Yazılım ihracatı ikiye katlandı

Sektörün büyümesine paralel olarak yazılım ihracatı da artış gösterdi. Geçen yıl sonunda yaklaşık 265 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirilen yazılım sektöründe bu yıl sonunda ihracat rakamının 500 milyon doları bulacağı öngörülüyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
 
 
 
ANKARA - Yerli yazılım sektörü, son 4 yılda yüzde 75 büyüyerek 2011 sonu itibarıyla 3,1 milyar liralık büyüklüğe ulaştı. Sektörün bu yıl sonu itibarıyla büyüklüğünün 3,5 milyar lirayı aşması bekleniyor.
 
 Türkiye'de bilişim pazarı her yıl ortalama yüzde 14 büyüme gösteriyor. Sektörün önemli ihtiyaçlarının başında, geleceğine ilişkin stratejilerin oluşturulması geliyor. Bilişim sektörü bugün itibariyle 34 milyar dolar büyüklüğe ulaştı. Bu rakam içerisinde yazılım ve hizmet sektörünün büyüklüğünün yıl sonunda yaklaşık 2 milyar dolar (3,56 milyar lira) olacağı öngörülüyor.
 
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı verilerine göre, Türkiye'de 32 Teknoloji Geliştirme Bölgesi'nde bin 60 yazılım şirketi faaliyet gösteriyor. Bu şirketlerde yaklaşık 9 bin kişi istihdam ediliyor. Teknoparklar dışında faaliyet gösteren yazılım firmaları da dahil edildiğinde, veri işleme, barındırma ve ilgili faaliyetlerde 320, bilgisayar programlama faaliyetlerinde bin 996 olmak üzere toplam 2 bin 316 firma faaliyet gösteriyor.
 
Türkiye'de yazılım yapan firmaların yüzde 46'sı İstanbul'da, yüzde 20'si de Ankara'da faaliyet gösteriyor. Ankara'da güvenlik ve savunma yazılımları ile kamu sektörüne yönelik yazılım geliştirme hizmetleri sunan firmalar çoğunlukta bulunuyor.
 
İstanbul'da ise sistem yazılımları, mobil yazılımlar ve uygulama yazılımları üreten firmaların ağırlıklı olduğu görülüyor. İzmir ise daha çok uygulama yazılımı üretiyor. Söz konusu şirketler 50 ülkeye ve 12 serbest bölgeye yazılım ihracatı gerçekleştiriyor. Geçen yıl sonunda yaklaşık 265 milyon dolar olan yazılım ihracatının bu yıl sonunda 500 milyon dolara ulaşması bekleniyor.
 
Türkiye'de bilişim sektöründe ürün geliştiren firmaların neredeyse tamamı iç pazar taleplerine karşılık vermek için ortaya çıkan bağımsız yerli firmalar. Dolayısıyla iç pazar talepleri, bu firmaların faaliyet alanlarını belirliyor. Sektörde yazılım ürünü geliştiren firmaların neredeyse yüzde 50'si imalat, otomasyon ve yönetim alanında hizmet veriyor.
 
"Yazılımda mühendislik gücü olarak Avrupa'da ikinci sıradayız"
 
Yazılım Sanayicileri Derneği (YASAD) Yönetim Kurulu Başkanı Doğan Ufuk Güneş, yazılım sektörünün gelişimi için öncelikle yerli yazılımlar ve uygulamaların özendirilmesi gerektiğini ifade ederek, "Kamunun eşit seçenekler arasında yerli yazılıma pozitif ayrımcılık yapması sağlanmalı" dedi.
Yerli yazılım sektörü olarak kendilerine çok güvendiklerini belirten Güneş, Türkiye'nin yazılım alanında mühendislik gücü olarak Avrupa'da ikinci sırada yer aldığını söyledi. Şu anda yazılım ihracatı konusunda Almanya ile ciddi görüşmeler içerisinde olduklarını dile getiren Güneş, "Kamuda yerli yazılımların kullanılması bizim bu çıkışımızı güçlendirecek, adeta bize lig atlatacak" diye konuştu.
Bunun yanı sıra Ar-Ge destek mekanizmalarının kolaylaştırılması, yazılım ve yazılım platformları üreten firmaların teknoloji bölge muafiyetlerinden yararlanabilmelerinin sağlanması gerektiğine işaret eden Güneş, şöyle konuştu:
"Bunların dışında, yazılım sektörünün büyümesi için kamu ihalelerinde yerli yazılımlar da ürün kabul edilerek satın alınmalıdır. Yerinde Ar-Ge yasası değişime uğramalı ve sektöre bağlı olarak zorunlu eleman sayıları belirlenmelidir. Bu bağlamda bilişim sektörü ile ilgili Ar-Ge merkezlerinin oluşmasında 50 olarak belirlenen araştırmacı sayısı 5 olmalıdır.
Yazılım sektörünün nitelikli ara eleman problemini çözmek amacıyla yazılım alanında faaliyet gösteren STK'ların geliştirdiği ülke çapındaki büyük ölçekli nitelikli eleman yetiştirme projelerine bütçe/fon desteği sağlanarak, Teknik Liseler, Meslek Yüksek Okulları, MEB ve YÖK gibi ilgili kamu kuruluşlarıyla STK'lar arasında koordinasyon sağlanmalıdır.
Yazılım sektörünün envanter bilgi sistemi altyapı projesi için bütçe-fon ayrılmalıdır. Bu ülke çapındaki iddialı proje sayesinde tüm yazılım ve bilişim sektörünün ana ve alt kırılımlarındaki pazar büyüklüğümüz, güçlü olduğumuz alanlar, yatırım yapılması gereken alanlar, yazılım sektörü kapasitelerimiz, yetkinliklerimiz gibi çok önemli bilgiler ve analizler tüm ilgili kurumlar tarafından online izlenebilir hale gelebilir. Tüm sektörlerdeki offset uygulamalarında büyük ölçekli alım yapılmış olan yabancı kuruluşun, offset tutarının yüzde 50'sini, yazılım sektörümüzün önde gelen STK'ları aracılığıyla yazılım sektöründen temin etme şartı getirilmelidir."