Yazılımcılar Ar-Ge'ye mecburlar!
Logo Yazılım İcra Kurulu Başkanı Mehmet Buğra Koyuncu, rekabetin en yoğun olduğu sektörlerden birinin yazılım olduğunu hatırlatarak, yazılımcıların var olabilmeleri için Ar-Ge yapmalarının şart olduğunu dile getirdi.
SELENAY YAĞCI
Logo Yazılım, 1984 yılında mühendislik ve proje yönetimi uygulamaları geliştirmek üzere kurulan bir startup şirketi. Bugün, BT sektörü içerisinde uygulama yazılımları alanında faaliyet gösteren Logo, 2000 yılından bu yana halka açık. Küresel bir marka olma hedefiyle çalışmalarını yürüten Logo, 41 ülkede faaliyet gösteriyor.
Şirketin büyük bölümünün ürün geliştirmeye odaklandığını belirten Logo Yazılım İcra Kurulu Başkanı Mehmet Buğra Koyuncu, Ar-Ge yatırımlarında sektör lideri konumunda bulunduklarını ileri sürdü. Logo'nun 2015 yılında 41 milyon TL ile satışlarının yüzde 32’sini araştırma geliştirme faaliyetlerine ayırdığını söyleyen Koyuncu, "Satışların yüzde 25'i ayırıyorduk. 4 yıl boyunca istikrarlı bir şekilde bu oran büyüdü. O yıllarda bile Ar-Ge'ye en çok kaynak ayıran firmaydık. Şimdi geldiğimiz noktada bu liderliği açık ara sürdürüyoruz. Dünyadaki yazılım firmalarına baktığımızda da en fazla ayıran bizim olduğumuzu görüyoruz" diye konuştu. Logo'nun çok hızlı büyüyen bir şirket olduğunu ve bu hızlı büyümesine rağmen yarattığı kaynakların çoğunu yeniden Ar-Ge'ye yatırdığının altını çizen Koyuncu, "Teknoloji ve Ar-Ge’yi uzun vadeli büyümenin temeli olarak görüyoruz. Ar-Ge’ye ve yazılımda mükemmeliyete yatırım yapmayı ve yüksek kaliteli çözümler sunmayı ilke ediniyoruz" dedi. Yazılım sektöründe rekabet çok daha yoğun olduğunu söyleyen Koyuncu, bu rekabetin içinde var olabilmek için yazılım firmalarının daha çok Ar-Ge yapmaya mecbur olduklarını dile getirdi.
Türkiye, Ar-Ge'yi daha fazla dile getiriyor
Türkiye'nin artık Ar-Ge yapması gerektiğini daha fazla dile getirdiğini ifade eden Koyuncu, şunları anlattı: "Türkiye artık sadece büyümenin değil, katma değerli büyümenin önemli olduğunu anladı. Logo olarak, Ar-Ge ve yatırım konusunda kendi dışımızdaki motivasyona bel bağlamadık ve hep kendi kaynağımızla yaptık. Yasal teşviklerden yararlandık teknoparkın içinde olma avantajını kullandık. Bu prensiple devletten beklentilerimizden ziyade özünde sermaye sahiplerinin bu alandaki avantajları görüp yazılım alanına yatırım yapmalı. Türkiye'de hep söyleniyor ama bir gerçek var o da katma değerli üretim yapmak. En çok katma değerde yazılım ve teknolojide dolasıyla daha çok firmanın bu alana yatırım yapması gerekiyor. Bugün baktığında Türkiye'deki yazılım sektörü büyüyor ve yazılım penetrasyonu artıyor."
30.3 MİLYON EUROYA ROMANYALI ŞİRKET ALDI
Ar-Ge dışında satın alma ve birleşme yöntemleri ile aramıza katılan şirketler ile de ürün ailesini genişletttiklerini söyleyen Koyuncu, şunları ekledi:
"Satın aldığımız şirketlerin bilgi birikimlerini ve tecrübelerini de bünyemize aktarıyoruz. Logo, yapılan stratejik yatırımlar sayesinde, Türkiye’de elde ettiği birikim ve tecrübeyi yurtdışı pazarlara taşımayı başardı. Büyüme potansiyeli yüksek pazarların önde gelen oyuncuları arasında yer almak için önemli adımlar attık." Logo Yazılım son olarak bu yılın eylül ayında da Romanya merkezli Total Soft şirketinin tamamını 30,3 milyon euro bedelle satın aldı. Total Soft'un satın alımı ile Logo, yurtdışı pazarlarda büyümek için fırsat yaratmak, finans, leasing, medikal ve tarım gibi dikey çözümlerle uluslararası rekabetçi bir avantaj sağlamak, Türkiye'deki başarılı KOBİ deneyimini de Romanya'ya taşıma imkanı bulmayı amaçlıyor.
ARAŞTIRMASINA GÖRE LOGO:
- 2013 ve 2012 yılı Türkiye 24'üncüsü, sektör 1'incisi (Turkishtime, Kasım 2014)
- 2011 yılı Türkiye 15'incisi, sektör 1'incisi (Turkishtime, Ağustos 2012)
- 2010 yılı Türkiye 12’ncisi, sektör 1’incisi (TurkishTime, Ağustos 2011)
LOGO YAZILIMI'NDAN SATIR BAŞLARI
- Logo'nun çalışanlarının %70'i Ar-Ge'de çalışıyor.
- Logo'nun satış gelirleri her yıl ortalama %40 büyüyor.
- 2015 yılında 41 milyon TL ile satışlarının %32’sini araştırma geliştirme faaliyetlerine ayırdı.