wall Street artık bize bakmıyor. Gazeteyi açın Facebook Google ve Amazon görürsünüz. SAP veya Oracle hakkında bir şey görmezsiniz çoğu zaman. Biz şirketlerin daha iyi yönetilmesi sürecinde arka planda çalışıyoruz. Ama yine de çok şikayet etmeyeyim Almanya’nın en büyük üç şirketinden biriyiz"dedi. Hasso, 2016 şirketin işbirliği yılı olduğuna vurgu yaparak, Apple, Microsoft gibi şirketlerle ortaklık anlaşmaları yaptıklarını söyledi.
SAP, TÜRKİYE’DE KOBİ PAZARINDA %30 BÜYÜYOR
SAP’nin sadece büyük şirketlere yönelik çözümler sunduğuna dair yanlış bir algı mevcut. Şirketin aslında gelirlerinin büyük bir kısmının küçük ve orta ölçekli şirketlerden geldiği belirtilen SAPPHIRE Orlando 2016 etkinliğinde, 1500 dolardan daha düşük bütçelerle Afrika’da KOBİ’lerin dönüşüm geçirdiği, Türkiye’de SAP’nin KOBİ pazarında yüzde 30’dan fazla bir büyüme hızı olduğu belirtildi. EMEA Başkanı Franm Cohen KOBİ’lerin önemini “Sadece 5 kadının çalıştığı küçük bir şirket bile teknoloji yatırımı yapmazsa yok olacağının farkında. Bu yüzden SAP Anywhere, SAP Business gibi küçük kurumsal çözümlerle KOBİ’lere hizmet veriyoruz ve KOBİ’ler SAP’nin en hızlı büyüdüğü alan” şeklinde değerlendirdi.