Vodafone'un 'Çiftçi Kulübü' dünyaya örnek

Dünyadaki Vodafone vakıfları, İyilik İçin Mobil İletişim Zirvesi için buluştu. Vodafone Grubu CEO'su Colao, Vodafone Çiftçi Kulübü'nün, birçok ülkeye örnek olabileceğini kaydetti. Serpil Timuray da "İş dünyasını mobil geleceğe taşıyacağız" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 


Talip AKTAŞ

LONDRA - Vodafone Grubu CEO'su Vittorio Colao, Türkiye Vodafone Vakfı'nın yürüttüğü sosyal sorumluluk projesi 'Çiftçi Kulübü'nü, dünyaya örnek gösterdi. Colao, "Benim arzum Vodafone Çiftçi Kulübü'nün yalnızca Türkiye ile sınırlı kalmayıp, dünya genelinde bir Dünya Çiftçi Kulübü'nün oluşturulmasına öncülük etmesidir" dedi. Dünya genelindeki Vodafone vakıflarının temsiliyle Londra'da gerçekleştirilen, İyilik İçin Mobil İletişim (Mobile for Good) Zirvesi'nde, 27 ülkede faaliyet gösteren vakıf çalışmalarındaki örnek projeler tartışıldı. Zirvede gazetecilerin sorularını yanıtlayan Vodafone Grubu CEO'su Vittorio Colao, Türkiye Vodafone Vakfı tarafından kurulan Vodafone Çiftçi Kulübü'nün, Türkiye ile birlikte birçok ülkenin ihtiyacına yanıt oluşturabilecek bir girişim olduğunu kaydetti. Dünya genelinde tarım fırsatlarının artırılmasının büyük önem taşıdığına işaret eden Colao, bu yöndeki projelerin tarımsal üretimin artırılmasına ve dünya genelinde gıda fiyatlarının artışına doğru yanıtlar içeren girişimler olduğunu söyledi.

Vodafone Türkiye'yi "Tacımızdaki en değerli mücevherlerden biri" olarak tanımlayan Colao, "Önemli olan kimin önde gittiği değil. Biz Türkiye'de var olma kararımızdan çok memnunuz. İnsanların yetenekleri çok fazla. Nüfus büyük ve iyi büyüme fırsatları sözkonusu. Bu pazarlardaki varlığımız Vodafone için gittikçe daha fazla önem kazanıyor" diye konuştu. Colao, 3G'nin Türkiye'de hala büyük bir potansiyel barındırdığını, bununla birlikte 4G için de hazırlanacaklarını kaydetti.

"İş dünyasını mobil geleceğe taşıyacağız"

Vodafone Türkiye CEO'su, Serpil Timuray, zirvede Türkiye Vodafone Vakfı'nın yürüttüğü projelere ilişkin bir sunum yaptı. 2007 yılında kurulan Türkiye Vodafone Vakfı çatısı altında, Vodafone Grubu'nun "sorumluluk sahibi küresel vatandaş olma" taahhüdünü, topluma fayda sağlama misyonu doğrultusunda, ülke genelinde sosyal açıdan öncelikli ihtiyaç alanlarını sahiplendiğini anlatan Timuray, "Türkiye'nin sağlıklı bir yapıda büyümesi ve 2023 hedeflerine ulaşabilmesinin, her alanda fırsat eşitliğinden geçtiğine yönelik inancımızla, ülkemizdeki toplumsal uçurumları kapatmak için çalışıyoruz" diye konuştu.

Türkiye Vodafone Vakfı'nın, kuruluşundan bu yana yaklaşık 15 milyon TL tutarında sosyal proje yatırımı yaptığını ve 3 milyonu aşkın kişinin hayatına dokunduğunu vurgulayan Timuray, “İş dünyasını mobil geleceğe taşımayı hedefliyoruz" dedi. Toplumda mobil iletişim teknolojilerine erişimi bulunmayan önemli bir kitle bulunduğunu kaydeden Timuray, çiftçilerin iş süreçlerini değiştirecek potansiyele sahip mobil teknolojilere erişemediklerinden hareketle, "Vodafone Çiftçi Kulübü" projesini hayata geçirdiklerini söyledi.

Mobil teknoloji gücüyle potansiyeli harekete geçirdik

Serpil Timuray, projeyle ilgili şu bilgileri aktardı: "Projeyi, 2009'da çiftçilere yönelik sosyal bir iş modeli olarak kurguladık. Vodafone Çiftçi Kulübü'ne üye olan 700 bini aşkın çiftçiye sunduğumuz hizmetlerle, bu sektörde henüz yararlanılmamış muazzam büyüme potansiyelini mobil teknolojilerin gücüyle hareket geçirdik. 3 yılda sadece Türkiye'ye değil, dünyaya, özellikle de gelişmekte olan ülkelere örnek oluşturan sosyal bir iş modeli yarattık. 10 yılda tarım alanında dünyanın ilk 5 ekonomisi arasına girmeyi hedefleyen ülkemizin bu vizyonuna, aynı süre zarfında dünya genelinde tarımsal gelirleri 138 milyar dolar artırma potansiyeli bulunan mobil teknolojilerin gücüyle katkı sağladık. Vodafone Çiftçi Kulübü TIR'ı, bugüne kadar 45 ili ve 178 beldeyi ziyaret etti ve 5.2 milyon kişiye ulaştı. Eğitim verilen çiftçi sayısı ise 160 bine ulaştı."

Kenya gerçeği

Vodafone Vakfı Direktörü Andrew Dunnett da konuşmasında, ilginç istatistikler verdi. Kenya'nın başkenti Nairobi'nin gecekondu yerleşimlerinde 250 kişiye bir tuvalet düşerken iki kişiden birinin cep telefonuna sahip olduğunu söyledi. Dunnet, "Bu tablo, insanlar hangi koşulda olursa olsun mobil iletişimin hayatın vazgeçilmez bir parçası olduğunu gösteriyor" dedi.

Tanzanya'da ise her yıl 3700 civarında kadının etkilendiği bir hastalık bulunduğunu söyleyen Dunnett, "Bu kadınların tedavisi için SMS'le 7 milyon dolarlık kaynak oluşturduk. Geçen yıl 600 civarında kadının tedavisi bu kaynakla yapıldı" bilgisi verdi.