Yerli baz istasyonlarının 455'i sahada

ULAK Haberleşme Genel Müdürü Balcı, yerli baz istasyonu ULAK'ın 834'ünün teslimatının yapıldığını belirterek, "Teslim ettiğimiz 834 baz istasyonundan 455'i, halkımıza hizmet veriyor, diğerlerinin ise kurulum çalışmaları devam ediyor" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ULAK Haberleşme AŞ Genel Müdürü Metin Balcı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının desteğiyle Savunma Sanayii Başkanlığının koordinasyonunda, ASELSAN ana yükleniciliğinde, Netaş ile Argela'nın katkıları ve 100'den fazla şirketin katılımıyla Türk mühendislerce geliştirilen Türkiye'nin ilk milli baz istasyonu ULAK hakkında bilgi verdi.

Türkiye'nin tasarımı tamamen yerli ULAK ile dünyanın baz istasyonu üreten 5 ülkesinden biri haline geldiğine dikkati çeken Balcı, ULAK'ın haberleşme sistemini daha güvenli hale getireceğini anlattı.

Balcı, Evrensel Hizmet Projesi kapsamında birinci fazda 508, ikinci fazda 326 olmak üzere toplamda 834 ULAK baz istasyonu siparişinin tamamının teslimatını tamamladıklarını söyledi.

Yeni siparişlere cevap vermek için de hazır olduklarını vurgulayan Balcı, "Teslim ettiğimiz 834 baz istasyonundan 455'i hali hazırda halkımıza hizmet veriyor, diğerlerinin ise kurulum çalışmaları devam ediyor" dedi.

Yeni siparişler için görüşmeler sürüyor

4,5G baz istasyonlarına yatırımın, 2024 yılına kadar devam etmesinin beklendiğini dile getiren Balcı, bu sürede yaklaşık 20 bin 4,5G baz istasyonuna yatırım yapılmasının öngörüldüğünü kaydetti. Bu yatırımın önemli bir bölümünün ULAK baz istasyonlarıyla yapılmasını hedeflediklerine işaret eden Balcı, şöyle devam etti:

"Bu kapsamda yeni siparişler için BTK koordinesinde operatörlerle görüşmelerimiz sürüyor. ULAK Haberleşme olarak, ekosistemimizle geliştirdiğimiz, ULAK baz istasyonlarımız ile MİLAT Ağ Yönetim (MAYA) Sistemlerimiz ile önemli bir fırsatı yakaladık"

"5G'ye giden yol 4,5G'den geçiyor"

Balcı, operatörlerin altyapılarında oluşturulacak 4,5G ULAK altyapısını, yine yerli ve milli imkanlarla ULAK 5G'ye dönüştürmeyi hedeflediklerini söyledi.

Balcı, 5G'ye giden yolun 4,5G'den geçtiğine inandıklarını dile getirerek, ULAK Haberleşme'nin, ekosistemiyle geliştirdiği 4,5G ULAK Baz İstasyonu'nun, 5G uyumlu MİLAT Ağ Yönetim ve Analiz Sistemi ve 5G Çekirdek Şebeke projelerinde oluşturulan birikim ve tecrübeyle Türkiye'nin 5G'si için çalışmalara hızla devam ettiğini bildirdi.

"Hedefimiz, 5G ve ötesi için geniş bant iletişim teknolojileri konusunda Türkiye'nin markası olmak" diyen Balcı, 5G'nin farklı sistemleri içinde barındıran bir altyapı oluşturacağını ve 4,5G sistemlerinin uzun bir dönem, bunun ana unsuru olmaya devam edeceğini ifade etti.

Balcı, telekom şebeke altyapılarında, bugünden başlayarak yeterli oranda yerli ürünlerle yer alınmazsa, 5G'ye geçildiğinde, geliştirilen yerli ve milli altyapı sistemleri için entegre olabilecek uygun ortam bulmakta dahi güçlük çekilebileceği uyarasında bulunarak, "Bu nedenle bir taraftan 4,5G'yi ürünleştirmeye, özelliklerini artırmaya gayret ederken, 5G için de konsantre bir şekilde ürün odaklı olarak çalışmalarımızı tamamlamaya özen gösteriyoruz" ifadesini kullandı.

Bu konularda ilginizi çekebilir