Yapay zeka dijital dönüşümü hızlandıracak

Microsoft Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Murat Yılmaz ile Türkiye’de şirketlerin dijital dönüşüme bakışını ve yapay zekanın bu alandaki etkisini konuştuk.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MURAT YILDIZ

2018 yılında işletmeler artık dijitalleşmeye ve dijitalleşirken daha karlı ve verimli operasyonlar haline gelmeye odaklanacaklar. Bu alanda iki farklı teknoloji ön plana çıkıyor. Birincisi bulut diğeri ise yapay zeka ve analitik uygulamaları. Hızla artan veri ile birlikte işletmeler bu verileri yorumlayacak ve kendileri için doğru sonuçları çıkaracak çözümlere ihtiyaç duyuyor. Microsoft Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Murat Yılmaz ile dijitalleşmeyi konuştuk.

Uzun zamandır dijital dönüşüm konuşuyoruz. Geldiğimiz noktada ne durumdayız, yeterli farkındalık var mı?

Dijital dönüşüm günümüzde her yöneticinin ilgi alanına girmeyi başardı. İş yöneticilerinde geleceğe yönelik ciddi endişeler var. Artık sadede geleneksel ürünleri satarak gelecekte var olamayacaklarını anladılar. Bu yüzden yeni servisler, yeni işler bulmaya çalışıyorlar. Bu da doğal olarak dijital dönüşümü tetikliyor. Birileri ürünlerinizi ya da sattığınız servisleri değiştirmeden sizin kendinizi değiştirmeniz gerekiyor. Bizim yaşımızdaki herkes teknolojiyi ilk defa şirketlerde gördük. Şimdinin müşterisi ise çok değişti. Onlar zaten teknoloji ile birlikte doğdular ve teknolojiyi yaşıyorlar. Müşteriler artık sizden teknoloji konusunda bir adım önde olabiliyor.

Gördüğü bir mobil uygulamanın kolaylığını sizin hizmetlerinizden de istiyor. Dolayısıyla iş yöneticileri müşterilerden gelen bu talepler ve baskılardan değişimin zorunlu olduğunu daha da iyi hissediyorlar.

Bu dönüşümde en büyük zorluklar nedir?

Şirketlerdeki teknoloji yöneticilerinin yaşadığı en büyük sıkıntılardan biri elbette kaynakların sıkıntılı olması. Türkiye’deki şirketler açısından kârlılığı artırmak çok daha önemli bir gündem maddesi. Bu çerçevede her şeyi daha hızlı yapmaya çalışmak ve daha hızlı sonuç beklemek en büyük sorunlardan biri. Şirketler elbette büyük projeler yürütüyorlar ancak birkaç yıla yayılan ve büyük dönüşümler ortaya çıkaran, sonuçları yıllara yayılacak projelere girmektense hızlı sonuçlara odaklanıyorlar. Yapay zekâ ve veri odaklı çözümler bu anlamda daha büyük katkı sağlayabilir.

Türkiye’de bu çerçevede yaptığınız çözümler var mı?

Örneğin bir beyaz eşya üreticisinde sahada bulundurulması gereken yedek parça miktarlarının hesaplanması projemiz var. Machine Learning sayesinde üretimi ve geçmişe dönük olarak hesaplama yaparak servislerde bulunması gereken parça miktarını bulmuş oluyoruz. Buzdolabı bozulduğunda artık servisler anında parçayı sunabiliyorlar. Bu proje sayesinde şirket EuroCloud ödüllerini kazandı. Bu tarz projeler belki bundan on yıl önce milyonlarca dolar harcanarak yapılabilecek işlerdi. Şimdi ise bu tarz faydaları elde etmek çok daha kolay. IoT sayesinde bir sonraki aşamada, dolabın içindeki parçaların da ne zaman arıza yapabileceği önceden bilinecek ve siparişler otomatik olarak oluşturulacak. Bizim için önemli olan şey şirkete yeni bir ürün, yeni bir servis ya da kâr edebileceği yeni bir alan kazandırmak çok önemli. Biz bu çerçevede bulut teknolojiler ve yapay zeka ile işletmelere yardımcı oluyoruz.

Yapay zeka tam olarak şirketlere nasıl fayda sağlıyor?

Yapay zeka, cevabını bulmakta zorlandığınız soruların, cevaplarını bulmayı kolaylaştırıyor ya da doğrudan cevabı buluyor. Mesela yapay zeka sayesinde talep miktarını, stok durumunu ya da üretim miktarını çok daha iyi hesaplayabilirsiniz. Microsoft’un yapay zeka konusuna bakışı şöyle: Yapay zeka insanların yaptığı işi devralmayacak, ancak insanların cevapları bulmakta zorlandığı ya da zaman aldığı hesaplamaları çok daha kolaylaştıracak ve hızlandıracak. İnsanın katkısı devam etmekle birlikte, geçmiş verilere bakara geleceği hesaplamak artık çok daha kolay hale gelecek. Yapay zeka konusundaki en büyük karışıklardan biri bu. Yapay zeka insanların işini alacağı, konusunda yanlış bir algı var. Bir tane örnek vermek istiyorum. Amerika’da radyoloji doktorları hastalığın tespiti konusunda yüzde dört hata payı ile çalışıyorlar. Yapay zeka bu işi yüzde sekiz hata payı ile yapıyor, yani insan öngörüsü halen çok daha iyi. Ancak ön çalışmayı yapay zekaya yaptırıp, ardından son kontrolü doktor yaparsa toplamdaki hata payı binde dörde düşüyor. Bu demek oluyor ki yapay zeka insan faktörü ile birleştiğinde çok daha iyi sonuç alınacak.

Teknoloji dönüşümü için bulut şart

Teknoloji dönüşümü için bulut teknolojilerinin şart olduğunu belirten Murat Yılmaz, özellikle KOBİ’lerde bulut çözümlerine çok ihtiyaç duyulduğunu belirterek şöyle dedi: “Teknolojiye ulaşmak için her kurumun kaynakları yeterli olmayabilir. Örneğin verilerden doğru sonuçlar çıkaracak ve analitik hesaplamaları yapacak yapay zeka çözümleri kendi iç bünyenizde geliştiremezsiniz. Yalnızca KOBİ’ler değil, çoğu büyük işletme için bile bu bilgi birikimine ulaşmak ve yazılımlar oluşturmak çok zor. Daha da önemlisi, ihtiyaç duyulan yüksek işlem gücüne sahip donanımları iç bünyede barındırmak operasyonel ve finansal olarak mümkün olmayabilir. Bulut teknolojiler ve beraberinde gelen servisler sayesinde işletmeler yapay zeka gibi çözümlerden anında faydalanmaya başlayabiliyorlar.”

Daha iyi sonuç için yapay zeka ve insan birlikte çalışacak

Yapay zekanın işletme süreçlerinde kullanılması için veri çok mu önemli?

Geçmiş verinin iyi bir şekilde saklanmış olması elbette önemli. Ancak ilk denemelerde ve uygulamalarda çok iyi bir sonuç alınamayabilir. Yapay Zeka uygulamaları zamanla öğrenme üzerine kurulu bir süreç. İlk ay %70 civarında doğru tahmin veren bir uygulama, her geçen ay yeni veriler ve yeni hesaplamalar sayesinde çok daha iyi sonuçlar vermeye başlıyor. Dolayısıyla yapay zeka uygulama ve çözümlerinden yararlanmaya başladığınızda zamanla çok daha başarılı bir altyapıya kavuşmuş oluyorsunuz.

Bu konularda ilginizi çekebilir